Mobiele menu

Implementatie “Signalering in de Palliatieve fase”

Projectomschrijving

Laurens Thuiszorg en Lelie zorggroep in 2014 samen met Leerhuizen Palliatieve Zorg gestart met het project ‘Implementatie Signalering in de Palliatieve Fase'. Aanleiding voor het project was de wens palliatieve zorg- en dienstverlening - specifiek thuis - verder te willen verbeteren. Uit diverse onderzoeken bleek namelijk dat er een aantal hiaten waren in het kennis- en ervaringsniveau van medewerkers. Hierdoor worden zorgproblemen in de palliatieve fase regelmatig onvoldoende gesignaleerd en wordt de hulp van de huisarts te laat (of op basis van onvolledige informatie) ingeroepen.

Doel

Het project draait om goede signalering als basis voor goede zorg. Verzorgenden en verpleegkundigen spelen een essentiële rol bij het signaleren. Het gebruik van de signaleringsbox, in de organisaties en in de keten, vergroot de kennis en competenties van verzorgende en verpleegkundigen. Bovendien zorgt het voor een betere afstemming in het multidisciplinaire team.

Verslagen


Eindverslag

Laurens Thuiszorg en Lelie zorggroep in 2014 samen met Leerhuizen Palliatieve Zorg gestart met het project ‘Implementatie “Signalering in de Palliatieve Fase”. Aanleiding voor het project was de wens palliatieve zorg- en dienstverlening - specifiek thuis - verder te willen verbeteren. Uit diverse onderzoeken bleek namelijk dat er een aantal hiaten waren in het kennis- en ervaringsniveau van medewerkers. Hierdoor worden zorgproblemen in de palliatieve fase regelmatig onvoldoende gesignaleerd en wordt de hulp van de huisarts te laat (of op basis van onvolledige informatie) ingeroepen. Het project draait om goede signalering als basis voor goede zorg. Verzorgenden en verpleegkundigen spelen een essentiële rol bij het signaleren. Het gebruik van de Signaleringsbox, in de organisaties en in de keten, vergroot de kennis en competenties van verzorgende en verpleegkundigen. Bovendien zorgt het voor een betere afstemming in het multidisciplinaire team.

Voor het dichten van de “gap” tussen de gewenste situatie betreffende de kwaliteit, doelmatigheid en cliënttevredenheid van palliatieve zorg en de startsituatie, is het aanbieden van een eenduidige werkwijze en het introduceren van eenduidig taalgebruik door middel van scholing en borging van kennis in de organisatie en in de zelfstandige teams noodzakelijk zijn. Het Utrechts Symptomen Dagboek in combinatie met de Signaleringsbox zijn daarbij waardevolle instrumenten om dit te realiseren.

Doelen
Het project had een aantal hoofd- en subdoelen. Hoofddoelen waren:
- verbeteren van de kwaliteit van palliatieve zorg, door implementatie van de Signaleringsbox;
- verbeteren van de communicatie tussen verzorgende en mantelzorgers en familie over de zorg die gegeven wordt in de laatste levensfase;
- verbeteren van de communicatie tussen verzorgende en (huis)arts ten behoeve van optimale afstemming en samenwerking.
Subdoelen waren:
- patiënt, mantelzorgers en zorgverleners observeren, onderzoeken, overleggen met collega’s, bespreken zorgleefplan en evalueren op een transparante wijze over zorgdoelen, verwachtingen en mogelijkheden;
- verzorgenden en verpleegkundigen leveren samenhangende, op de wensen van de cliënt afgestemde zorg;
- verzorgenden en verpleegkundigen bespreken signalen en waargenomen veranderingen op een professionele manier met de huisarts;
- in de interne en externe keten worden signalen eenduidig geïnterpreteerd en de samenwerking bevorderd.

