De ideeën over gezondheid zijn fundamenteel aan het veranderen. Gezondheid wordt nu gezien als het vermogen van mensen zich aan te passen en een eigen regie te voeren in het licht van lichamelijke, sociale en emotionele uitdagingen van het leven.

Gezondheid beslaat in die visie ook domeinen die buiten de gezondheidszorg vallen, zoals maatschappelijke participatie. Tegelijk biedt deze brede benadering nog meer ruimte voor verbindingen tussen en binnen de programma’s.

Uitgelicht

Handleiding “Positieve Gezondheid de wijk in! Waarom?”

Gezonde wijk

Deze handleiding helpt beleidsmakers en professionals in het sociale domein om samen met wijkbewoners wijkgerichte oplossingen te ontwikkelen, om zo gezondheid, veerkracht en eigen regie van bewoners te bevorderen. De handleiding werd ontwikkeld als onderdeel van het ZonMw gefinancierde project van het Louis Bolk instituut.

Ga naar handleiding

Sociale verbindingen versterken

‘Zonder publieke ruimten ontstaat er geen sociale verbinding’, stelt Klasien Horstman. Met haar team doet ze onderzoek in de wijk Maastricht Noordwest, waar de inwoners bovengemiddeld ongezond zijn. Ze praten met inwoners over hun leven en manieren om zich gezonder te voelen. ‘Daarvoor zijn er in de wijk veel meer publieke ontmoetingsplaatsen nodig’.

Interview Klasien Horstman

Moestuintjes in Venserpolder

Venserpolder, een buurt in Amsterdam-Zuidoost, bestaat uit 16 woonblokken. Elk blok is gebouwd rondom een binnentuin. Jarenlang geldt de tuin van blok 10 vanwege criminele activiteiten als te gevaarlijk en ligt hij er verlaten bij. Tot het plan ontstaat om er moestuintjes aan te leggen. Dit project is mede mogelijk gemaakt door subsidie uit ons programma Gezonde wijk.

Bekijk de documentaire op NPO 2

Positieve gezondheid

Gezondheid als het vermogen van mensen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven. Dat is de benadering van Machteld Huber.

Lees verder op onze themapagina Positieve gezondheid

Aandacht voor Positieve gezondheid

Naast het deelprogramma Gezonde wijk (Preventie), wordt er ook binnen andere onderzoeksprogramma's aandacht besteed aan positieve gezondheid. Benieuwd naar andere projecten op het gebied van positieve gezondheid?

Bekijk andere projecten op het gebied van positieve gezondheid

Alles is Gezondheid

Pledgehouders 'Alles is Gezondheid...' hebben aan de hand van kennisvouchers gewerkt aan de (door)ontwikkeling van tools en werkvormen over Positieve gezondheid. Hun aanvraag kwam tot stand in samenwerking met een praktijk-  en/of kennisorganisatie en een gemeente. De inzet van kennisvouchers is geëvalueerd door het bureau Bartels.

Bekijk de afgeronde projecten

Gezonde wijk en omgeving

Gezondheid, gezond gedrag en kunnen meedoen in de samenleving worden beïnvloed door de sociale en fysieke omgeving en de sociaaleconomische status van mensen. De directe leefomgeving, de buurt of wijk met de aanwezige voorzieningen daarin, creëren kansen op of belemmeringen voor gezondheid. Kijk voor meer informatie op onze themapagina Gezonde wijk en omgeving. Benieuwd naar een specifiek thema? Bekijk dan onderstaande pagina's. 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website