Mobiele menu

Lekker in je vel, een project van de Stichting Woonservicewijken Centrum i.o. over een lokale samenwerkingsstructuur voor de aanpak van lichte psychosomatische en depressieve klachten.

Projectomschrijving

Doel
Bijdragen aan de psychische gezondheid en het welbevinden van volwassen allochtone vrouwen en vrouwen met een lage SES die last hebben van lichte psychische klachten, in de centrumwijken in Den Haag. Door preventieve benadering komen tot verminderen van lichte psychische klachten bij kwetsbare allochtonen. Met zoveel mogelijk behandeling in de brede eerste lijn. Dit zal worden bereikt door betere afstemming en samenwerking tussen de partners in het veld, evenals het toegankelijk maken van het bestaande aanbod voor vrouwen met lichte psychische klachten.

Doelgroep
WoonserviceWijken Centrum (partnership van een groot aantal aanbieders op gebeid wonen, welzijn en zorg in centrum Den Haag), Azivo, welzijnsorganisatie Zebra, Parnassia/Context, i-psy, gezondheidscentrum De Rubenshoek, Stichting Lijn1, Stiom, huisartsen.

Verslagen


Eindverslag

Het project Lekker in je Vel is uitgevoerd in Den Haag, stadsdeel Centrum. In de achterstandswijken van dit stadsdeel wonen veel allochtone bewoners, voor wie psychische problematiek vaak een taboe is. Zij houden de problematiek binnenshuis of gaan er uiteindelijk mee naar de huisarts, die er vervolgens niet zoveel mee kan. Het project probeert bewoners te motiveren tot preventie en interventie in een zo vroeg mogelijk stadium. Dit door vrijwilligers uit de gemeenschappen zelf op te leiden in het herkennen en bespreekbaar maken van psychische problematiek en bewoners te motiveren om deel te gaan nemen aan laagdrempelige activiteiten op gebied van voorlichting en preventie.

Doel:
Lichte psychische problematiek herkennen en erkennen en laagdrempelige toeleiding naar de meest geëigende voorziening of hulpverlener in de keten van informele steun, welzijn of zorg.

Doelgroep:
Bewoners in de wijken van stadsdeel Centrum van Den Haag. Het betreft met name allochtone bewoners, die zich vaak niet bewust zijn van het probleem, het probleem ontkennen en over geringe gezondheidsvaardigheden beschikken waardoor ze vaak onnodig lang hiermee blijven zitten.

Werkwijze:
Er zijn vrijwillige ambassadeurs geworven uit de doelgroep zelf. Zij zijn getraind om in hun eigen omgeving mensen met lichte psychische problematiek te motiveren over hun probleem te praten, naar laagdrempelige voorlichtingsbijeenkomsten te gaan en adequate activiteiten of hulp toe te laten.
Er is een netwerk gevormd van de ambassadeurs van Lekker in je Vel met andere vrijwilligers die werken als ambassadeur in hun gemeenschap, voor andere thema's zoals bijvoorbeeld geïsoleerde vrouwen, gezonde leefstijl, overgewicht en dementie.

Organisatie:
Context en Zebra Welzijn hebben de ambassadeurs geworven en opgeleid, i.s.m. I-psy. Verdere samenwerking met huisartsen/POH GGZ is in ontwikkeling teneinde welzijnsvoorzieningen en al dan niet geïndiceerde preventie optimaal in te kunnen zetten.

Borging:
Het project is opgenomen in het programma van de stichting Woonservicewijken Centrum, een samenwerkingsplatform van organisaties voor wonen, zorg, welzijn. Van hieruit zal verdere ontwikkeling plaatsvinden t.a.v. het thema lichte psychische problematiek in achterstandswijken.

