Mobiele menu

Zelfstandigheid in verbondenheid; organisatieontwikkeling van een themagericht zorgcentrum voor geïntegreerde psychologische- en (para)medische zorg te Ede.

Projectomschrijving

Doel

Het ontwikkelen en implementeren van een organisatiemodel dat kleine zelfstandige eerstelijnspraktijken verbindt tot een geïntegreerd samenwerkend geheel. Met daarbij de opzet van een kleinschalig themagericht centrum voor met elkaar verweven  lichaamsgerichte en psychosociale zorg.

Doelgroep

Kleine maatschappen of solopraktijken, waaronder: verloskundigen, oefentherapeut Mensendieck/psychosomatisch oefentherapeut, ergotherapeut, kindertherapeut, kinderergotherapeut, GZ-psycholoog, kinderpsycholoog, speltherapeut, ergotherapeut en haptotherapeut.

Meer informatie

Project website

Verslagen


Eindverslag

Doel van het project was het ontwikkelen en implementeren van een organisatiemodel voor een themagericht zorgcentrum voor geïntegreerde psychologische en (para)medische zorg.

De samenwerkingspartners hebben hard gewerkt in het zoeken naar verbinding op het gebied van visie op het werk en op de samenwerking. Dit was een ingewikkeld proces wat onverwacht veel tijd vroeg en wat ook de nodige wisselingen in het team tot gevolg heeft gehad.

De volgende thema’s zijn uitgewerkt in de afgelopen periode:
- een multidisciplinair behandelaanbod voor mensen die leven met pijn en beperking,
- een multidisciplinair behandelaanbod voor mensen met een problematische relatie met eten,
- een multidisciplinair behandelaanbod voor ouders en kinderen met prikkelgevoeligheid en ADHD
- een multidisciplinair behandelaanbod MBCT voor mensen met terugkerende depressies
- een multidisciplinair behandelaanbod op het gebied van Infant Mental Health.

Nieuwe thema’s als het voorkomen en herstellen van burnout en preventie van burnout bij mantelzorgers en een aanbod gericht op verbetering van de slaap zijn nog in ontwikkeling.

Het project 'Zelfstandigheid in Verbondenheid' heeft geleid tot de realisatie van het zorgcentrum dat inmiddels luistert naar de naam 'De Binnenplaats,gezondheidszorg voor jong en oud, met aandacht voor lichaam en geest'.
De Binnenplaats is inmiddels een Coöperatie UA geworden, een moderne rechtsvorm die recht doet aan zowel de behoefte aan zelfstandigheid van de zelfstandig ondernemers als aan de behoefte aan onderlinge verbinding. En zo leidde het project Zelfstandigheid in verbondenheid naar de coöperatieve vereniging.

Terugkijkend op een lange periode van ontwikkeling van samenwerking tussen onze organisaties kunnen we een aantal conclusies trekken:
- Multidisciplinaire samenwerking opbouwen vraagt om tijd en aandacht, het is een langzaam groeiend proces dat vraagt om contemplatie en doorzettingsvermogen. Het vraagt om vertrouwen in elkaar en om het vermogen om elkaar te gunnen in de samenwerking.
- Een zorgorganisatie draaiende houden anno 2013/2014 is keihard en snel werken, het hoofd koel houden in de razendsnelle ontwikkelingen en de vele eisen die aan de ondernemingen en aan de inhoudelijke zorg gesteld worden. Beide dingen tegelijk doen is een hele kunst waar we dankzij professionaliteit en visie en stimulans vanuit het Op één lijn-project in geslaagd denken te zijn.
- Multidisciplinair samenwerken in de eerstelijn verhoogt de tevredenheid van cliënten en huisartsen, het vergroot de kwaliteit van de zorg, vermeerdert de arbeidsvreugde van de zorgverleners en is ontzettend leuk om te doen!

Het blijkt een flinke klus te zijn om een groep solistisch werkende eerstelijnszorgwerkers op één lijn te krijgen. Het vraagt om forse tijdsinvestering naast de praktijk van alledag. In een aantal gevallen leidde dit tot afhaken van het project.
De volhouders zien hun samenwerking groeien. Zij zien de pilots tot ontwikkeling komen, weten hun visie steeds beter te verwoorden en raken steeds enthousiaster voor het project. Het blijkt enorm motiverend te werken om psychologische zorg en somatische zorg verder te integreren in een gezamenlijk aanbod. Het project trekt ook andere zorgverleners aan die, aangetrokken door de visie, willen aanhaken en participeren. Zorgelijk zijn de macro-economische ontwikkelingen die het kleine zelfstandigen in de zorg niet gemakkelijker maken. De veranderingen in de zorg voor 2012 maken aanpassing van het project aan de huidige situatie noodzakelijk.

Samenvatting van de aanvraag

Dit project omvat het ontwerp en de implementatie van een samenwerkingsvorm tussen zelfstandige zorgaanbieders in de eerstelijn in Ede. Het projectplan richt zich op de organisatieontwikkeling: hoe kunnen eenmanspraktijken en kleine maatschappen een passende organisatiestructuur en rechtsvorm ontwikkelen om een geïntegreerd en thematisch zorgaanbod aan te bieden dat de grenzen tussen (para) medische en psychologische zorg overschrijdt? Thema’s zijn in eerste instantie: - zorg voor zwangeren en ouderschap; - eten, bewegen en overgewicht - omgaan met chronische pijn en/of chronische ziekten - gedrag, beleving en motoriek bij kinderen. Het projectplan omvat een behoeftenanalyse onder zorgverleners, cliënten en zorgverzekeraars, het ontwerp van de gewenste situatie, de implementatie/pilotstudiefase en een projectevaluatie. Samenwerking wordt in dit project opgevat als een actieve manier van gezamenlijk zorgverlenen aan cliënten rondom een thema voortkomend uit hun zorgvraag. Samenwerken betekent in dit plan niet louter het, al dan niet onder één dak werkend, cliënten aan elkaar doorverwijzen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
154012218
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2011
2013
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
J.M. Zewuster
Verantwoordelijke organisatie:
Oefentherapie Mensendieck Oprel