Naast permanente rimpelvullers blijken ook semipermanente vullers na verloop van tijd complicaties te kunnen geven bij patiënten. Voorbeelden hiervan zijn het optreden van late ontstekingsreacties en knobbels. Semi-permanente rimpelvullers op basis van hyaluronzuur (HZ) zijn gemanipuleerd om pas na langere tijd te worden afgebroken. De relatie tussen producteigenschappen en optredende bijwerkingen was nog grotendeels onbekend. Daarom deed het RIVM hier in samenwerking met de Universiteit van Maastricht onderzoek naar.
In dit project is onderzocht of het mogelijk is om vast te stellen wat de mogelijke reactie van het lichaam is op deze HZ-vullers. Hiervoor zijn een aantal HZ-vullers gemaakt en gekarakteriseerd met een verschil in verbinding tussen de hyaluronzuur ketens.
Steeds meer mensen laten de rimpels in hun gezicht opvullen. Soms ontstaan daardoor klachten als roodheid, zwelling en verharding van de huid. Het Vumc en het RIVM hebben de producten en het ontstaan van deze klachten onderzocht.
Toxicologisch patholoog Wim de Jong: