Mobiele menu

Monitoring en evaluatie pilotimplementatie Triagewijzer

Projectomschrijving

De GGz triagewijzer is een eenvoudig stappenplan voor de om in te schatten welk type acuut psychiatrische hulpverlening iemand nodig heeft, op welk moment (urgentie) en van welke hulpverlener(s).

Doel

Het doel van dit project is het monitoren en evalueren van de pilotimplementatie van de GGz-triagewijzer. De resultaten van dit project moeten input geven aan de NZa, die in september 2017 VWS zal adviseren over de bekostiging van de crisisdiensten in 2019.

Verwachte uitkomsten

De monitoring en evaluatie levert informatie voor:
  • de monitor acute GGz van de NZa
  • de bekostiging van de generieke module, met de Triagewijzer als basis
  • de landelijke uitrol van de generieke module, met de Triagewijzer als basis
  • data verzamelen over de mensen waarbij de triage plaatsvindt (urgentiegraden, soort verwijzer, capaciteit personeel, kosten locatie etc.)
  • bepalen van de haalbaarheid van de Triagewijzer

Pilotimplementatie ggz triagewijzer

Voor een succesvolle implementatie van de ggz triagewijzer financiert ZonMw 4 projecten die nauw met elkaar samenhangen.
Afbeelding

Producten

Titel: Monitoring en evaluatie GGZ triagewijzer
Auteur: Aniek de Lange, Hans Kroon

Verslagen


Eindverslag

Zestien GGz-crisisdiensten beproefden in de tweede helft van 2017 de zogenaamde triagewijzer. De triagewijzer geeft richtlijnen voor de snelheid van beoordeling afhankelijk van de kenmerken van een crisismelding. Aan de hand van een registratie van in totaal 8417 triages van deze crisisdiensten werd nagegaan in hoeverre de triagewijzer in de praktijk toepasbaar was. Inhoudelijk zijn weinig aanpassingen nodig. Een aandachtspunt is met name dat een crisis met de hoogste urgentie (beoordeling binnen een uur) slechts in 60% van de gevallen tijdig beoordeeld werd, waar de voorlopige norm uitgaat vaan 90% tijdige beoordelingen. Dit was een proefperiode waarin de toepassing vrijblijvend was en de bekostiging van de crisisdiensten niet aangepast was aan het werken met de triagewijzer.

Samenvatting van de aanvraag

Dit projectvoorstel beschrijft de monitoring en evaluatie ten behoeve van de pilotimplementatie van de triagewijzer bij 15 crisisdiensten in de tweede helft van 2017. De aanpak wordt gedetailleerd beschreven in bijgevoegd plan.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638041002
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2018
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. H. Kroon
Verantwoordelijke organisatie:
Trimbos-instituut