Projectomschrijving

Advance Care Planning (ACP) is een hulpmiddel om te zorgen dat zorg aansluit bij de wensen en behoeften van de patiënt en diens naasten. Wanneer zorgverleners op de hoogte zijn van voorkeuren voor zorg rond het levenseinde van oudere patiënten, kunnen ze naar deze kennis handelen.

Resultaten

In dit project zijn een draaiboek voor implementatie van ACP in de eerste lijn en een trainingsmodule voor ACP ontwikkeld. Implementatie van ACP in de eerste lijn was succesvol gezien de stijging in het aantal gesprekken en wilsverklaringen. De ervaringen van zorgverleners en ouderen zijn doorgaans positief. Het proces van implementatie verloopt beter in huisartsenpraktijken die samenwerken met hun eigen praktijkondersteuner, dan bij woonzorgcentra. Dit heeft onder andere te maken met de korte lijnen wanneer de zorgverleners samenwerken binnen dezelfde organisatie en locatie.

Meer informatie

Interview

Projectleider Annicka van der Plas en huisarts Astrid Kodde maakten onder andere een document voor patiënten met 11 voorbereidende vragen voor het ACP-gesprek. 'Dit document helpt huisartsen ook de mensen te bereiken die hier zelf niet snel over beginnen,' vertelt Kodde.

> Lees het interview

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website