Buurtgerichte duurzame en passende programma’s en interventies, gericht op gezondheidsthema’s, binnen de lokale context nodigen bewoners uit tot duurzame deelname. Lokale partners kiezen het liefst op basis van behoeften en samenwerking met bewoners en andere partijen voor effectieve interventies op wijk of buurtniveau.

Uitgelicht

Gezonde taartjes

Veel mensen willen graag minder ongezond snacken. Ongezonde snacks kom je voortdurend tegen: onderweg naar school, werk of andere activiteiten. Hoe kan je mensen verleiden om gezonder te snacken?

Project Food in Motion

Gezondheidsthema's

Thema’s die in het preventieprogramma van ZonMw (en het Nationaal Preventie Akkoord) prioriteit hebben, zijn:

Nudging

Het Engelse woord nudge wordt gebruikt om mensen te helpen een gemakkelijke en betere keuze te maken. De overheid, en ook gezondheidsprofessionals sturen hier weliswaar in. Uiteindelijk kiezen mensen wel zelf.

Hoe geef je een vriendelijk duwtje in de goede richting?

Gezonde wijk en omgeving

Gezondheid, gezond gedrag en kunnen meedoen in de samenleving worden beïnvloed door de sociale en fysieke omgeving en de sociaaleconomische status van mensen. De directe leefomgeving, de buurt of wijk met de aanwezige voorzieningen daarin, creëren kansen op of belemmeringen voor gezondheid. Kijk voor meer informatie op onze themapagina Gezonde wijk en omgeving. Benieuwd naar een specifiek thema? Bekijk dan onderstaande pagina's. 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website