Mobiele menu

VIMP-aanvraag voor ZonMw-project 154012119 Multidiscipliniar Samenwerkings Model: optimale en bereikbare zorg op het platteland

Projectomschrijving

Het Multidisciplinair Samenwerkings Model (MSM) is een werkmethodiek, ondersteund met ICT en andere technologische oplossingen, die individuele eerstelijns partijen, maar ook andere samenwerkingspartners als gemeente en thuiszorg helpt coördinatie en afstemming van de zorg te realiseren. MSM is ontwikkeld en geïntroduceerd in de gemeente Maasgouw (project 154012119).   

Doel

Doorontwikkeling MSM met als doelstellingen:

  • doorontwikkeling en uitbreiding van het virtuele gezondheidscentrum
  • realisatie van een zorgportaal richting WMO en welzijn
  • verbetering en uitbreiding van de samenwerking binnen de zorg
  • uitbreiding van het aantal aansluitingen MSM
  • het realiseren van structurele financiering

Opbrengst

Het project heeft onder andere geleid tot:

  • Richtlijnen / standaarden / documenten voor het uitvoeren van een multidisciplinaire intake en de totstandkoming van een multidisciplinaire tussen- en eindrapportage.
  • Gebruikerstevredenheidsonderzoek door Zuyd Hogeschool
  • Initiatie van een netwerk van eerstelijns zorgverleners.
  • Zorgportaal naar gemeentelijke voorzieningen
  • Samenwerking gemeente in het kader van de kanteling WMO
  • Voorlichting en scholing van zorgverleners

Meer informatie

Vervolgproject Optimalisatie MSM

Verslagen


Eindverslag

Multidisciplinaire samenwerking Model (MSM) was gericht op gecoördineerde aanpak en organisatie van multidisciplinaire zorg aan patiënten. Het model werd ontwikkeld en geïmplementeerd binnen de gemeente Maasgouw. Binnen een afgestemde ketenaanpak, werd zorg verleend aan patiënten waarbij multidisciplinaire zorg geïndiceerd was. MSM helpt eerstelijns partijen de zorg te coördineren en af te stemmen door:
o een organisatiemodel voor multidisciplinaire samenwerking
o een virtueel gezondheidscentrum en een multidisciplinair zorgdossier dat ondersteund wordt door slimme ICT-toepassingen.
De huisarts is binnen het MS-Model de centrale discipline die de multidisciplinaire zorg indiceert.
Deze gecoördineerde aanpak van multidisciplinaire zorg in de eerste lijn geeft antwoord op dreigende problematiek in de eerste lijn die kan ontstaan door de dubbele vergrijzing en de arbeidsmarkt. Door het inhoudelijk optimaliseren en praktisch vereenvoudigen van het samenwerken tussen disciplines wordt afgestemde en gecoördineerde multidisciplinaire zorg in de eerste lijn toekomstbestendig georganiseerd.
Conclusie
Het enthousiasme en de bereidwilligheid van vrijwel alle eerstelijns zorgverleners deel te nemen aan het MSM project heeft geleid tot een mooi resultaat dat in de toekomst van groot belang kan zijn voor verregaande samenwerking van alle disciplines binnen de eerste lijn ten behoeve van multidisciplinaire zorgvragen.
Uit reacties van verschillende gremia blijkt dat MSM niet alleen bruikbaar is op het platteland maar overal waar samenwerking t.b.v. multidisciplinaire zorg geïndiceerd is.

