"We weten dat gezond leven het risico op hart- en vaatziekten verlaagt. Maar hoe houd je het vol met alle verleidingen om je heen?"

Prof. dr. Karien Stronks van Academisch Medisch Centrum leidt een onderzoek naar nieuwe manieren om jongeren gezond gedrag aan te leren. Het gaat hierbij om voeding, bewegen en zit- en slaapgedrag. De onderzoekers gaan dit onderzoeken bij Amsterdamse jongeren van 10 tot 14 jaar, uit lagere sociaaleconomische groepen. Bij deze groepen komt overgewicht vaker voor.De onderzoekers brengen veranderingen aan in de omgeving van deze jongeren, die gezond gedrag moeten stimuleren en ongezond gedrag proberen te ontmoedigen.

Onderzoek

Het onderzoek loopt 4 jaar. De onderzoekers meten welke effecten de interventies hebben op het gezondheidsgedrag van de jongeren. En ze kijken naar veranderingen in de risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals overgewicht, cholesterolgehalte en hoge bloeddruk. De onderzoekers hopen het programma later uit te breiden naar andere steden.

Samenwerkingspartners

Consortiumpartners zijn onder meer Academisch Medisch Centrum, VU medisch centrum, Vrije Universiteit Amsterdam, Erasmus Universiteit en Universiteit van Maastricht, de GGD Amsterdam, Albert Heijn, THNK Social Enterprise, Totem Open Health, Designathon Works, Vondelgym’s Speelkwartier en gemeente Amsterdam (Amsterdamse aanpak gezond gewicht).

 

Meer weten over dit consortium?

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website