Mobiele menu

Businesscase lokale multidisciplinaire zorggroep

Projectomschrijving

In een businesscase in Velp heeft de Stichting Een Plus Samenwerking uitgewerkt hoe een lokale multidisciplinaire zorggroep van zelfstandige praktijkhouders, kan worden ingericht.

Afstemming op patiëntenpopulatie

Het voordeel van een lokale multidisciplinaire zorggroep is dat geïntegreerde zorg en zorgprogramma's nauw kunnen worden afgestemd op de eigen patiëntenpopulatie. De ontwikkeling van populatiegerichte zorg gaat snel, omdat de lijnen kort zijn en de lokale zorggroep zelf de prioriteiten bepaalt voor inzet van de financiële middelen.

Doelmatig

Het blijkt goed mogelijk een relatief slanke organisatie in te richten om als lokale multidisciplinaire zorggroep ketenzorg integraal in te kopen. Het meest doelmatig is het oprichten van één organisatie voor de ontwikkeling; de facilitering en de contractering van geïntegreerd zorgaanbod. In het kader van de businesscase zijn voorbeelden voor een lokale multidisciplinaire zorggroep uitgewerkt van:

  • statuten
  • reglement
  • samenwerkings- en ketenzorgovereenkomsten

Verslagen


Eindverslag

In een businesscase in Velp heeft de Stichting Een Plus Samenwerking uitgewerkt hoe een lokale multidisciplinaire zorggroep van zelfstandige praktijkhouders, kan worden ingericht.
Het voordeel van een lokale multidisciplinaire zorggroep is dat geintegreerde zorg en zorgprogramma's nauw kunnen worden afgestemd op de eigen patiëntenpopulatie.
De ontwikkeling van populatiegerichte zorg gaat snel, omdat de lijnen kort zijn en de lokale zorggroep zelf de prioriteiten bepaalt voor inzet van de financiële middelen.

Het blijkt goed mogelijk een relatief slanke organisatie in te richten om als lokale multidisciplinaire zorggroep ketenzorg integraal in te kopen. Het meest doelmatig is het oprichten van één organisatie voor de ontwikkeling; de facilitering en de contractering van geïntegreerd zorgaanbod.

Bij de inrichting van een lokale multidisciplinaire zorggroep is van belang goed na te gaan waarom de betrokkenen een lokale zorggroep willen oprichten en wat de doelen van het samenwerkingsverband zijn.

Nagegaan moet worden hoe het samenwerkingsverband sturing en regie wil vormgeven en invloed en zeggenschap voor partners, en participatie van patiënten wil regelen.

Er moet een gezamenlijk idee worden ontwikkeld over zaken als ondernemingszin, gegevensbeheer, kwaliteitsbeleid en financiële stromen. Daarbij moeten de volgende zaken worden geregeld: aansprakelijkheid; mededinging; privacybescherming en fiscaliteit.

Een stichting biedt de mogelijkheid een slagvaardig bestuur in te stellen, zeggenschap van de betrokken partners goed te regelen en beschikbare middelen voor de zorg ook optimaal voor zorg aan te wenden.

In het kader van de businesscase zijn voorbeelden uitgewerkt van statuten, reglement, samenwerkings- en ketenzorgovereenkomsten voor een locale multidisciplinaire zorggroep.

De gemeenten Velp en Rozendaal in Gelderland kennen een bijzondere bevolkingssamenstelling: de helft van de 20.000
inwoners is ouder dan 50 jaar; 26 % is ouder dan 65 en 15 % is ouder dan 75 jaar. De zorgverleners in dit werkgebied
realiseren zich dat zij intensief, structureel en vernieuwend met elkaar moeten samenwerken om aan de zorgvraag van deze populatie tegemoet te komen.
Daarom is de Stichting Een Plus Samenwerking opgericht. Hiermee hebben vrijwel alle zorgaanbieders in Velp en Rozendaal een aansluitovereenkomst. Stichting Een Plus Samenwerking faciliteert en stimuleert multidisciplinaire samenwerking oa door de ontwikkeling en implementatie van zorgprogramma's en zorgproducten.

Op 1 juni 2010 is het Gezondheidscentrum Velp geopend als huis voor de noodzakelijke multidisciplinaire overleggen, gezamenlijke hulpverlening en soepele aansluiting van de zorg door verschillende behandelaars aan de patiënt. In het gezondheidscentrum zijn alle disciplines gevestigd die belangrijk zijn voor geintegreerde eerstelijnszorg in het algemeen en samenhangende ketenzorg in het bijzonder. Een deel van de zorg is decentraal in Velp eo gevestigd gebleven om voor alle inwoners van Velp en Rozendaal de zorg dicht bij huis te houden.

