Bij de zorg en ondersteuning voor patiënten in de palliatieve fase en hun naasten zijn veel verschillende disciplines en organisaties betrokken (van zorg én welzijn). Belangrijk is dat zij op de hoogte zijn van wensen en behoeften van patiënten. We stimuleren goede samenwerking, coördinatie en warme informatieoverdracht tussen deze partijen.

Uitgelicht

Zonder samenwerking geen zorg op maat

Portretfoto van Angelique de Wit

‘Vrijwilligers zijn een onmisbare aanvulling op de beroepsmatige zorg en mantelzorg. Afstemming tussen hen en professionals, en meer bekendheid met elkaars kunde en verantwoordelijkheden is nog steeds nodig.’ In deze column schrijft hospicemanager Angelique de Wit over wat zij belangrijk vindt in de hospicezorg en hoe dit beter kan.

Lees de column van hospicemanager Angelique de Wit

PaTz is een verbinder in het landschap van palliatieve zorg

Foto van zorgprofessionals die met elkaar overleggen

In een PaTz-groep bespreken huisartsen en verpleegkundigen, met begeleiding van een consulent of kaderarts, de zorg voor mensen die in de regio palliatieve zorg nodig hebben. Hierdoor is er betere communicatie en samenwerking tussen deze disciplines.

Lees het interview met huisartsen Bart Schweitzer en David Fortuin

'Samenwerking is de sleutel tot goede palliatieve zorg'

Portretfoto van Sven Zeilstra

Sven Zeilstra is 1 van de 65 netwerkcoördinatoren Palliatieve Zorg in Nederland. Samen delen deze netwerken één ambitie: dat betrokken partijen in de regio elkaar kennen en met elkaar afstemmen, zodat patiënten en hun naasten de best mogelijke palliatieve zorg ervaren. Hij vertelt over wat zijn functie inhoudt.

Lees het interview met Sven Zeilstra

Actueel

Meer patiënten kunnen thuis sterven dankzij protocol palliatieve zorgplanning

Mensen die ongeneeslijk ziek zijn willen steeds vaker thuis zorg ontvangen. Hoe zorg je voor goede samenwerking en afstemming tussen de verschillende disciplines die daarbij betrokken zijn, zoals de wijkverpleegkundige en huisarts? Het nieuwe protocol ‘24/7 Palliatieve zorgplanning thuis’ biedt een stappenplan. Onderzoeker Jeroen Hasselaar en wijkverpleegkundige Anne-Marie Barkhuis vertellen in dit interview hoe het protocol werkt.

Gecombineerde foto van Jeroen Hasselaar en Anne-Marie Barkhuis
Pagina

Kennis uit onderzoek naar de praktijk brengen

Om kennis uit onderzoek effectief naar de praktijk te brengen, organiseerden 6 Consortia Palliatieve Zorg een aantal regionale kennismarkten. Zo ontvingen (zorg)professionals, directie en opleidings- en kwaliteitsfunctionarissen nieuwe kennis en hulpmiddelen om de palliatieve zorg te verbeteren. Lees in dit verslag wat er op deze kennismarkten aan bod kwam.

Foto van kennismarkt palliatieve zorg Zuidwest-Nederland
Pagina

Nieuwe instrumenten helpen bij zingeving en levensvragen

Mensen die ongeneeslijk ziek zijn of in de palliatieve fase zitten, krijgen vaak te maken met levensvragen of vragen over zingeving. Ook in de thuissituatie. Hoe ga je daar als zorgverlener mee om? En hoe zorg je dat er goede afstemming is tussen zorgverleners en geestelijk verzorgers, die specialist zijn op dit gebied? Deze nieuw ontwikkelde instrumenten helpen hierbij.

Illustratie van 2 mensen die met elkaar in gesprek zijn
Nieuws

Digitale gegevensuitwisseling in de palliatieve zorg

Om mensen in hun laatste levensfase en hun naasten een goede kwaliteit van leven te bieden en zorg zoveel mogelijk aan te laten sluiten op hun wensen en behoeften, is een goede digitale gegevensoverdracht in de palliatieve zorg belangrijk. Daarom staat er vanuit ons programma Palliantie II een subsidieoproep op uitnodiging open voor het ontwikkelen van een informatiestandaard en het testen van die standaard in de praktijk.

Vrouwelijke arts werkt op laptop en smartphone
Nieuws
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

  • Palliantie II
  • Palliantie Meer dan zorg
Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

9e Nationaal Congres Palliatieve Zorg

Bent u benieuwd naar de laatste ontwikkelingen in de palliatieve zorg? En wilt u graag andere professionals die zich bezighouden met palliatieve zorg ontmoeten en met hen van gedachten wisselen? Kom dan op 13 en 14 oktober naar het 9e Nationaal Congres Palliatieve Zorg.

Lees meer

Save the date: masterclass Samen zorgen voor zingeving

Aandacht voor zingeving van cliënten in de thuissituatie is belangrijk voor hun kwaliteit van leven, zeker in de palliatieve fase. Hoe geeft u deze aandacht voor zingeving vorm? Wiens taak is het? En hoe kunt u als beroepskracht goed samenwerken rondom de zorg voor zingeving?  

Lees meer

Save the date: masterclass Zin in het latere leven

Hoewel ouderen over het algemeen tot de gelukkigste leeftijdsgroepen van Nederland behoren, kunnen er uitdagingen zijn in het behouden van de zin in het latere leven. Welke zingevingsproblemen kunnen een rol spelen bij het ouder worden? Welke ondersteuning bij zingeving vinden ouderen passend en wat betekent dit voor uw werk als professional of vrijwilliger?

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website