Mobiele menu

Implementatie PaTz regio Zwolle

Projectomschrijving

Doel: beter anticiperen op problemen patiënt door PaTz

Binnen het netwerk palliatieve zorg Regio IJssel-Vecht en noordoost Overijssel is de PaTz methodiek geïmplementeerd. De zorgverleners zijn positief over de methodiek en verpleegkundigen rapporteren dat ze  beter anticiperen op mogelijke problemen van een patiënt.

Resultaat: goede samenwerking, meer kennis en eerder markeren

2 groepen zijn actief aan de slag gegaan met de PaTz methodiek en komen om de maand bijeen voor patiëntbesprekingen. De samenwerking tussen huisartsen en verpleegkundigen verloopt beter, zorgverleners hebben meer kennis over palliatieve zorg en patiënten worden eerder gemarkeerd. De inbreng van andere disciplines en specialisten, zoals een verpleegkundig consulent, een POH-GGz met kennis over rouwverwerking en een oncologisch geschoolde fysiotherapeut, heeft een duidelijke meerwaarde op zorgniveau in de wijkverpleging. 

Vervolg: meer PaTz groepen starten

De beide PaTz groepen gaan door met de ingeslagen weg. Met de ontwikkeling van een PR product op basis van interviews met deelnemers hopen we meer PaTz groepen te kunnen starten in de regio.

Verslagen


Eindverslag

Het project richt zich op de implementatie van de PaTz methodiek; een "gestandaardiseerde aanpak gericht op samenwerking tussen huisartsen, wijkverpleegkundigen en inhoudelijk deskundigen” binnen het netwerk palliatieve zorg Regio IJssel-Vecht en noordoost Overijssel.
Het werken met het PaTz maakt dat patiënten die in de palliatieve fase komen tijdig worden geïdentificeerd, worden opgenomen in het zorgregister en dat er een zorgplan is waarin de wensen van de patiënt en omgeving zijn opgenomen. De organisatie en kwaliteit van de palliatieve zorg verbetert en daarmee ook de samenwerking in de keten, vooral tussen huisartsen en wijkverpleegkundigen. Meer patiënten zullen tijdens hun laatste levensfase thuis kunnen blijven waardoor het aantal ziekenhuisopnames afneemt en meer patiënten overlijden op de plaats van hun voorkeur. De kwaliteit en effectiviteit van de palliatieve thuiszorg wordt hiermee verhoogd.

Samenvatting van de aanvraag

Het project richt zich op de implementatie van “een gestandaardiseerde aanpak gericht op samenwerking tussen huisartsen,wijkverpleegkundigen en inhoudelijk deskundigen” binnen het netwerk palliatieve zorg Regio IJssel-Vecht en noordoost Overijssel. In het project staat de implementatie, borging en verdere verspreiding van het vastgestelde goede voorbeeld “PaTz; Palliatieve Thuiszorg” in Overijssel centraal. Het werken met het PaTz maakt dat patiënten die in de palliatieve fase komen tijdig worden geïdentificeerd, worden opgenomen in het zorgregister en dat er een zorgplan is waarin de wensen van de patiënt en omgeving zijn opgenomen. De organisatie en kwaliteit van de palliatieve zorg verbetert en daarmee ook de samenwerking in de keten. Meer patiënten zullen tijdens hun laatste levensfase thuis kunnen blijven waardoor het aantal ziekenhuisopnames afneemt en meer patiënten overlijden op de plaats van hun voorkeur. Huisartsen en wijkverpleegkundigen kunnen met behulp van het PaTz komen tot een gecoördineerde en integrale aanpak van de palliatieve zorg in de thuissituatie. Daarnaast kan de eerste lijn met het PaTz de principes van palliatieve zorg in haar werkwijze integreren, zoals het centraal stellen van de wensen van patiënt en naaste in planmatige, proactieve zorg. De kwaliteit en effectiviteit van de palliatieve thuiszorg wordt hiermee verhoogd. De implementatie vindt plaats aan de hand van een drietal fasen: 1. Voorbereidingsfase gericht op inrichting projectstructuur, PaTz groepen en startbijeenkomst(en) en training met Stichting PaTz. Dit duurt 2 maanden 2. Implementatiefase gericht op implementatie van de nieuwe werkwijze in 5 praktijken op basis van handleiding van Stichting PaTz a. Gezamenlijk overleg 6 x per jaar; deskundigheidsbevordering, peergroep, casuistiek met ondersteuning van een palliatief consulent b. Tijdige Identificatie van patiënten in palliatieve zorgregister c. Zorgplan maken en uitvoeren Deze fase duurt 10 maanden 3. Evaluatie en borgingsfase Door het EMGO wordt een 0-meting en een meting na een jaar verricht om effecten op de palliatieve zorg te beoordelen. Deze meting wordt voor zowel wetenschappelijk onderzoek ingezet als ter evaluatie, benchmarking en verbetering van de door de groep geleverde zorg. Binnen het project is veel aandacht voor kennisdeling en verspreiding.Vanuit het project wordt deelgenomen aan het onderzoek dat door NIVEL wordt uitgevoerd. Het project wordt breed gedragen binnen zowel het palliatieve netwerk, huisartsenorganisaties (HRZ en Charis) als thuiszorgorganisaties (Icare, Carinova)waardoor borging en verdere verspreiding gegarandeerd kunnen worden. De intentieverklaring is bijgevoegd maar is nog niet geheel ondertekend. Dit volgt voor 15 mei 2015

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
844002021
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2017
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
W.M. Wagenaar
Verantwoordelijke organisatie:
Icare