Het plan van aanpak van Lekker in je Vel omvatte aanvankelijk de vorming van een samenhangend netwerk om meer bewoners in achterstandswijken met lichte psychische klachten beter van dienst te kunnen zijn. Al snel na de start ontstond een ander initiatief, nl het samenwerkingsverband Doras, bestaande uit de gezondheidscentra De Doc, Rubenshoek, Arts en Zorg en SHG. Dit samenwerkingsverband werkt aan dezelfde doelen in achterstandswijken. De stichting Woonservicewijken (WSW) Centrum heeft toen gekozen (met instemming van ZonMw) voor de inhoudelijke uitwerking / realisering van de doelen van het project, middels Community-care methodieken, waar onder het zoeken, vinden, opleiden en inzetten van ambassadeurs uit de doelgroep zelf. Dit onderdeel wordt thans uitgevoerd en zal medio 2013 verder kunnen worden uitgerold en geborgd.
In dat kader zijn focusgroepen bij Turkse en Marokkaanse vrouwen uitgevoerd. Momenteel wordt door Context in samenwerking met I-Psy en Zebra, een training gegeven aan een groep ambassadrices. De deelneemsters zijn medewerksters en bezoeksters van buurthuis Parada. Daarnaast zijn ook drie vrouwen van ‘Stichting Moeder en Dochter’ en een medewerkster van bewonersorganisatie ‘De Paraplu’ aanwezig.
De inhoud van de bijeenkomsten is gebaseerd op het Rotterdamse project Stress-Les(s), maar is toegespitst op de Haagse situatie en het kennisniveau van de deelneemsters.
Vervolgtraject:
Parada ligt in een van de krachtwijken van Den Haag. Zowel de medewerkers en bezoekers van Parada als de sleutelfiguren van de hierboven genoemde instellingen zijn goed op de hoogte van de problematiek die speelt binnen hun wijk. Zij kunnen het taboe op het vragen van hulp doorbreken en eerste stap naar de (preventieve) zorg laagdrempelig maken. In overleg met Parada zal worden gekeken in hoeverre de ambassadrices verder kunnen worden ingezet. Mogelijkheid zou kunnen zijn een spreekuur op locatie van Parada of laagdrempelig aanbod in de wijk in samenwerking met Context.
Het concept van GGZ ambassadrices in de wijk is een goede manier om de afstand tussen wat er speelt in de wijk en de weg naar de GGZ te verkleinen en meer laagdrempelig te maken. E.e.a. past ook zeer goed binnen de Community-care benadering. Voor de verdere uitrol wordt gedacht aan het formeren van meerdere clubs in verschillende buurthuizen.

De partners in Lekker in je Vel benutten de resterende maanden van het project ook om tot een verdere samenwerking te komen op het gebied van lichte psychische problematiek. Daarbij wordt gefocussed op een combinatie van individuele zorg en community-aanpak. De Doras-groep wil onder meer inzetten op een grotere formatie POH-GGZ per praktijk, met werkgeverschap door de praktijk.
Uitgangspunt voor het vervolg in organisatorische zin is: samen doen wat samen kan, maar niet alles hoeft in één organisatie ondergebracht te zijn. Wellicht dat een vertegenwoordiger vanuit Doras in het bestuur van de stichting Woonservicewijken Centrum wil gaan participeren, waardoor de netwerksamenwerking verder gestalte kan krijgen.

Samenvatting van de aanvraag

Huisartsen in wijken als de Schilderswijk en Transvaal rapporteren al jarenlang een groot aantal consulten van mensen met klachten waarvoor geen lichamelijke oorzaak wordt gevonden (LOKs, Lichamelijk Onverklaarde Klachten) en waarvan wordt aangenomen dat ze samenhangen met psychosociale en/of psychische problematiek. Ook maatschappelijk werk geeft aan met veel multiprobleem cliënten te kampen waarvan wordt vermoed dat zij met psychosociale problemen of lichte depressie zitten. Tegelijkertijd melden de GGZ-instellingen als I-psy geconfronteerd te worden met cliënten die volgens hen beter bij de brede eerste lijn (inclusief welzijn) thuis horen dan bij hen. Deze groep cliënten draagt bij aan de lange wachttijden bij de tweede lijn instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg en bij de hoge kosten van de gezondheidszorg in het algemeen. Onze veronderstelling is dat betere samenwerking tussen de brede eerste lijn (inclusief welzijn) en de tweede lijn en het bundelen en toegankelijk maken van de vele activiteiten, instrumenten, cursussen en trainingen kunnen ertoe leiden dat psychosociale problemen en lichte depressie in een vroeger stadium door de brede eerste lijn wordt herkend en behandeld, en dat de juiste hulp- en zorgverlening wordt ingezet op het juiste moment, op de juiste plek en met het juiste aanbod. Dit zal uiteindelijk kunnen voorkomen dat klachten uitgroeien tot zware depressieve klachten. De Stichting Woonservicewijken gebied Centrum (WSW) - een partnership van een groot aantal aanbieders op het brede terrein van wonen, welzijn en gezondheidszorg in het centrum van Den Haag - biedt een prima basis voor het ontwikkelen en verankeren van een lokale samenwerkingsstructuur. In dit project geven partijen uitvoering aan een preventieve benadering voor het verminderen van lichte psychische klachten bij kwetsbare allochtonen. Het doel is dat de doelgroep zo veel mogelijk door de brede eerste lijn worden geholpen en behandeld.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
154012121
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2011
2013
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
L.M.T. Hulsebosch
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting Woonservicewijken Centrum