Projectomschrijving

Naast permanente rimpelvullers blijken ook semipermanente vullers na verloop van tijd complicaties te kunnen geven bij patiënten. Voorbeelden hiervan zijn het optreden van late ontstekingsreacties en knobbels. Semi-permanente rimpelvullers op basis van hyaluronzuur (HZ) zijn gemanipuleerd om pas na langere tijd te worden afgebroken. De relatie tussen producteigenschappen en optredende bijwerkingen was nog grotendeels onbekend. Daarom deed het RIVM hier in samenwerking met de Universiteit van Maastricht onderzoek naar. 

Doel

In dit project is onderzocht of het mogelijk is om vast te stellen wat de mogelijke reactie van het lichaam is op deze HZ-vullers. Hiervoor zijn een aantal HZ-vullers gemaakt en gekarakteriseerd met een verschil in verbinding tussen de hyaluronzuur ketens.

Resultaten

  • Het onderzoek van deze verschillende vullers heeft aangetoond dat deze op zichzelf niet schadelijk zijn voor cellen.
  • De vullers veroorzaken wel een immunologische reactie in de cellen en in een in vitro huidmodel. Zowel in de cellen als in het huidmodel worden genen geactiveerd die wijzen op het induceren van een ontstekingsreactie. Op deze manier is het mogelijk om vullers te selecteren die een geringe reactie oproepen in de onderzochte testmodellen.
  • Of een vuller uiteindelijk een (ongewenste) reactie zal oproepen in het lichaam is echter ook afhankelijk van de patiënt waarin de vuller wordt toegepast.

Artikelen

Interview: Op weg naar een test om bijwerkingen te voorspellen

Steeds meer mensen laten de rimpels in hun gezicht opvullen. Soms ontstaan daardoor klachten als roodheid, zwelling en verharding van de huid. Het Vumc en het RIVM hebben de producten en het ontstaan van deze klachten onderzocht.

Toxicologisch patholoog Wim de Jong:

'Hyaluron is een lichaamseigen stof en op zichzelf niet schadelijk. Maar na bewerking als rimpelvuller en toegediend in grotere hoeveelheden beschouwt het lichaam de ingebrachte stof als een implantaat en elk implantaat roept een immuunrespons op. De heftigheid van de reactie bepaalt of er sprake is van een bijwerking of niet.’

> lees het volledige interview

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website