De Hartstichting en ZonMw hebben de handen ineen geslagen en werken samen aan het vergaren van kennis over nieuwe manieren om langdurig gezond te leven. Hiermee willen zij bijdragen aan de gezondheid van mensen inclusief een gezond hart en gezonde vaten.

Uitdaging: hoe houd je een gezonde leefstijl vol?

De uitdaging is om mensen in staat te stellen een gezonde leefstijl lang vol te houden. Daarvoor worden wetenschappelijk onderbouwde interventies in samenwerking met innovatieve partijen en gebruikers van resultaten ontwikkeld en toegepast in de praktijk. Basis hiervoor is de onderzoeksagenda, die in 2014 door de Hartstichting samen met wetenschappers en andere groepen uit de Nederlandse samenleving, is opgesteld. Het vijfde thema daarvan is: nieuwe manieren om een gezonde leefstijl lang vol te houden.

Lees verder over de prioriteiten, het programma en meer!

Onderzoek naar volhouden gezonde leefstijl

Gezonde producten uitlichten, leidt niet tot gezonde keuze

Enkele prijsmaatregelen en nudges rond gezonde producten zijn niet opgewassen tegen de verleiding van ongezonde producten in de supermarkt. Onderzoek toont aan: om mensen écht te verleiden zijn wettelijke maatregelen nodig.

Resultaten van Supreme Nudge

Landelijk netwerk: Gezond leven in een gezonde omgeving

Een gezonde leefstijl stimuleren en lang volhouden is cruciaal voor de preventie van hart- en vaatziekten. Daarom investeren de Hartstichting en ZonMw in totaal €600.000 in een nieuw landelijk netwerk: Gezond leven in een gezonde omgeving. 

Bekijk het effect van deze gebundelde kracht

Leefstijlonderzoek in supermarkten

Volkorenproducten meer op ooghoogte, kassarekken gevuld met gezonde producten… Als gezonde producten meer opvallen of goedkoper zijn, kiezen mensen deze dan vaker dan een ongezonder alternatief?

Onderzoek in supermarkten (Supreme Nudge)

We all benefit: Leefstijlcoaching en beloning

Vrouw op het strand

Is het mogelijk om patiënten met beloningen te stimuleren om gezond(er) te leven?

Naar het onderzoek van We all benefit

#Jeroenonderzoekt op werkbezoek

Kun je patiënten met beloningen stimuleren gezonder te leven? Onze voorzitter Jeroen Geurts bezocht het samenwerkingsverband ‘We all benefit’ waar de psychologie van beloning centraal staat.

Meer weten?

Gezonde gewoontes jong aanleren

Jongeren zittend op een trap

Onderzoek naar nieuwe manieren om jongeren gezond gedrag aan te leren. Het gaat hierbij om voeding, bewegen en zit- en slaapgedrag.

Naar het onderzoek over gezonde gewoontes jong aanleren

Meer onderzoek naar gezond leven?

Preventie

Mensen op de fiets en 2 mensen op een bankje

Gezond leven in een gezonde omgeving.

Ga naar meer onderzoek over preventie

Internationaal consortium onderzoekt invloeden op leefstijl

Het streven van het internationale Joint Program Initiative a Healthy Diet for a Healthy Life is dat mensen in 2030 gezond eten en voldoende bewegen.

Lees het Mediator artikel

Hoe draagt de leefomgeving bij aan gezondheid?

Kijk hoe wij beleidsmakers en onderzoekers ondersteunen met kennis en praktische instrumenten over een gezonde leefomgeving. Met die kennis dragen zij bij aan het fysieke, mentale en sociale welbevinden van mensen.

Lees meer over Gezonde leefomgeving

Contact

Sabine Peters

Sabine Peters

Programmamanager

+31 70 515 03 60
peters@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website