Projectomschrijving

Veel patiënten met een ongeneeslijke vorm van kanker krijgen pijn en zijn genoodzaakt hiervoor morifne-achtige pijnstillers (opioïden) in te nemen. Als bijwerking van deze medicijnen treedt vaak obstipatie (moeilijke stoelgang) op, wat de kwaliteit van leven vermindert. Het is beter om deze bijwerking te voorkomen en gelijk te starten met laxeermiddelen. Hiervoor adviseert de huidige richtlijn ‘Diagnostiek en behandeling van pijn bij patiënten met kanker’ zowel het medicijn macrogol/elektrolyten (macrogol) als het medicijn magnesiumhydroxide.

Onderzoek

De vraag in dit onderzoek is of magnesiumhydroxide even goed obstipatie kan voorkomen als macrogol bij patiënten met ongeneeslijke kanker, die vanwege pijn opioïden gaan gebruiken.

Verwachte resultaten

We verwachten geen verschil tussen macrogol en magnesiumhydroxide in effectiviteit, maar misschien wel in bijwerkingen of voorkeur van de patiënt. Deze kennis maakt betere preventie van door opioïden veroorzaakte obstipatie mogelijk.

Verwachte impact

De verwachte impact is dat er meer aandacht is voor het voorkomen van door opioïden veroorzaakte obstipatie. En dat beter bewijs voor de effectiviteit van macrogol en magnesiumhydroxide leidt tot verbetering van de richtlijn.

Blog

In deze blog vertelt projectleider Monique Steegers wat zij en haar team precies gaan onderzoeken en waarom dat belangrijk is. 'Obstipatie kan leiden tot buikpijn, misselijkheid of zelfs ziekenhuisopnames. Het is daarom beter om om deze bijwerking van opioïden te voorkomen.'

> Lees de blog

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website