Resultaten van het VIMP project
- Elektronisch multidisciplinair zorgdossier, de inhoud: de inhoudelijke aspecten werden in de geplande tijd afgerond. Tijdens de pilot werden signalen van paramedici gehoord die aangeven dat de vragenlijsten als te uitgebreid/tijdrovend ervaren worden: in het VIMP project MSM2 werden deze aangepast
- Elektronisch multidisciplinair zorgdossier, de vorm: gedurende de afgelopen tijd werd dit gebruiksvriendelijk gemaakt en werd in de vragenlijst de methodiek van ICF verwerkt.
- Elektronisch multidisciplinair zorgdossier, het gebruik: het programma werd in hoge mate zelfsturend gemaakt, hetgeen het gebruik en het te volgen proces vergemakkelijkt.
- Elektronisch multidisciplinair zorgdossier, vanuit het cliëntenperspectief: de cliënt werd meer actief betrokken in het totale zorgproces. Binnen het VIMP project MSM2 werd een cliëntenportaal gerealiseerd, waarin de cliënt zijn eigen dossier kan inzien, vragen kan stellen aan de zorgverleners en deel kan nemen aan een MDO (binnen de virtuele omgeving).
- Virtuele webbased omgeving/ beeldcontact: door een ander systeem te gebruiken werd tegemoet gekomen aan de (on)mogelijkheden van de hardware en de internetverbindingen. Bovendien werd het beeldcontact ingebouwd binnen het zorgdossier, hetgeen resulteerde in een eenduidig, gebruiksvriendelijk systeem.
- Website MSM: er werd een nieuwe website msm-maasgouw.nl gebouwd, van waaruit men kan inloggen in het zorgdossier. Tevens is het mogelijk informatie betreffende de gemeente en de eerste lijn binnen de gemeente Maasgouw, als ook de aangesloten zorgverleners van Parkinsonnet Roermond in te zien.
- Samenwerking met andere disciplines: Teneinde de samenwerking te verbeteren werden bijeenkomsten georganiseerd en (geaccrediteerde) scholingen verzorgd aan de deelnemers.
Tijdens deze scholingen werd aandacht besteed aan zowel gebruik van het systeem als mede aan het multidisciplinaire samenwerken en komen tot zelfmanagement.
- Samenwerking met de gemeente: er werd een zorgportaal ontwikkeld met als doel de samenwerking tussen de gemeente en de eerste lijn te optimaliseren. Na goedkeuring van de patiënt kunnen gegevens vanuit MSM naar een beveiligde omgeving binnen de gemeente gestuurd worden, waardoor het eerste ‘keukentafelgesprek’ kan komen te vervallen. Daarnaast werd het netwerk van eerstelijns vrijgevestigde zorgverleners door de ge

Samenvatting van de aanvraag

MSM, helpt eerstelijns partijen hun zorg optimaal te coördineren en op elkaar af te stemmen door het gebruik van: o een organisatiemodel voor multidisciplinaire samenwerking o een beschreven geprotocolleerd proces o een virtuele vergaderomgeving (virtueel gezondheidscentrum) o een gedigitaliseerd, multidisciplinair patiëntendossier o een portaal naar zorg en welzijn De huisarts is binnen MSM de initiator van het proces en de spil waaraan alle informatie digitaal aangeleverd wordt. MSM versterkt de ketenzorg binnen de eerstelijn en vormt een digitaal portaal waarmee de eerstelijnszorg en de gemeentelijke voorzieningen gekoppeld en transparant gemaakt worden. Het creëert daarmee mogelijkheden tot verlening van afgestemde, gecoördineerde multidisciplinaire zorg en welzijn in de buurt van de cliënt die gestimuleerd wordt tot actieve deelname aan het totale zorgproces.   Binnen het implementatietraject zal het bestaande zorgdossier en de virtuele omgeving verder verbeterd en aangevuld worden met ICF. Verder zal een zorgportaal ontwikkeld worden naar zorg, WMO en welzijn. De realisatie hiervan zal resulteren in transparantie tussen eerste, tweede, derde en nuldelijnszorg waardoor mogelijkheden tot afstemming en coördinatie gerealiseerd worden.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
1540121191
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2013
2014
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
A.J.C.M. Kessels-de Beer
Verantwoordelijke organisatie:
Multidisciplinaire Samenwerkingsverband Maasgouw