Realisatie
De doelen, zoals opgenomen in de aanvraag, zijn gerealiseerd. Het gebruik van de Signaleringsbox in combinatie met het Utrechts Symptomen Dagboek (USD) leidt tot een kwaliteitsverbetering in de palliatieve zorg. Het gebruik zorgt ervoor dat het verpleegkundig redeneren verbetert en dat door explicietere bewustwording pro-actiever gehandeld wordt. Verder helpt het gebruik van het instrumentarium de verpleegkundigen bij het structuren van informatie en bij het communiceren over zorg in de laatste fase met de patiënt, zijn naasten, de gespecialiseerde verpleegkundigen palliatieve zorg en de huisarts. De resultaten van het project (die voortvloeien uit de doelen) zijn beschreven bij ‘Resultaten’. Hierbij zijn ook de aanbevelingen van de projectgroep opgenomen.

Aanpak
De implementatie van de Signaleringsbox is conform het voorbeeld implementatieplan van IKNL uitgevoerd (3 fasen). Vanwege de vele ontwikkelingen in de zorg heeft het project vertraging opgelopen en is de oorspronkelijke planning niet behaald. Het project startte met een kick-off of startbijeenkomst voor de projectgroep en de aandachtsvelders PZ van de organisaties. Daarna volgde de training voor de aandachtsvelders PZ en de start van de overdracht in de organisaties, waarna de training aan de Aandachtsvelders PZ werd afgerond. Er zijn tussentijdse bijeenkomsten gehouden over de stand van zaken van de implementatie. De resultaten en ervaringen zijn gedeeld in de projectgroep. De projectgroep heeft bovendien een slotbijeenkomst voor alle betrokkenen georganiseerd om de

Samenvatting van de aanvraag

Binnen de intra- en extramurale teams van Lelie zorggroep en Laurens & Thuiszorg Rotterdam (TZR) zijn in de afgelopen maanden verschillende onderzoeken uitgevoerd naar de huidige kwaliteit van palliatieve zorg. Daarbij zijn de volgende hiaten benoemd: - De kennis over en ervaring met palliatieve zorg bij verzorgenden is te laag. In de extramurale zorg, waar zorgverleners hoofdzakelijk solistisch werken is het verschil in kwaliteit per team groot. - Er wordt slechts langzaam ervaring opgebouwd, met name in de extramurale setting waar binnen een team relatief weinig palliatieve indicaties voorkomen. - Door een gebrek aan kennis en kunde worden zorgproblemen die specifiek te maken hebben met de palliatieve fase onvoldoende gesignaleerd. - Verzorgenden hebben moeite om hun zorgen over een cliënt en diens situatie te onderbouwen in inter- en multidisciplinair overleg. - Gespecialiseerd verpleegkundigen en (huis)artsen worden te laat ingeroepen of krijgen geen duidelijk of volledig beeld van de situatie. - Er is tussen teams een significant verschil in het gebruik van en de voorkeur voor verschillende beschikbare instrumenten. Zowel richting (potentiële) cliënten en mantelzorgers, als ook binnen de keten, is er een gebrek aan eenduidigheid. - De kwaliteit van zorg is onvoldoende gegarandeerd. Het aanbieden van een eenduidige werkwijze en introduceren van eenduidig taalgebruik door middel van scholing en borging van kennis in de teams is wenselijk voor deze drie organisaties. De signaleringsbox is het passende instrument om dit te realiseren. Lelie zorggroep en Laurens & Thuiszorg Rotterdam (TZR) willen daarom zowel in de thuiszorg als in de verzorgings- en verpleeghuiszorg “Signalering in de Palliatieve fase” implementeren en borgen. De doelmatigheid van de zorg zal middels het gebruik van de Signaleringsbox verhoogd worden door vroegtijdige signalering, effectievere communicatie tussen de verzorgende, cliënt en naasten en door verbeterde inter- en multidisciplinaire samenwerking. Door gebruik van de signaleringsbox zal de assertiviteit en het zelfbewustzijn van de verzorgende toenemen, wat ten goede komt aan de samenwerking met de artsen en daarmee van de kwaliteit van de zorg.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
626003038
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2016
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M. Kuijvenhoven
Verantwoordelijke organisatie:
Laurens