Palliatieve zorg is multidisciplinair. Er zijn vaak veel zorgverleners, naasten en vrijwilligers betrokken bij de zorg van de patiënt in de laatste levensfase. Hoe kun je deze zorg zo goed mogelijk organiseren zodat die aansluit op de wensen en behoeften van de patiënt?

Uitgelicht

Palliatieve spoedzorg door de huisarts in avond, nacht en weekend

2 onderzoekers op de foto

Palliatieve patiënten die buiten werkuren van de huisarts spoedzorg nodig hebben, kunnen contact opnemen met de huisartsenpost. Soms schiet de uitwisseling van informatie erbij in, waardoor de behandelend arts bijvoorbeeld niet weet wat de wensen van de patiënt zijn. Onderzoekers van het Radboudmc doen aanbevelingen.

Naar de aanbevelingen

Projecten palliatieve zorg over organisatie en continuïteit van zorg

Een overzicht met projecten op het gebied van organisatie en continuïteit van zorg die vanuit het ZonMw Palliantie programma worden gefinancierd. 

Projecten organisatie en continuïteit

Proactief zorgplan voorkomt onnodige rit naar het ziekenhuis

Het inzetten van proactieve zorgplanning als palliatieve zorg nodig is, zorgt dat elke betrokken zorgverlener op de hoogte is. Van de wensen en mogelijkheden van de patiënt en van mogelijke ziekte- en sterfscenario’s. Lees hier hoe proactieve zorgplanning in Groningen wordt ingezet.

Interview proactieve zorgplanning

Multidisciplinair overleg: Cirkelteams in De Bilt en Bilthoven

Een Cirkelteam dat werkt volgens belangrijke aanbevelingen uit de Zorgmodule kan bijdragen aan afstemming van de zorg om in 94% van de gevallen overlijden op de locatie van voorkeur haalbaar te maken.

Cirkelteam palliatieve zorg De Bilt en Bilthoven

Parelproject: PaTz-groepen

Afbeelding van parel

PaTz-groepen leveren betere samenwerking op en eerdere palliatieve zorg aan mensen in hun laatste levensfase. Het vormt het antwoord op de versnippering van de palliatieve thuiszorg. Het PaTz-project heeft een ZonMw Parel ontvangen.

Naar de Parel PaTz

Actueel

Nu één landelijk nummer voor bestaande consultatiedienst palliatieve zorg

Veel zorgverleners hebben vragen over de behandeling van patiënten in de palliatieve fase. Voor hen is er nu, naast de regionale nummers, één landelijk telefoonnummer waar ze terecht kunnen: 088-6051444. Hiermee spreek je nóg sneller en makkelijker een relevante specialist voor het juiste advies. Bekijk de video van stichting Fibula over hoe dit precies werkt.

Thumbnail van bijbehorende video
Elders gezien

PaTz-groepen ontwikkelen zich tot grote steun van patiënten

In een PaTz-groep bespreken huisartsen en verpleegkundigen de zorg voor mensen die in de regio palliatieve zorg nodig hebben. Diverse nieuwe initiatieven verhogen de kwaliteit van hun samenwerking. Zoals de ontwikkeling van een applicatie die helpt bij het markeren van de palliatieve fase.

Foto van een overleg tussen verschillende zorgprofessionals
Elders gezien

Vernieuwd projectenoverzicht palliatieve zorg

Bekijk meer dan 70 projecten van het programma 'Palliantie. Meer dan zorg' in onze projectenwaaier. Een handig overzicht met per project een korte omschrijving, de doelgroep en de resultaten. Zie direct welke projecten relevant zijn voor u.

Projectenwaaier op smartphone
Pagina
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website