Mobiele menu

Ateliers in de eerstelijn, de kunst van geïntegreerd samenwerken.

Projectomschrijving

Doel

Het opbouwen van een netwerkstructuur van Eerstelijns Ateliers in Nijmegen e.o. als ‘werkplaats’ voor innovatie. Daarbinnen worden modellen voor geïntegreerde eerstelijnszorg ontwikkeld voor complexe patiëntgroepen. De Ateliers bestaan uit een actief netwerk van professionals. Zij geven vorm aan projecten op basis van 3 pijlers:

  • Samenwerken tussen verschillende disciplines. De zorg wordt samen met de cliënt vormgegeven. Samenhangend en efficiënt.
  • Meer zelfmanagement door toepassing van technologie (informatie, communicatie, domotica). Via e-health krijgen patiënten meer regie over hun zorg.
  • Preventie in de wijk. Voorlichting en gerichte hulp bij zelfmanagement op individueel niveau.

Opbrengst

In 3 jaar tijd is een netwerkstructuur opgebouwd. Het netwerk bestaat uit 9 ateliers die onderling volop uitwisselen. Resultaten zijn zichtbaar op:

  • samenwerkingsstructuur
  • wijkanalyse en planvorming
  • bewonersparticipatie
  • integrale samenwerkingsmodellen rond inhoudelijke speerpunten
  • uitwisseling van deze modellen binnen en buiten het netwerk

Alle wijken zijn anders qua samenstelling van bevolking en professionals. Een blauwdruk ontwikkelen is niet haalbaar gebleken.

Verder is samenwerking gerealiseerd met:

  • gemeenten
  • Hogeschool Arnhem en Nijmegen
  • GGD

Verslagen


Eindverslag

Binnen het project 'Ateliers in de eerstelijn, de kunst van het geïntegreerd samenwerken' is een netwerk van negen zorgateliers opgebouwd. Een zorgatelier is een werkplaats waar wijkgericht werkende professionals zoals huisarts, praktijkondersteuner, wijkverpleegkundige, maatschappelijk werkende samen projecten uitvoeren die ten goede komen aan de gezondheid in de wijk. Het zorgatelier kiest samen thema's voor projecten, idealiter in overleg met wijkbewoners. De projecten hebben vaak een preventief karakter en zijn gericht op de specifieke problemen van een wijk/ gemeente. Via het gebruik van een gezondheidsprofiel worden de gezondheidsgegevens van wijk of gemeente door een epidemioloog van de GGD in beeld gebracht. Deze wijkanalyse werkt als instrument voor professionals en bewoners om samen prioriteiten te stellen. In alle zorgateliers worden meerdere projecten uitgevoerd over bijvoorbeeld de volgende onderwerpen: integrale aanpak valpreventie, signalering en aanpak van eenzaamheid, proactieve ouderenzorg, opzet van MDO, leefstijlbeïnvloeding door motivational interviewing, integrale aanpak obesitas, terugdringen alcoholgebruik, preventie van huidkanker. De modellen die in de zorgateliers worden ontwikkeld en geëvalueerd, worden onderling uitgewisseld. Twee keer per jaar organiseren we daarvoor uitwisselingsbijeenkomsten zodat men elkaar kan ontmoeten en inspireren. Via de community www.eerstelijnszorgateliers.nl worden producten en ervaringen volop uitgewisseld. Het programma 'Ateliers in de Eerstelijn' heeft na drie jaar een stevige netwerkstructuur opgeleverd. Er zijn resultaten zichtbaar met betrekking tot samenwerkingsstructuur, wijkanalyse en planvorming, bewonersparticipatie, integrale samenwerkingsmodellen rond inhoudelijke speerpunten en uitwisseling van deze modellen binnen (en buiten) het netwerk.

