Mobiele menu

VIMP ten behoeve van de implementatie van Inloopcentra: One stop visit voor lichamelijk en geestelijk welbevinden en de versterking van zelfredzaamheid

Projectomschrijving

De Stichting Inloopcentra heeft, als afgeleide van de walk in centra in Engeland, een uniek op de Nederlandse situatie afgestemd concept ontwikkeld dat in Schiedam bewezen heeft succesvol te zijn (project ‘Inloopcentra’). Cruciaal hierbij is de rol van de eerste lijn, oftewel de huisarts en het gezondheidscentrum.

Laagdrempelige voorziening

Patiënten kunnen zonder afspraak terecht, de werkdruk van huisartsen wordt aangepakt en de kwaliteiten van professionals worden nog beter benut. Deze laagdrempelige voorziening, vangt kleine gezondheidsklachten en welzijnsvragen in de wijk op zonder afspraak vooraf.

Opbrengsten

Het inloopcentrum draagt bij aan de zelfzorgvaardigheden van (mantelzorgbiedende) burgers, vroegsignalering van kwetsbaarheid en het terugdringen van consumptie van reguliere eerste- en tweedelijnszorg. Daarnaast geeft het organisatieconcept zorgprofessionals de mogelijkheid om taken te delegeren en biedt het kansen voor huisartsen om zich te specialiseren. De stichting heeft met steun van Zorgonderzoek Nederland in Rotterdam en Gouda praktijken en gezondheidscentra geholpen bij het invoeren van het concept van inloopcentra.

Interesse?

www.stichtinginloopcentra.nl

Verslagen


Eindverslag

In dit project werkte kennisoverdracht met de inzet van de “kennisvouchers” als een vliegwiel. Met een relatief klein budget is veel spin-off gerealiseerd. Inzetten van kennisvouchers stimuleerde kennisoverdracht door de houder, zodat professionals-op-gelijk-niveau kennis aan elkaar overdroegen. Het blijkt namelijk zo te zijn, dat (potentieel) geïnteresseerden het snelst en het meest effectief te overtuigen zijn van zin en nut van methodes en tools door contact met enthousiaste ‘soortgenoten’. De werkdruk in praktijken is hoog en de medewerkers worden bovendien overspoeld door innovatieve initiatieven. Onze pragmatische methodiek – stapsgewijs zetten van kleine stappen die goed zijn te overzien – sluit het beste aan op de dagelijkse realiteit van de praktijk, en houdt rekening met de hectiek van alledag. Bovendien wordt goed ontvangen en gewaardeerd, dat wij als adviseurs niet de regie overnemen, maar consistent ondersteuning bieden aan degenen die zelf de regie voeren in hun eigen praktijken en gezondheidscentra. Het bieden van pragmatische, adequate en effectieve ondersteuning bij realistische zorginnovaties is des te belangrijker geworden vanwege de in 2015 veranderende financiering van zowel huisartsenzorg, welzijn en publieke gezondheidszorg het zo moeizaam maakt om vernieuwende concepten binnen de bestaande vormen van zorg te implementeren. Een bruikbaar overzicht van alle reeds in gang gezette veranderingen ontbreekt. Het is daardoor lastig vernieuwingen zoals het gedachtegoed van het “ inloopcentrum” een juiste plaats te geven of ingevoerd te krijgen. Actueel is het vraagstuk van adressering van verantwoordelijkheid en financiering van de preventie-taak, omdat niet uitgemaakt is welke partij – zorgverlener, zorgverzekeraar en/of gemeente – wat voor zijn rekening neemt en waarvoor. Terwijl dit alles speelt, dragen wij als Stichting bij aan het toch in gang houden van zorginnovaties als het inloopcentrum, want de inhoudelijke inrichting van de wijk- en buurtgerichte zorg kan overgelaten worden aan de praktijk.

Samenvatting van de aanvraag

Na een succesvolle afsluiting van het project 154012312: Inloopcentra, voor vragen over gezondheid, leefstijl en kleine klachten is een Stichting ter bevordering van inloopcentra opgezet. De Stichting beoogt geïnteresseerden in Nederland te ondersteunen bij het opzetten van een inloopcentrum. Met de verspreiding en implementatiesubsidie (VIMP) beoogt de Stichting Inloopcentra extra impuls te geven aan een verdere verspreiding en implementatie van het ontwikkelde organisatieconcept en de daarbij horende werkmethode voor multidisciplinaire samenwerking. Het huidige kabinetsbeleid is erop gericht om zorg meer in samenhang en dichter bij mensen te organiseren. Op deze manier worden mensen sneller en beter ondersteund om zelfstandig te blijven wonen en wordt onnodige en dure zorg in de tweede lijn voorkomen. De vraag bestaat hoe goede betaalbare zorg dichtbij de mensen kan worden georganiseerd. Cruciaal hierbij is de rol van de eerste lijn, oftewel de huisarts en het gezondheidscentrum. De oplossing volgens De Stichting Inloopcentra ligt in een centralere rol van buurtgerichte geïntegreerde eerstelijns zorg. De stichting heeft als afgeleide van de walk in centra in Engeland, een uniek op de Nederlandse situatie afgestemd concept ontwikkeld dat in de afgelopen jaren in Schiedam bewezen heeft succesvol te zijn. Patiënten kunnen zonder afspraak terecht, de werkdruk van huisartsen wordt aangepakt en de kwaliteiten van professionals worden nog beter benut. De Stichting heeft als doel om de ervaring in Schiedam te ontsluiten, beschrijven en reproduceerbaar maken voor iedereen en wil actief bijdragen aan het verder verspreiden van deze unieke formule. Wij zien voor 2016 en verder in segment 3 van de huisartsenbekostiging en in segment 2 voor geïntegreerde eerstelijnszorg in de toekomst mogelijkheden voor de duurzame financiering van inloopcentra. 2015 zien wij daarom bij uitstek als jaar waarin we het bewezen goede voorbeeld flink op de kaart kunnen zetten. Met de VIMP middelen wil de Stichting: 1 Huisartsenpraktijkpraktijk in Vlaardingen intensieve ondersteuning bieden bij het opzetten van een inloopcentrum volgens het uitgewerkte model. 5 Lokaties implementatieondersteuning ontvangen in een lichtere vorm van ondersteuning ontvangen. Naast de implementatieondersteuning wordt een symposium georganiseerd waarin de aanpak, werkwijze (in modules), tools, praktische tips en trics, sprekende praktijk voorbeelden en ervaringen worden uitgewisseld.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
1540123121
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2016
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. A. Hamming
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting ter bevordering (van) inloopcentra