Naast de gerealiseerde samenwerking voor ontwikkeling en implementatie van zorgprogramma's en zorgproducten staat
exploitatie van geïntegreerde eerstelijnszorg op de agenda. In de context van samenwerkende, zelfstandige partners moet een nieuwe onderneming gerealiseerd worden. Via hoofdaannemerschap en joint-ventures kunnen partners nieuwe en bestaande zorg op een ander niveau aanbieden. Dit heeft effect op de onderlinge verhoudingen en externe positionering. Bovendien vergt het adequate en effectieve ondersteuning en administratief beheer.

Stichting Een Plus Samenwerking vormt een unieke casus voor de ontwikkeling van een multidisciplinaire lokale zorggroep.
Dit project onderzoekt wat een werkbare organisatievorm kan zijn voor gezamenlijke exploitatie van geïntegreerde
eerstelijnszorg in de context van zelfstandige ondernemers. Aan de orde zijn: sturing (en regie), aansprakelijkheid,
verantwoording, kwaliteit, patiëntenparticipatie, financiering, (behoud van) ondernemingscultuur, gegevensbeheer, fiscale aspecten en rechtsvormen.

De werkwijze is om afwisselend in interne overleggen en in de projectiecommissie en subcommissies met externe adviseurs in een aantal ronden verschillende organisatievormen en inrichtingswijzen voor de lokale multidisciplinaire zorggroep te exploreren.

Hierna worden in een publicatie de mogelijk geschikte organisatievormen beschreven, waaronder de organisatievorm die zal worden geimplementeerd in de lokale situatie van de samenwerkende zelfstandige praktijkhouders in Velp.

Samenvatting van de aanvraag

De gemeenten Velp en Rozendaal in Gelderland kennen een bijzondere bevolkingssamenstelling: de helft van de 20.000 inwoners is ouder dan 50 jaar; 27 % is ouder dan 65 en 15 % is ouder dan 75 jaar. De zorgverleners in dit werkgebied realiseren zich dat zij intensief, structureel en vernieuwend met elkaar moeten samenwerken om aan de zorgvraag van deze populatie tegemoet te komen. Daarom is de Stichting Een Plus Samenwerking opgericht. Hiermee hebben vrijwel alle zorgverleners en zorgverlenende organisaties in Velp en Rozendaal een aansluitovereenkomst. Stichting Een Plus Samenwerking faciliteert en stimuleert multidisciplinaire samenwerking oa door de ontwikkeling en implementatie van zorgprogramma's en zorgproducten. Op 1 juni 2010 is het Gezondheidscentrum Velp geopend als huis voor de noodzakelijke multidisciplinaire overleggen, gezamenlijke hulpverlening en soepele aansluiting van de zorg door verschillende behandelaars aan de patiënt. In het gezondheidscentrum zijn alle disciplines gevestigd die belangrijk zijn voor geintegreerde eerstelijnszorg in het algemeen en samenhangende ketenzorg in het bijzonder. Een deel van de zorg is decentraal in Velp eo gevestigd gebleven om voor alle inwoners van Velp en Rozendaal de zorg dicht bij huis te houden. Naast de gerealiseerde samenwerking voor ontwikkeling en implementatie van zorgprogramma's en zorgproducten staat exploitatie van geïntegreerde eerstelijnszorg op de agenda. In de context van samenwerkende, zelfstandige partners moet een nieuwe onderneming gerealiseerd worden. Via hoofdaannemerschap en joint-ventures kunnen partners nieuwe en bestaande zorg op een ander niveau aanbieden. Dit heeft effect op de onderlinge verhoudingen en externe positionering. Bovendien vergt het adequate en effectieve ondersteuning en administratief beheer. Stichting Een Plus Samenwerking vormt een unieke casus voor de ontwikkeling van een multidisciplinaire lokale zorggroep. Dit project onderzoekt wat een werkbare organisatievorm kan zijn voor gezamenlijke exploitatie van geïntegreerde eerstelijnszorg in de context van zelfstandige ondernemers. Aan de orde zijn: sturing (en regie), aansprakelijkheid, verantwoording, kwaliteit, patiëntenparticipatie, financiering, (behoud van) ondernemingscultuur, gegevensbeheer, fiscale aspecten en rechtsvormen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
154012105
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2010
2012
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Ir. H.M.J. Barnhoorn
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting Een Plus Samenwerking