Mobiele menu

Vier zelfstandige gezondheidscentra te Nieuwegein ontwikkelen en verspreiden samen het integrale transmurale zorgaanbod primair en secundair CVRM als zorginhoudelijke, organisatorische en financieel innovatieve business case

Projectomschrijving

Het oorspronkelijke project (154012103) heeft geleid tot een basis voor Cardio Vasculair Risico Management in de eerste lijn in de inmiddels 4 gezondheidscentra plus de samenwerking met de gemeente en de sportinstellingen middels het project ‘Bewegen op recept’ dat zeer succesvol is uitgerold.

Doel

In dit vervolgproject is er zowel binnen de 4 gezondheidscentra, het St. Antonius ziekenhuis, de hart-vaatgroep als de preferente zorgverzekeraar (Achmea) de behoefte en kans om deze ontwikkeling te verbreden naar een integraal zorgaanbod op het gebied van primair en secundair CVRM inclusief een innovatieve business case onder de maatwerk substitutie afspraken met Achmea.

Verwacht resultaat

Het nieuwe verbeterde product is een zorginhoudelijke en financiële integrale business case voor primair en secundair CVRM die gedragen wordt door patiëntenvereniging, eerste lijn, tweede lijn en zorgverzekeraar. Deze business case kan Nederland breed dienen als voorbeeld voor CVRM zorg en contractering. 

Verslagen


Eindverslag

Het innovatieve hart-vaat project van de 4 samenwerkende gezondheidscentra in Nieuwegein, het St. Antonius ziekenhuis en de Hart&Vaatgroep kent een tweetal uitgangspunten:

1. Opstellen van een gezamenlijk gedragen zorginhoudelijke en financiele innovatieve business case waarbij het uitgangspunt is om op basis van triple aim betere zorg te leveren tegen minder kosten. Daarbij wordt dan ook gecontracteerd op de totale hart-vaat zorgkosten van de populatie van de 4 gezondheidscentra en wordt een shared saving afspraak voorgesteld voor de gerealiseerde minderkosten binnen 3-5 jaar.

2. Op voorwaarde van contractering door Achmea/Zilveren Kruis starten met de uitvoer van het voorgestelde programma.

Voor het opstellen van het zorgprogramma en de financiele business case is ongeveer 6 maanden tijd nodig geweest.
De onderhandelingen en contractering met Zilveren Kruis is na bijna 2 jaar nog steeds niet helemaal afgerond, waarbij er nu wel een tijdelijk contract is afgesloten in afwachting van het definitieve shared saving value based zorgcontract.

Conclusie is dat zelfs bij bereidheid tot ontwikkelen en forse inspanning van alle kanten, ontwikkelingen van deze aard en omvang ingewikkelder zijn en meer tijd kosten dan vooraf ingeschat. Wederzijds vertrouwen, uithoudingsvermogen en creativiteit zijn dan kwaliteiten die absoluut helpen in dit taaie proces.

Samenvatting van de aanvraag

Het oorspronkelijke ZonMw "op een lijn" project met nummer 154012103 heeft geleid tot een basis voor Cardio Vasculair Risico Management in de eerstelijn in de inmiddels 4 gezondheidscentra plus de samenwerking met de gemeente en de sportinstellingen middels het project Bewegen op recept dat zeer succesvol is uitgerold. Op dit moment is er zowel binnen de 4 gezondheidscentra, het St. Antonius ziekenhuis, de hart-vaatgroep als de preferente zorgverzekeraar (Achmea) de behoefte en kans om deze ontwikkeling te verbreden naar een integraal zorgaanbod op het gebied van primair en secundair CVRM inclusief een innovatieve business case onder de maatwerk substitutie afspraken met Achmea. Dit is een uitbreiding en verbetering op het verkoopdocument CVRM dat wij in 2012-2013 met Achmea hebben besproken maar nooit tot daadwerkelijke contractering heeft geleid. Het nieuwe verbeterde product is een zorginhoudelijke en financiële integrale business case voor primair en secundair CVRM die gedragen wordt door patiëntenvereniging, eerstelijn, tweedelijn en zorgverzekeraar. Deze business case kan Nederland breed dienen als voorbeeld voor CVRM zorg en contractering. Cruciale onderdelen zijn: 1. dat wij zorginhoudelijk het uitgangspunt hanteren dat wij de juiste zorg op de juiste plek door de juiste professional zo doelmatig mogelijk willen leveren en dat alle betrokkenen hier committent aan hebben gegeven. 2. dat wij streven naar zinnige en zuinige zorg 3. dat wij contracteren op de totale zorgkosten in die zin dat wij een eerstelijns ketendbc afspreken met de zorgverzekeraar waarin consultatie en meekijken vanuit de 2e lijn is opgenomen en daarnaast een shared saving afspraak maken op de "minderkosten" die wij realiseren voor de gemiddelde totale zorgkosten per patiënt. Deze shared savings worden gedeeld met zorgverleners, zorgverzekeraar en patient (via de zorgverzekeraar) Op die manier worden de inspanningen in de eerstelijn tegen een "basistarief" vergoed, maar is iedereen: zorgverleners, patient en zorgverzekeraar gebaat bij een daling van de integrale totale zorgkosten. Uniek is hierbij ook dat er een hoge mate van vertrouwen moet zijn omdat het zorginhoudelijk programma volledig in handig is van de betrokken professionele organisaties, die er evenwel baat bij hebben het zo goed en doelmatig mogelijk te doen. Iedere verspilling/dubbeling van zorg kost ook hun "geld".

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
1540121031
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2015
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
K. Kroon
Verantwoordelijke organisatie:
Gezondheidscentrum De Roerdomp