Mobiele menu

Bewegen bij Diabetes: Geïntegreerd beweegaanbod in een Krachtwijk

Projectomschrijving

Doel

Het realiseren van een organisatiestructuur rondom leefstijl voor inwoners met een hoog gewicht gerelateerd gezondheidsrisico, waaronder patiënten met diabetes type 2. De focus in dit traject lag op het gebied van voeding- en beweeggedrag.

Opbrengst

Organisaties uit zowel welzijn en zorg hebben samen afspraken gemaakt over het signaleren en doorverwijzen van mensen met overgewicht op basis van de wensen en behoeften van de inwoners. Het proces van samenwerking tussen professionals van zowel zorg als welzijn is de motor geworden voor een brede wijkgerichte aanpak om gezonde leefstijl te bevorderen in Utrecht-Ondiep en de gehele wijk Utrecht Noord-west.

Samenwerking en borging

De samenwerkingsafspraken worden verder doorontwikkeld en geïmplementeerd binnen de Geïntegreerde Eerstelijns Zorgorganisaties in de wijk (GEZ) samen met welzijnsorganisatie, gemeente Utrecht (Volksgezondheid) en Achmea.

Succesfactor

Belangrijke succesfactor was het gezamenlijk zoeken naar bestaande (financiële) mogelijkheden en deze op elkaar afstemmen; zowel mogelijkheden binnen het zorgdomein als juist in het welzijnsdomein.

Verslagen


Eindverslag

Het doel van het project is het realiseren van een organisatie structuur rondom leefstijl voor inwoners met een hoog gewicht gerelateerd gezondheidsrisico. Waaronder patiënten met diabetes type 2. De focus in dit traject lag op het gebied van voeding- en beweeggedrag. De doelgroep bestaat uit de inwoners (ca. 12000) uit de Utrechtse krachtwijk Ondiep. Ruim 4500 mensen hebben overgewicht of obesitas.

Organisaties uit zowel welzijn en zorg hebben samen afspraken gemaakt rondom het signaleren en doorverwijzen van mensen met overgewicht op basis van de wensen en behoeften van de inwoners. Een gezamenlijk initiatief om bewoners laagdrempelig in aanraking te komen met oa. beweegactiviteiten was de organisatie van de BeweegWeek. Gedurende het jaar is deze twee keer succesvol georganiseerd.

De samenwerkingsafspraken worden verder doorontwikkeld en geïmplementeerd binnen de Geïntegreerde Eerstelijns Zorgorganisaties in de wijk (GEZ) samen met welzijnsorganisatie, gemeente Utrecht (Volksgezondheid) en Achmea. Ondanks de wens van het realiseren van financiering van een gecombineerde leefstijlinterventie is dit ondanks gezamenlijke inspanning niet gelukt om dit binnen het termijn een passende oplossing te realiseren.

Belangrijke succesfactor was het gezamenlijk zoeken naar bestaande (financiële) mogelijkheden en deze op elkaar afstemmen; zowel mogelijkheden binnen het zorgdomein als juist in het welzijnsdomein.

Het doel van het project is het realiseren van een organisatie structuur rondom leefstijl voor inwoners met een hoog gewicht gerelateerd gezondheidsrisico. Waaronder patiënten met diabetes type 2. De focus in dit traject ligt op het gebied van voeding- en beweeggedrag. De doelgroep bestaat uit de inwoners (ca. 12000) uit de Utrechtse krachtwijk Ondiep.

De eerste stap in het proces is de vraag: wat heeft de Ondieper nodig om zijn of haar leefstijl aan te passen. Hiervoor zijn patiënten uitgenodigd om deel te nemen aan groepsinterviews. De uitdaging ligt vervolgens in het samenbrengen van professionals uit de zorg en welzijn, oa. praktijkondersteuners, fysiotherapeuten, sportinstructeurs en beweegmakelaars. Samen zijn zij aan de slag gegaan met het formuleren van samenwerkingsafspraken. Hierbij maken zij afspraken over hoe de inwoners uit Ondiep benaderd worden; wie er verantwoordelijk is voor het doorverwijzen en beoordelen voor de juiste zorg en ondersteuning. Dit zelfde geld voor de gemeente Utrecht, zorgverzekeraar en zorggroepen. Ook zij zoeken naar de juiste afstemming en verantwoordelijkheden. Dan gaat het onder andere over: wie moet leefstijl ondersteuning betalen en wie is er verantwoordelijk voor aanbod van beweegmogelijkheden in de wijk.

Samenvatting van de aanvraag

Probleem: Voor patiënten met een diabetes type 2 (DM2) is in de Krachtwijk Ondiep bewegen onvoldoende onderdeel van de ketenzorg. Dit geldt met name voor patiënten met een lage SES en/of van allochtone afkomst. Er is onvoldoende overzicht van lokale initiatieven en het beweegaanbod. Daarnaast ontbreekt georganiseerde samenwerking. Doel: Doelstelling is het ontwikkelen en organiseren van een duurzame integrale samenwerking tussen disciplines uit de 0e en 1e lijn die betrokken zijn bij de patiënt met DM2, waarin taken en verantwoordelijkheden worden vastgelegd en gezorgd wordt voor structurele financiering. Plan: Er is een projectgroep samengesteld met daarin: patiënten, eerste lijns zorgverleners, gemeente, zorgverzekeraar en sport- en welzijnsorganisaties. Het project besteedt aandacht aan zowel inhoud, structuur als proces van samenwerking. Resultaat: Patiënten met DM2 gaan gezond bewegen en blijven bewegen en hebben hierdoor meer regie over hun gezondheid.

Kenmerken

Projectnummer:
154012314
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2012
2013
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. E.D. Wind
Verantwoordelijke organisatie:
Coöperatieve stadsmaatschap Utrecht