Palliatieve zorg is complex. Door multiproblematiek bij de patiënt zijn vaak veel zorgverleners, naasten en vrijwilligers betrokken bij de zorg. Hoe kun je deze zorg zo goed mogelijk organiseren zodat die aansluit op de wensen en behoeften van de patiënt? Het programma Palliantie biedt ruimte voor projecten die gaan over vraagstukken met betrekking tot een heldere taakverdeling tussen een huisarts en specialist, goede overdracht tussen eerste en tweede lijn, en 24/7 beschikbaarheid van zorg in de thuissituatie.

Uitgelicht

Transmurale zorgbrug zorgt voor warme overdracht

Een warme overdracht hoort bij goede palliatieve zorg. De transmurale zorgbrug is een van de manieren om hierin te voorzien. Sophia de Rooij en Bianca Buurman leggen uit waarom dit zo effectief is.

Transmurale zorgbrug

Palliatieve spoedzorg door de huisarts in avond, nacht en weekend

In het project 'Palliatieve spoedzorg door de huisarts in avond, nacht en weekend' zijn sterke- en voor verbetering vatbare onderdelen van de palliatieve spoedzorg in de ANW uren geïnventariseerd en best practices gezocht. 3 tussenresultaten zijn beschikbaar:

Blijf op de hoogte

Via de 'Blijf op de hoogte' pagina kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief Palliatieve Zorg.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Parelproject: PaTz-groepen

Afbeelding van parel

PaTz-groepen leiden tot betere samenwerking en eerdere palliatieve zorg
aan mensen in hun laatste levensfase. Het vormt het antwoord op de versnippering van de palliatieve thuiszorg. Dit project is zo succesvol gebleken, dat PaTz-groepen benoemd zijn tot een ZonMw-parelproject.

Multidisciplinair overleg: Cirkelteams in De Bilt en Bilthoven

Een Cirkelteam dat werkt volgens belangrijke aanbevelingen uit de Zorgmodule kan bijdragen aan afstemming van de zorg om in 94% van de gevallen overlijden op de locatie van voorkeur haalbaar te maken.

Cirkelteam palliatieve zorg De Bilt en Bilthoven

Projecten palliatieve zorg over organisatie en continuïteit van zorg

Een overzicht met projecten op het gebied van organisatie en continuïteit van zorg die vanuit het ZonMw Palliantie programma worden gefinancie

Projecten organisatie en continuïteit

Proactief zorgplan voorkomt onnodige rit naar het ziekenhuis

Het inzetten van proactieve zorgplanning als palliatieve zorg nodig is, zorgt dat elke betrokken zorgverlener op de hoogte is. Van de wensen en mogelijkheden van de patiënt en van mogelijke ziekte- en sterfscenario’s. Lees hier hoe proactieve zorgplanning in Groningen wordt ingezet.

Interview proactieve zorgplanning

Tips voor een succesvolle implementatie

NIVEL-onderzoeker Natasja Raijmakers geeft tips aan organisaties die met de goede voorbeelden aan de slag willen: 'De implementatie kost vaak meer tijd dan je vooraf verwacht. En, voor het trainen van hulpverleners: je hebt de juiste mensen nodig die de kar kunnen trekken.'

Tips voor een succesvolle implementatie

Actueel

Volg via RSS

Verbeterprogramma Palliatieve Zorg werkt nog steeds door in de praktijk

Het Verbeterprogramma Palliatieve Zorg van ZonMw heeft zorgorganisaties tussen 2012 en 2016 gestimuleerd om hun palliatieve zorg een jaar lang te verbeteren. Ruim 1 tot 5,5 jaar na de afronding van de projecten is de meerwaarde in de zorg nog steeds merkbaar. Patiënten krijgen vaker de benodigde zorg en zorgverleners werken beter samen, blijkt uit een peiling in medio 2018 door het Nivel.

verpleegster en patient op foto
Nieuws

Vervolgproject: Onderwijs en Opleiden palliatieve zorg

Het project Onderwijs en Opleiden Palliatieve zorg (O²PZ ) gaat binnenkort van start. Het is een vervolg op de ‘Kennissynthese Onderwijs Palliatieve Zorg’ en de ‘Uitwerking van de aanbevelingen Kennissynthese Onderwijs Palliatieve Zorg’.

Nieuws

Netwerken Integrale Kindzorg

Alle 7 Netwerken Integrale Kindzorg zijn van start! Een Netwerk Integrale Kindzorg (NIK) is een samenwerkingsverband van professionals uit verschillende organisaties en disciplines uit de 1e, 2e en 3e lijn, met veel kennis over en ervaring met de zorg voor ernstig zieke kinderen.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website