Mobiele menu

Participatie vraagt om bewegen

Projectomschrijving

Doel
Samenwerking tussen eerste en tweede lijn, met welzijn en de gemeente. Deze samenwerking vindt plaats in een niet-institutioneel netwerk, gericht op samenhang in zorg en welzijn. Deze samenwerking zet zich in voor behoud of verbetering van maatschappelijke participatie van 65-plussers. Door het aanbieden van kennis en vaardigheden omtrent leefstijl en preventie. Evenals aanbod van behandeling en revalidatie van (dreigende) functionele beperkingen.

Doelgroep
Huisartsen, fysiotherapie, thuiszorg, diëtetiek, , psychologen, specialist ouderengeneeskunde, welzijn ouderen, wijkverpleegkundige, gemeente, wijkvertegenwoordiging (van de Leeuwardense wijken Nylân en Huizum-West). In samenwerking met De Friesland Zorgverzekeraar, lokale sportverenigingen

Producten

Titel: Lopend vuurtje
Titel: De schijf van vijf

Verslagen


Eindverslag

Participatie vraagt om bewegen begon in april 2011 met als doel een samenwerkingsverband op te zetten tussen verschillende zorg- en welzijn aanbieders uit de eerste en tweede lijn met ouderenzorg als aandachtspunt. De uiteindelijke samenwerking en het daaruit voort gekomen eindproduct bestaat uit een samenwerkingsverband tussen een groep zorgaanbieders uit de eerste lijn en Welzijn Centraal Leeuwarden. De inbreng van organisaties op welzijnsniveau, wijkcentra, buurtcentra zijn van groot belang gebleken voor het vinden van de juiste mensen. Door hun grote betrokkenheid op wijkniveau waren de contacten met vindplaatsen makkelijker te leggen. Dit betrof voornamelijk wijkcentra, wijkactiviteiten.

het project "participatie vraagt om bewegen" is opgezet vanuit een eerste lijns fysiotherapie praktijk met als doel de participatie van ouderen in de maatschappij te stimuleren. bewegen wordt hierbij gezien als "in beweging komen", zowel mentaal actiever worden (denken aan in beweging komen) als fysiek (in beweging komen) als sociaal (samen met anderen bewegen).
daarnaast moeten zorgverleners met elkaar gaan samenwerken (in beweging komen en buiten hun eigen kaders te gaan denken) om de ouderen te ondersteunen.
de inbreng van andere ondersteuners, zoals welzijn, buurtcentra, mantelzorgers, gemeentelijke instellingen, is in dit project van groot belang.

de nadruk ligt bij testen en trainen van fysieke mogelijkheden in de verwachting dat dit zal bijdragen aan verbetering van de zelfstandigheid van de deelnemers en daardoor verbetering van de participatie.

Samenvatting van de aanvraag

In twee oude Leeuwarder wijken met relatief veel 65-plussers wordt samenwerking ontwikkeld tussen huisartsen, fysiotherapie, thuiszorg, diëtetiek, gemeente, psychologen, welzijn ouderen en de specialist ouderengeneeskunde (verpleeghuis). Doel is de vorming van een goed geborgd niet-institutioneel netwerk, gericht op samenhang in de zorg en welzijn. Door gezamenlijk een concreet project aan te pakken wordt getracht deze samenwerking op een lerende wijze vorm te geven. Doel van het concrete project is het behoud of de verbetering van maatschappelijke participatie en gezondheid van oudere inwoners (65 plus) door kennis en vaardigheden aan te bieden omtrent leefstijl, preventie en zo nodig behandeling en revalidatie van (dreigende) functionele beperkingen. Door de noodzakelijke samenwerking in dit project wordt het proces van leren samenwerken gekanaliseerd om uiteindelijk de organisatorische doelstelling te realiseren van de ontwikkeling van structurele ketensamenwerking als netwerk in de eerste en tweede lijn, samen met het welzijnswerk en de gemeente. Bijzonder is dat gemeente, gezondheidszorg en welzijn actief willen participeren in een gezamenlijk verband. De samenwerkingspartners zetten een projectgroep op waarin de genoemde disciplines en organisaties zitting hebben. Deze projectgroep gaat aan de slag met ontwikkelen van een gezamenlijk programma voor bewegen en leefstijl van ouderen, het leertraject dus voor de samenwerking. Een zinvol traject dat zich namelijk richt op beperking van de zorgconsumptie en verbetering van de maatschappelijke participatie van ouderen. Om de samenwerking te borgen, wordt geen instituut opgezet of rechtspersoon opgericht. Vaak gaat daarbij de aandacht vooral uit naar de vorm, terwijl het proces van samenwerken juist in de schijnwerpers moet staan. De borging wordt uiteindelijk bereikt door met elkaar een contract aan te gaan waarbij iedereen eigen kennis en kunde inbrengt en van daaruit gezamenlijk vraagstukken oppakt. Het programma voor bewegen en leefstijl wordt ontwikkeld door de fysiotherapeut, diëtiste, psycholoog, huisarts en de specialist ouderengeneeskunde, met ondersteuning van welzijn, thuiszorg en gemeente. Inwoners van de wijk zijn eveneens betrokken. In het kader van de proeftuin `De Vitale Oudere` werkt ook TNO mee aan de ontwikkeling en verspreiding van kennis en kunde. Uniek aan het project is de samenwerking tussen eerste en twee lijns gezondheidszorg enerzijds en welzijn en gemeentelijke overheid anderzijds. De duur van de projectperiode is 1,5 jaar. Daarna zullen de resultaten met anderen gedeeld worden.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
154012211
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2011
2013
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
L. Diepenmaat
Verantwoordelijke organisatie:
Spectrum Leeuwarden