Projectomschrijving

Vraagstuk

Het Nationaal Preventie Akkoord streeft naar een Rookvrije Generatie in 2040. Eerstelijns zorgverleners, zoals huisartsen en verloskundigen, kunnen hierbij helpen door hun cliënten te begeleiden bij het stoppen met roken. Er zijn verschillende effectieve programma’s ontwikkeld, maar het is niet duidelijk waarom deze programma’s werken en onder welke voorwaarden.

Onderzoek

Via een Realistische Evaluatie is geïdentificeerd welke (combinaties van) programma elementen zorgen voor een positief effect op het stopgedrag van rokers en de stoppen met roken begeleiding van eerstelijns zorgverleners. De inhoud van bestaande programma’s van de beschikbare programma’s is vergeleken met een lijst van bewezen effectieve gedragsveranderingsstrategieën.

Uitkomst

Er zijn 40 stoppen met roken programma’s voor rokers en 14 trainingen voor zorgverleners gevonden. Beschrijvingen van werkzame elementen zijn echter vaak niet compleet. Verder onderzoek moet daarom de relatie tussen werkzame elementen en het effect van de programma’s gaan testen.

De eindrapportage van dit project vindt u hier.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website