De bevordering van seksuele gezondheid kent een lange geschiedenis in Nederland. Met de maatschappelijke uitdagingen van nu veranderde ook de preventie. In dit interview vertelt Sjoukje Mos (GGD Amsterdam) over de lesmethode Lang Leve de Liefde.

Lange voorgeschiedenis

‘Ruim twintig jaar geleden ontwikkelde Maastricht University voor het eerst vanuit de wetenschap een goed onderbouwd onderwijsprogramma over seksuele voorlichting. Bij Lang Leve de Liefde, zoals het programma heet, lag destijds het accent op soa-preventie en veilig vrijen. Nadat het eerst in de regio Maastricht op middelbare scholen was ingevoerd, sloten Soa Aids Nederland en Rutgers zich aan en volgde een landelijke introductie. Het pakket heeft een lange wetenschappelijke voorgeschiedenis en behoort tot de top. Het is een van de best onderzochte preventieprogramma’s waarvan het effect is bewezen, mede door onderzoek dat vanuit ZonMw is gefinancierd. Inmiddels is er alweer een vierde generatie lesmateriaal. De basis bestaat uit zes lessen voor de tweede klas vo, naast een versie voor het mbo. Daar omheen zijn modules gebouwd met onderwerpen als een soa-practicum, wensen en grenzen, sexting en seksuele diversiteit. Ook is er een complete herhalingsmodule van zes lessen voor de bovenbouw en de Engelse versie Long Live Love voor internationale scholen.

Heftige vragen uit de klas

Vergelijk je het huidige lespakket met dat uit de beginjaren, dan zie je een accentverschuiving naar weerbaarheid. Hoe bewaak je je grenzen en wat wil je zelf? Wat hetzelfde is gebleven, is dat de doelgroep in het programma nog altijd een belangrijke rol speelt. Het materiaal, bestaande uit onder andere een magazine en filmpjes, staat vol met quotes van jongeren. Uiteraard is het ook belangrijk dat docenten goede begeleiding krijgen. Ik train regelmatig biologiedocenten of mentoren die de lessen gaan geven. Hoe ga je bijvoorbeeld om met heftige vragen uit de klas? Een leerling kan zomaar vragen of je nog maagd bent of het wel eens anaal hebt gedaan. Dat kan uiteraard ook provocerend zijn bedoeld. Daar bereid ik de leerkrachten op voor. Sommige docenten vinden het eerst nog spannend om met Lang Leve de Liefde te beginnen, maar al gauw vinden ze het de leukste lessen van het jaar!’

Lesmethode Lang Leve de Liefde

Lang Leve de Liefde is een lesmethode die jongeren ondersteunt in een prettige, veilige en gewenste seksuele ontwikkeling. Met het pakket werken scholen aan de kennis van de leerlingen, maar ook aan hun houding en vaardigheden rond relaties en seksualiteit. Met dank aan Wilco Schilthuis, collega-adviseur bij GGD Amsterdam.

Sjoukje Mos

Sjoukje Mos is adviseur Gezondheid en Leefstijl, Team Jeugd, GGD Amsterdam. Lang Leve de Liefde is een lesmethode die jongeren ondersteunt in een prettige, veilige en gewenste seksuele ontwikkeling. Met het pakket werken scholen aan de kennis van de leerlingen, maar ook aan hun houding en vaardigheden rond relaties en seksualiteit. Met dank aan Wilco Schilthuis, collega-adviseur bij GGD Amsterdam.

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website