Mobiele menu

In gesprek met de burger - Netwerk palliatieve zorg Amsterdam-Diemen

Projectomschrijving

Het Netwerk palliatieve zorg Amsterdam Diemen (NPZA) gaat samen met Elaa (Eerste lijn Amsterdam en Almere), Hospice Kuria en de innovatiegroep ‘Pal in de Stad’ van het NPZA informatieavonden organiseren over het levenseinde voor ouderen in hun buurt.

Doel

We dragen bij aan publieksbewustwording over mogelijkheden en onmogelijkheden van palliatieve zorg en behandeling in de laatste fase van het leven in de regio Amsterdam.

Aanpak/werkwijze

We organiseren 14 publieksbijeenkomsten (6 via de huisarts, 6 via Kuria en 2 via de innovatiegroep). Voor de bijeenkomsten gebruiken we de interventiematerialen (presentatie, format en het draaiboek) die het landelijke onderzoeksproject doorontwikkelt.

Samenwerkingspartners

Het Netwerk Palliatieve zorg Amsterdam-Diemen werkt samen met huisartsenpraktijken, Hospice Kuria en de innovatiegroep 'Pal in de Stad'. 

Verwachte resultaten

Met de opgedane kennis en ervaring maken we een implementatie- en borgingsplan om in de toekomst meer publieksbijeenkomsten te organiseren binnen het netwerk.

ZonMw en Publieksbijeenkomsten palliatieve zorg

Voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten is een goede kwaliteit van leven belangrijk. Dat betekent dat zij zorg en ondersteuning krijgen op lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel vlak, die aansluit op hun wensen en behoeften. Met ons programma Palliantie investeren we daarom in kennisontwikkeling in de palliatieve zorg. Om bestaande interventies in de palliatieve zorg in de praktijk te brengen, financieren we een aantal projecten waarin de Netwerken Palliatieve Zorg een te onderzoeken interventie in organisaties binnen het netwerk implementeren. Dit project is daar 1 van.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Om eigen regie te kunnen voeren is het nodig om over informatie te beschikken. Om in Amsterdam burgers ondersteuning te geven bij bewustwording, het behouden e/o vergroten van regie willen we (of verschillende organisaties en het NPZA) de methode ‘in gesprek met de burger implementeren’. Verschillende organisaties in Amsterdam zijn door resultaten in de regio Almere enthousiast over de methodiek. Zij willen bijdragen bewustwording bij burgers t.a.v. mogelijkheden en onmogelijkheden van palliatieve zorg en behandeling in de laatste fase van het leven te vergroten. De ELAA (eerste lijn Amsterdam en Almere) merkt dat huisartsen geïnteresseerd zijn om in gesprek te komen met hun patiënten over onderwerpen gerelateerd aan palliatieve zorg. De ELAA stelt zich als doel huisartsen daarbij te ondersteunen door hen te helpen bij het gebruik en de implementatie van de methodiek. Hospice Kuria heeft een wijkfunctie en wil de methodiek gebruiken om tijdens informatiebijeenkomsten vroegtijdig in gesprek te raken met mensen. Het netwerk van Amsterdam en Diemen wil de methodiek (samen met verschillende organisaties die betrokken zijn bij de recent geformeerde innovatiegroep IDPZ) gebruiken om het leven in al zijn facetten, dus ook het eind van het leven, op een laagdrempelige manier onder de aandacht te brengen. Daarbij zal extra aandacht zijn om met de methodiek specifieke doelgroepen te bereiken.

Kenmerken

Projectnummer:
844001914
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2023
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
W.M. Wagenaar
Verantwoordelijke organisatie:
Netwerk Palliatieve Zorg Amsterdam-Diemen