Mobiele menu

Signalering bij zorgvragers met dementie in de palliatieve fase

Projectomschrijving

Zorgvragers met dementie in palliatieve fase zijn gebaat bij tijdige en goede signalering van symptomen om zorgproblemen te voorkomen of te verlichten. Momenteel sterven mensen met dementie bijna altijd bij de 'handen aan het bed', de verzorgenden die dagelijks contact hebben met de zorgvragers. IKNL wil verzorgenden nog gerichter handvatten geven om bij deze kwetsbare doelgroep de signalering in de palliatieve fase te verbeteren.

Doelen van het project

Binnen de projectperiode worden de volgende doelen bereikt:
  • Toevoeging van specifieke methodiek voor zorgverlening aan mensen met dementie in de bestaande set ‘Signalering in de palliatieve fase’
  • Vernieuwde handleiding implementatie zodat instellingen de methodiek integreren in hun beleid en deze daadwerkelijk structureel toepassen in de dagelijkse zorg
  • Daadwerkelijke implementatie bij 10 pilot instellingen

Proces: verspreiding van kennis en implementatie op landelijke schaal

Verspreiding van kennis over de inhoud, toegevoegde waarde, samenhang, toepasbaarheid en implementatie vindt plaats op landelijke schaal.

Verslagen


Eindverslag

Om zorgverleners in de dementiezorg te ondersteunen bij het signaleren van zorgproblemen in de palliatieve fase heeft IKNL de methodiek ‘Signalering in de palliatieve fase’ toepasbaar gemaakt voor zorgvragers met dementie. Goed signaleren draagt in belangrijke mate bij aan goede palliatieve zorg. De methodiek biedt hiervoor concrete handvatten.
In 2015 is IKNL samen met experts op het gebied van dementie gestart met het aanvullen van de methodiek. Deze aanvullingen zijn getoetst in pilotinstellingen en een klankbordgroep.
Conclusie is dat methodisch signaleren in de palliatieve fase op dezelfde wijze verloopt, ongeacht het ziektebeeld. Wel is aanvullende achtergrondinformatie voor zorgvragers met dementie nodig omdat zij andere zorgproblemen ervaren en het lastiger is om zorgproblemen te achterhalen. Drie kernproblemen zijn uitgewerkt en in de vorm van handvatten en toegevoegd aan de methodiek:  Onbegrepen gedrag  Problemen met eten en drinken  Spierspanning Daarnaast heeft IKNL een handreiking voor implementatie van de methodiek geschreven.

Samenvatting van de aanvraag

De methodiek ‘Signalering in de palliatieve fase' biedt verzorgenden al concrete handvatten voor signalering, uitvoering en evaluatie van palliatieve zorg. Zorgvragers met dementie hebben echter specifieke zorgvragen omdat zij minder goed in staat zijn om zelf uitdrukking te geven aan klachten, wensen en behoeften. IKNL wil verzorgenden nog gerichter handvatten geven om bij deze kwetsbare doelgroep de signalering in de palliatieve fase te verbeteren. Hiervoor past IKNL de set ‘Signalering in de palliatieve fase’ aan. Om de aangepaste methodiek succesvol te implementeren, wordt de methodiek ingebed in bestaande werkwijzen. Hiervoor vraagt IKNL subsidie aan bij ZonMW via VIMP ‘Signalering bij zorgvragers met dementie in de palliatieve fase'. Het uiteindelijke doel van het project is dat de vernieuwde set ‘Signalering in de palliatieve fase’ een bijdrage levert aan een structurele verbetering van de zorg aan zorgvragers met dementie in de palliatieve fase. Dit door enerzijds betere kennis en vaardigheden bij de verzorgenden, anderzijds door borging van deze aanpak in de werkwijze van de instelling. Het doel van deze VIMP wordt binnen de periode van twaalf maanden bereikt en is tweeledig: • Verzorgenden toerusten om specifiek voor mensen met dementie beter te signaleren welke zorgvragen spelen en deze bespreekbaar te maken met andere professionals; voor zorgverlening aan mensen met dementie vraagt dit om specifieke methodiek die in de ‘set Signalering in de palliatieve fase’ geïntegreerd wordt. • Instellingen integreren de methodiek in hun beleid en passen deze dus daadwerkelijk structureel toe in de dagelijkse zorg waarvoor nieuwe handvatten ontwikkeld en beschreven worden in de vernieuwde IKNL handleiding implementatie. Daadwerkelijke implementatie vindt tijdens het project plaats bij tien pilot instellingen. Verspreiding van kennis over de inhoud, toegevoegde waarde, samenhang, toepasbaarheid en implementatie vindt plaats op landelijke schaal. De aangepaste methodiek wordt in tien pilot instellingen met een op maat plan van aanpak geïmplementeerd. De opgedane kennis uit dit project wordt door IKNL landelijk verspreid.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
626006011
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2017
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M. Verkammen-Baarda
Verantwoordelijke organisatie:
Integraal Kankercentrum Zuid