Palliantie stimuleert innovaties voor kwaliteitsverbetering, met name van lichamelijke, psychische, sociale of spirituele aard. Binnen dit thema past een breed scala aan onderzoek met als doel de implementatie van resultaten. Met het Kwaliteitskader palliatieve zorg als basis zullen interventies hun weg in de praktijk vinden en in onderwijscurricula worden opgenomen.

Uitgelicht

Projecten over zorginnovatie en kwaliteit

Een overzicht met projecten op het gebied van zorginnovatie en kwaliteit die vanuit het ZonMw-programma Palliantie. Meer dan zorg worden gefinancierd.

Projecten zorginnovatie en kwaliteit

Overzicht projecten op hoop

Een overzicht van alle projecten die te maken hebben met hoop in de palliatieve zorg binnen het programma ZonMw programma Palliantie.

Overzicht projecten

Kwaliteitskader en hoop

In het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland staan hoop (en wanhoop) bij de patiënt en diens naasten benoemd als een thema waar de zorgverlener aandacht voor dient te hebben.   

Hoop in 3 verschillende situaties

Naar zinniger zorg voor mensen met kanker

'In de oncologische zorg zitten artsen vaak lang in de ‘behandelmodus. Daardoor komt de palliatieve fase pas laat ter sprake tussen arts en patiënt.' Nicolette Huiskes (Zorginstituut Nederland) vertelt over het project ‘Zinnige zorg in de laatste levensfase bij mensen met long- of darmkanker’.

Nicolette Huiskes over zinnige zorg

Website voor meetinstrumenten

Er is grote behoefte aan gevalideerde meetinstrumenten voor de palliatieve zorg. Vanuit een systematische literatuuronderzoek naar instrumenten voor palliatieve zorg zijn 29 meetinstrumenten in kaart gebracht. De resultaten zijn voor iedereen beschikbaar. 

Project: Inventarisering en selectie van meetinstrumenten

Parelproject: PaTz-groepen

Afbeelding van parel

PaTz-groepen leveren betere samenwerking op en eerdere palliatieve zorg aan mensen in hun laatste levensfase. Het vormt het antwoord op de versnippering van de palliatieve thuiszorg. Het PaTz-project heeft een ZonMw Parel ontvangen.

Naar de Parel PaTz

Actueel

De Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) is heropend!

Goed nieuws voor zorgorganisaties die e-health willen opschalen: de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) is heropend. Eind 2021 sloot de regeling, maar gezien het grote succes ervan heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport opnieuw geld vrijgemaakt. Dit betekent dat u een aanvraag kunt indienen. Er is een bedrag van in totaal 12,5 miljoen euro vrijgemaakt en de regeling staat open tot en met 31-12-2022.

Nieuws

Kom jij naar één van onze sessies tijdens het congres Nieuwe Generatie Ouderen Langer Thuis (NGOLT)?

Op 15 juni vindt het Nieuwe Generatie Ouderen Langer Thuis-congres plaats in Nieuwegein. Een mooie gelegenheid om elkaar weer fysiek te ontmoeten! Vanuit de volgende programma's organiseren wij inspirerende sessies: Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET), Active and Assisted Living (AAL), Juiste Zorg Op de Juiste Plek, Lokale Netwerken Samenhangende Ouderenzorg en Kunst en cultuur in de Langdurige zorg en ondersteuning. We gaan hierbij in op...

Nieuws

Meld je aan voor de ICT&health openingsmanifestatie op 9 mei

Ben jij geïnteresseerd in slimme zorginnovaties, zorgtechnologie én duurzame samenwerkingen? Kom dan naar de ICT&health Openingsmanifestatie en bezoek de stand van Zorg voor innoveren en de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET). Hier kun je terecht met al je vragen over zorginnovatie en ehealth. Daarnaast verzorgen Félicie van Vree van Basalt en Pim Ketelaar van VitaValley een sessie over geleerde lessen uit drie jaar SET.

Nieuws

Terugkijken op de Slimme Zorg Estafette van 2022

De Slimme Zorg Estafette van 2022 is voorbij! Het waren weer vier mooie weken, waarin we met zijn allen hebben laten zien hoe hard we werken aan goede zorg. Van Limburg tot Groningen: het hele land doet mee. Graag blikken we terug op de mooie dingen die we vanuit ZonMw, samen met onze partners en zorgorganisaties, hebben gedaan. Zo zijn er activiteiten georganiseerd en video’s gemaakt vanuit de Stimuleringsregeling E-health Thuis, Zorg voor...

Nieuws
Toon meer
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website