Mobiele menu

Psychiatrische zorg bij de huisarts onder één dak

Projectomschrijving

Doel

Het ontwikkelen van een organisatievorm voor multidisciplinaire samenwerking voor psychiatrische zorg bij de huisarts op locatie in Zaandam, met de inzet van een multidisciplinair team (huisarts, psychiater, SPV-er, eerstlijnspsycholoog en  wijkverpleegkundigen). Dit moet leiden tot een innovatieve manier van samenwerken en drempelverlagende zorg.

Patiëntenparticipatie

Om te borgen dat het project ook voordelen voor patiënt oplevert, worden patiënten actief bij dit project betrokken.

Verwachte resultaten

Dit project moet leiden tot:

  • Een goede onderlinge afstemming en een organisatiemodel.
  • Het op breder vlak bereiken van cliënten door zicht te krijgen op de groep ‘zorgmijders’.
  • Een verbetering van de poortwachtersfunctie van de huisarts.
  • Een kwalitatief juiste doorverwijzing naar eerste- en/of tweedelijns GGZ-behandeling.
  • Kennisdeling over de behandeling en kwalitatieve informatie-uitwisseling.

Verslagen


Eindverslag

Huisartsen ervaren in de praktijk dat het hen voor cliënten met beginnende of recidiverende (ernstige) psychiatrische problematiek aan mogelijkheden ontbreekt voor vroeg diagnostiek en interventie. Daarnaast ervaren cliënten het doorverwezen worden naar tweedelijns GGZ als een drempel. Psygro brengt hier verbetering in door samen te werken met huisartsen, waarbij een psychiater en SPV’er aangesloten bij Psygro direct vanuit de huisartsenpraktijk diagnostiek en korte behandeling biedt. Wij ontwikkelen van een organisatievorm voor multidisciplinaire samenwerking inzake psychiatrische zorg bij de huisarts in de gemeente Zaandam. Het multidisciplinaire team bestaat uit huisartsen, psychiater, SPV-er, eerstelijnspsycholoog en wijkverpleegkundigen. Het project richt zich op: Een goede onderlinge afstemming, het op breder vlak bereiken van cliënten door zicht te krijgen op de groep ‘zorgmijders’ en een verbreding van de kennisoverdracht van de huisarts door een beter inzicht in de GGZ materie.

Huisartsen ervaren in de praktijk dat het hen voor cliënten met beginnende of recidiverende (ernstige) psychiatrische problematiek aan mogelijkheden ontbreekt voor vroegdiagnostiek en interventie. Daarnaast ervaren cliënten het doorverwezen worden naar tweedelijns GGZ als een drempel. Psygro brengt hier verbetering in door samen te werken met huisartsen, waarbij een psychiater en SPV’er aangesloten bij Psygro direct vanuit de huisartsenpraktijk diagnostiek en korte behandeling biedt. Wij ontwikkelen van een organisatievorm voor multidisciplinaire samenwerking inzake psychiatrische zorg bij de huisarts in de gemeente Zaandam. Het multidisciplinaire team bestaat uit huisartsen, psychiater, SPV-er, eerstelijns-psycholoog en wijkverpleegkundigen. Het project richt zich op: Een goede onderlinge afstemming, het op breder vlak bereiken van cliënten door zicht te krijgen op de groep ‘zorgmijders’ en een verbreding van de kennisoverdracht van de huisarts door een beter inzicht in de GGZ materie.

Samenvatting van de aanvraag

Huisartsen ervaren in de praktijk dat het hen voor patiënten met beginnende of recidiverende (ernstige) psychiatrische problematiek aan mogelijkheden ontbreekt voor vroegdiagnostiek en interventie. Verwijzing is lastig en werkt vertragend, door wachtlijsten in de 2elijns GGZ. Daarnaast ervaren patiënten doorverwijzing naar 2elijns GGZ als een drempel. De patiënt krijgt daardoor niet tijdig de juiste ondersteuning dicht bij huis met het risico van afhaken. Om hier verbetering in aan te brengen werkt Psygro al geruime tijd samen met een aantal huisartsen, waarbij een psychiater en SPV’er Psygro direct vanuit de huisartspraktijk behandelingen biedt. Voor patiënt en huisarts zijn hier belangrijke winsten te behalen. Uit onderzoek blijkt echter dat lang niet alle mensen met een psychiatrische klachten of ziekten daarvoor zorg ontvangen, noch in de eerste lijn, noch in de tweedelijns-GGZ (circa 255). Dit zijn de zogenaamde zorgmijders. Het project zal zich met name richten op deze groep. Wie zijn dit, waarom melden ze zich niet en wat is de zorgvraag? Doelstelling van dit project is een samenwerkingsvorm te ontwikkelen die de cliënt centraal stelt met de inzet van een multidisciplinair team. In dit team zullen onder andere de volgende personen vertegenwoordigd zijn: huisarts, psychiater, SPV-er, 1ste lijns psycholoog, wijkmanager, wijkverpleegkundige (zichtbare schakel) om in een samenwerkingsverband de zorgvraag van de patiënten gecoördineerd te kunnen beantwoorden.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
154012315
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2012
2013
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
J.A. Knevel
Verantwoordelijke organisatie:
Psygro BV