Mobiele menu

Betere samenwerking door een musical voor en door netwerkpartners

Projectomschrijving

Het Netwerk Palliatieve Zorg Noord-Kennemerland heeft een initiatief ontplooid om in de regio de samenwerking en uitwisseling te bevorderen door het gezamenlijk organiseren van de musical `Eeuwig leven'. Het is een ‘musical op maat', wat wil zeggen `samen een musical maken’. De musical is gebaseerd op de eigen ervaringen en het werk van de zorgverleners werkzaam in de palliatieve zorg. Op creatieve wijze komen thema’s binnen de palliatieve zorg aan de orde.
Dit voorstel betreft een onderzoek dat de opgedane ervaringen met deze musical in kaart brengt en overdraagbaar maakt naar andere netwerken.
Het onderzoek omvat (1) systematisch literatuuronderzoek; (2) analyse van opgedane ervaringen middels vragenlijstonderzoek en diepte-interviews; (3) opstellen van een praktische handleiding waarbij alle inzichten geïntegreerd worden zodat andere netwerken dit voorbeeld ook kunnen gebruiken.
De rapportage vindt plaats in de vorm van de handleiding en een artikel voor een tijdschrift op het gebied van de palliatieve zorg.

Producten

Titel: Handleiding project Musical "Eeuwig Leven"

Verslagen


Eindverslag

Partners binnen het Netwerk Palliatieve Zorg Noord-Kennemerland hebben in 2011 de musical ‘Eeuwig leven' georganiseerd. De musical is vertolkt door ongeveer 70 enthousiaste zorgverleners. Het was een ‘musical op maat’, wat wil zeggen ‘samen een musical maken die aansluit bij de eigen ervaringen'. Het hoofddoel van de musical was het verbeteren van de samenwerking tussen zorgverleners en bespreekbaarheid van palliatieve zorg bevorderen.
Doel van dit project was om de opgedane ervaringen met deze musical in kaart te brengen en overdraagbaar te maken naar andere netwerken die een dergelijk initiatief willen ontplooien. Gegevens werden verzameld met behulp van e-mail vragenlijsten uitgezet onder alle deelnemers aan de musical, verdiepende interviews met deelnemers, de regisseur, koorrepetitor en netwerkcoördinator en literatuuronderzoek.
De belangrijkste conclusies zijn:
* Succesfactoren die uit de analyses van de e-mail vragenlijsten en/of diepte-interviews naar voren kwamen waren: enthousiasme van de deelnemende mensen en organisaties, de gemeenschappelijke achtergrond van de deelnemers (werkzaam in de palliatieve zorg), saamhorigheid en groepsgevoel, goede leiding en professionaliteit van het artistieke team, een strakke organisatie en werkgroepen met verschillende taken, goede PR.
* De internationale literatuurstudie liet zien dat zeer weinig vergelijkbare initiatieven bestaan op het gebied van musical of theater voor en door zorgverleners in de palliatieve zorg waarbij meer samenwerking één van de doelen is. Dit wijst in de richting dat de musical van het netwerk in Noord-Kennemerland in ieder geval voor de palliatieve zorg een nieuw creatief concept is.
* Aanbevelingen voor andere netwerken: zorg voor een professioneel artistiek team, zorg voor projectplan en draaiboek, laat het thema van de musical aansluiten bij het netwerk, zorg voor een goede PR, zorg voor een goede oefenlocatie en locatie voor uitvoering, betrek verschillende zorgverleners uit verschillende organisaties bij de musical en bied alternatieven voor mensen die niet van optreden houden.
De resultaten van dit project zijn verwerkt in een praktische handleiding voor netwerkpartners (beschikbaar via internet), een Nederlandstalig artikel aangeboden aan het tijdschrift Pallium en diverse nieuwsberichten.

Samenvatting van de aanvraag

Het Netwerk Palliatieve Zorg Noord-Kennemerland (ondergebracht bij ZONH) heeft een initiatief ontplooid om in de regio de samenwerking en uitwisseling tussen netwerkpartners te bevorderen middels het gezamenlijk organiseren van de musical `Eeuwig leven'. Het is een `musical op maat', wat wil zeggen `samen een musical maken’ die gebaseerd is op de eigen ervaringen en het werk van de netwerkpartners. Op creatieve wijze komen thema’s binnen de palliatieve zorg (zoals verdriet en afscheid) aan de orde. Boodschappen die de musical uitdraagt betreffen het belang van goed luisteren en niet doorbehandelen ten koste van alles. Dit voorstel betreft een onderzoek dat de opgedane ervaringen met deze musical in kaart brengt en overdraagbaar maakt naar andere netwerken die een dergelijk initiatief willen ontplooien. Daarbij is er ruime aandacht voor het effect op de regionale samenwerking en afstemming tussen en binnen verschillende soorten organisaties (o.a. vrijwillige palliatieve terminale zorg, huisartsen en thuiszorg). Het onderzoek omvat (1) systematisch literatuuronderzoek; (2) analyse van ervaringen opgedaan met de musical middels een vragenlijstonderzoek en diepte-interviews; (3) opstellen van een praktische handleiding waarbij alle verkregen inzichten geïntegreerd worden zodat andere netwerken dit goede voorbeeld ook kunnen gebruiken. De handleiding zal praktisch-organisatorische en andere voorwaarden schetsen die nodig zijn om een dergelijke musical te organiseren en uiteindelijk tot meer samenwerking en afstemming te komen. De rapportage vindt plaats in de vorm van de genoemde handleiding en een artikel voor een tijdschrift op het gebied van de palliatieve zorg.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
11510025
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2011
2013
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. S.J.J. Claessen
Verantwoordelijke organisatie:
ZorgOndersteuning Noord-Holland