Mobiele menu

Toepassen van hersennetwerken als maat voor ziektebeloop in de klinische praktijk

Projectomschrijving

Mensen met slechtere hersenverbindingen hebben een snellere ziektebeloop van de ziekte van Alzheimer. Onderzoeker Betty Tijms heeft een algoritme ontwikkeld om te voorspellen wie op korte termijn snel achteruitgaat.

Achtergrond

Mensen met de ziekte van Alzheimer verschillen veel onderling. Sommige mensen gaan bijvoorbeeld in een vroeg stadium van de ziekte snel achteruit, terwijl andere mensen stabiel blijven. Uit eerder onderzoek bleek dat mensen met slechtere hersenverbindingen een sneller ziekteverloop hebben.

Doel

In deze studie hebben we onderzocht of hersenconnectiviteitmaten kunnen helpen om patiënten prognose te bieden.

Methode

Om dit te bewerkstelligen hebben we een algoritme ontwikkeld om te voorspellen wie op korte termijn snel achteruitgaat.

Resultaten

In 65% van de gevallen kon het algoritme voorspellen wie er binnen 2 jaar dementie zou ontwikkelen. Als we dit vervolgens combineerden met informatie over de grootte van de hippocampus, een belangrijk hersengebied voor geheugen, en de aanwezigheid van het schadelijke Alzheimer-eiwit Tau, verhoogde de juistheid van deze voorspelling naar 72%. Deze resultaten laten zien dat het mogelijk is om ziekteverloop te voorspellen.

Vervolgonderzoek

Deze markers zijn nog niet nauwkeurig om individuele patiënten een prognose te bieden in de praktijk. Vervolgonderzoek zal zich richten op het verbeteren van het algoritme.

Meer informatie

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Hersenconnectiviteit geeft aan hoe goed de verbindingen zijn tussen hersengebieden. Deze verbindingen zijn belangrijk voor het denkvermogen, want zonder deze verbindingen kunnen hersengebieden niet met elkaar communiceren. Bij de ziekte van Alzheimer raken deze verbindingen verstoord, wat leidt tot dementie. In ons eerdere Memorabel onderzoek hebben wij gevonden dat de mate van verstoringen in de hersenconnectiviteit kan voorspellen hoe snel iemand achteruitgaat en uiteindelijk dementie ontwikkeld. Deze informatie is van groot belang voor de patiënt, maar kan op dit moment nog niet worden toegepast in de klinische praktijk omdat er geen grenswaarden zijn om aan te geven of de hoeveelheid verstoring normaal of afwijkend zijn. In dit nieuwe project willen wij hersenconnectiviteit toepasbaar maken in de klinische praktijk. Om dit te bereiken moeten wij de volgende vragen beantwoorden: 1) hoeveel hersenconnectiviteit is precies normaal/afwijkend? 2) Kunnen deze zogenaamde grenswaarden helpen bij het geven van nauwkeurige informatie over het ziektebeloop? Met dit onderzoek kunnen wij patiënten nauwkeuriger informatie geven over hun ziektebeloop. Hiermee kan het zorgplan van patiënten daarop aangepast worden, wat mogelijk leidt tot betere behandeling.

Kenmerken

Projectnummer:
7330505061
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2022
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. B.M. Tijms
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC - locatie VUmc