Binnen het project 'Ateliers in de eerstelijn, de kunst van geïntegreerd samenwerken' wordt gewerkt aan de opbouw van een netwerk van negen zorgateliers. Een zorgatelier is een werkplaats waar wijkgericht werkende professionals zoals huisarts, wijkverpleegkundige, ouderenadviseur en fysiotherapeut samen projecten uitvoeren, veelal met een preventief karakter. Deze groep wijkgericht werkende professionals kiest zelf de thema's van de projecten. Zo mogelijk voert ze hiervoor een wijkanalyse uit. Hiervoor gebruikt ze een set van gegevens, door de GGD aangeleverd, die zoveel mogelijk over de wijk zelf gaat. Professionals en bewoners gaan hierover in overleg en kiezen samen de onderwerpen met de meeste prioriteit. Inmiddels zijn zes ateliers opgericht en lopen er projecten over onder andere de volgende onderwerpen: Integrale aanpak valpreventie, Signalering aanpak van eenzamheid bij ouderen, Ontwikkeling van sociale kaart, Integrale aanpak ouderenzorg, Evaluatie van hometeam, Stoppen met Roken, Leefstijlbeïnvloeding door motivational interviewing, ICT ondersteuning bij diabetesmonitoring, Substitutie van patiënten met actinische keratose van 2e naar 1e lijn. De modellen die voortkomen uit de projecten worden uitgewisseld tussen de ateliers onderling. Om dit te vergemakkelijken is een digitale community in oprichting. Ook via uitwisselingsbijeenkomsten wordt onderling contact gestimuleerd.

Samenvatting van de aanvraag

“Ateliers in de eerstelijn, de kunst van geïntegreerd samenwerken” is een meerjarig innovatief project. Het is opgezet door ZZG zorggroep, twee eerstelijns gezondheidscentra, een HOED (Huisartsen Onder Een Dak), de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het UMC St Radboud en GGD Nijmegen. Een Eerstelijns Atelier is fysiek gepositioneerd in bestaande eerstelijns gezondheidscentra en huisartsenpraktijken en kan gezien worden als een ‘werkplaats’ voor innovatie. In het Atelier geeft een netwerk van wijkgericht werkende professionals (o.a. huisartsen, praktijkondersteuners, wijkverpleegkundige teams) op wijkniveau vorm aan de omslag van ‘versnipperde zorg voor ziekte’ naar ‘samenhangende zorg’ voor (zo optimaal mogelijke) gezondheid en zelfstandigheid. Dit netwerk van professionals ontwikkelt hiervoor een aantal gerichte projecten en activiteiten. De keuze van projecten en activiteiten gebeurt binnen een gezamenlijk kader bottom-up en sluit aan bij de eigen ambities en wijkanalyse (wijkgerichte aanpak). Hierdoor dragen professionals en cliënten actief bij aan het oplossen van de problemen van een wijk. Het doel van het project is het opbouwen van een netwerkstructuur van Eerstelijns Ateliers in Nijmegen en omstreken, waarbinnen modellen voor geïntegreerde eerstelijnszorg worden ontwikkeld ten behoeve van complexe patiëntgroepen, gericht op bevordering van zelfmanagement, gebruik makend van ICT innovaties. Binnen het netwerk wordt actief kennis over de modellen uitgewisseld. Hiervoor is een solide organisatie en effectief management nodig. Dit projectvoorstel vraagt subsidie voor deze elementen van het Atelierproject: inhoudelijke coördinatie, verbreding, uitwisseling en bestendiging. In de Ateliers wordt vormgegeven aan projecten op drie pijlers: 1. Samenwerken tussen verschillende disciplines, 2. Meer zelfmanagement door toepassing van slimme technologie en 3. Preventie in de wijk. Om de wijkgerichte aanpak te ondersteunen maakt het ontwikkelen van een eenvoudig en handzaam instrument voor wijkanalyse deel uit van het project. Om de uitwisseling binnen het netwerk van Eerstelijns Atelierpraktijken in Nijmegen en omstreken te ondersteunen wordt een community opgezet en worden uitwisselingsbijeenkomsten georganiseerd.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
154012109
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2010
2013
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. M.S. Nieuwboer
Verantwoordelijke organisatie:
ZZG Zorggroep locatie Zonnebaars