Samenwerking met de Hartstichting

De ambitie van de Hartstichting is dat iedereen in Nederland langdurig gezond moet kunnen leven. Zij wil dat meer mensen gezonde keuzes maken, zodat zij zich vitaal voelen en minder risico lopen om (opnieuw) hart- en vaatziekten te krijgen. Samen met anderen wil zij nieuwe mogelijkheden ontwikkelen om mensen te helpen “hun hart gezond te houden. De Hartstichting en ZonMw werken daarom samen om onderzoek te realiseren naar nieuwe manieren om een gezonde leefstijl lang vol te houden.

Prioriteiten in onderzoek

Leefstijlaspecten

Het onderzoek richt zich op bekende aspecten van een gezonde leefstijl die gerelateerd zijn aan hart- en vaatziekten waaronder meer bewegen, gezonde voeding, het voorkomen en aanpakken van stress, niet roken. Maar ook nieuwe aspecten kunnen worden meegenomen zoals voldoende slaap en blootstelling aan teveel (blauw) of juist te weinig licht.

Diversiteit

Ziekten die leiden tot vroegtijdige sterfte en/of verlies aan kwaliteit van leven veroorzaken hangen vaak samen met (de) leefstijl en leefomstandigheden. Gezond gedrag staat niet op zichzelf, maar wordt sterk beïnvloed door sociale en fysieke omgeving. Er bestaan verschillen in gezondheid en de aanpak van gezondheidsproblemen tussen groepen mensen. Dit geldt voor levensloop (leeftijd), voor geslacht en met name ook voor de sociaal economische status. In het onderzoek en in de te ontwikkelen aanpak dient hier rekening mee te worden gehouden.

Samenwerking

Samenwerking leidt tot betere uitwisseling van bestaande kennis en tot innovatieve multidisciplinaire onderzoeksprojecten. Daarom is samenwerking een sleutelbegrip. Niet alleen samenwerking tussen de Hartstichting en ZonMw, maar ook multidisciplinaire samenwerking tussen wetenschappers, praktijk, gebruikers van resultaten en bedrijven. De ambitie is om landelijke samenwerking tussen de kennispartijen op leefstijlonderzoek te realiseren.
 

Meer weten over dit programma?

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website