Naast aandacht voor het ondersteunen van de patiënt, hebben we oog voor de positie van de mantelzorger en het welzijn van de zorgverlener. Wij zetten in op samenwerking tussen mantelzorger en zorgverlener bij de zorg voor een patiënt. En op onderzoek naar ondersteuning van overbelasting, morele dilemma’s en rouw.
In de zorg voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn, gaat een groot deel van de aandacht vaak naar de patiënt. Hoe zorg je als wijkverpleegkundige en verzorgende dat je genoeg oog hebt voor hun mantelzorger? Deze projectleiders vertellen over hun onderzoek naar mantelzorgbehoeften en de tools en trainingen die ze ontwikkelden.
De 10-delige podcast ‘Op leven en dood’ laat zien wat voorafgaat aan de beslissing om een IC-behandeling van een ernstig zieke patiënt te staken. Voor welke dilemma’s komen artsen en naasten te staan? En hoe gaan zij met elkaar hierover in gesprek? Beluister nu de afleveringen.
Werk in de palliatieve zorg geeft naast voldoening ook mentale belasting. Onderzoeker en ethicus Suzanne Metselaar zocht met haar team in een kennissynthese uit hoe het zit met het evenwicht van zorgverleners. Hoe is dat te herstellen, behouden en versterken?
Voor een goede kwaliteit van leven voor mensen in de laatste levensfase en hun naasten, is het nodig dat zorg- en welzijnsinitiatieven in het sociaal domein goed op elkaar aansluiten. Om samenwerkingsverbanden hiervoor op te zetten of uit te breiden binnen bepaalde gemeenten of regio’s, kunnen onderzoeksorganisaties, gemeenten, zorgorganisaties en welzijnsorganisaties tot dinsdag 14 maart 2023, 14.00 uur projectideeën indienen.
Op zoek naar praktische hulpmiddelen die ondersteunen in het geven van goede palliatieve zorg? In dit boekje staat een selectie van hulpmiddelen uit Palliantieprojecten die zorgverleners in hun dagelijkse werk kunnen gebruiken. Denk aan hulp bij palliatieve zorg aan mensen met een verstandelijke beperking, het op tijd herkennen van de laatste levensfase of omgaan met ethische dilemma’s. Download het boekje hier.
Hoe praat je over seksualiteit en intimiteit met patiënten die ongeneeslijk ziek zijn? Vaak een onderbelicht onderwerp, terwijl het veel invloed heeft op de kwaliteit van leven. Verpleegkundig specialist Corien Eeltink en patiënt Marloes Noordhoek durfden dit gesprek wel aan. In dit interview voor Pal voor U vertellen ze over hun ervaringen en delen ze tips.
Hoe bereik en betrek je een zo relevant mogelijke groep ervaringsdeskundigen bij onderzoek, zoals mensen met een migratieachtergrond? Zodat de resultaten relevant zijn voor alle patiënten en naasten? In dit interview geven Shirley Ramdas van het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten en Mehmet Uygun van Stichting Gezondheid Allochtonen Nederland een aantal tips.