Bij veel ernstige aandoeningen is de palliatieve fase redelijk goed af te bakenen. Bij dementie is dat een stuk lastiger, onder meer vanwege het onvoorspelbare beloop. Bij dementie zit tussen diagnose en overlijden meestal zo’n zes tot acht jaar. In de beginfase van dementie praten mensen liever niet over hun levenseinde, in een later stadium kúnnen ze het vaak niet meer. Vanwege deze cognitieve achteruitgang is het betrekken van de familie extra belangrijk. Het is zinvol om al vanaf de diagnose met elkaar vooruit te kijken naar de laatste levensfase.

Uitgelicht

Projecten palliatieve zorg bij mensen met dementie

Overzicht met projecten op het gebied van palliatieve zorg en dementie die vanuit het ZonMw Palliantie programma worden gefinancierd.

Projecten over dementie

‘Bij dementie ben je dubbel aan de beurt’

Vrouw op foto

Anne-Mei The is bijzonder hoogleraar Langdurige Zorg en Dementie aan de Universiteit van Amsterdam. Als antropoloog doet ze veel onderzoek in de dagelijkse praktijk, waarover ze ook publiceert. Vooral de relationele dimensie is cruciaal in palliatieve zorg bij dementie, vindt zij.

Lees haar interview

Goed voorbeeld: Palliatieve zorg bij Dementie

Voorkant van de handreiking
Handreiking 'Zo verbindt u palliatieve zorg en dementie'

Een verbinding tussen palliatieve- en dementiezorg lijkt zo gewoon, maar is het niet. Keer op keer blijkt dat er nog een wereld te winnen is om beide praktijk- en kennisvelden te verbinden. 

Goed voorbeeld palliatieve zorg en dementie

Onderzoek Perspectieven op besluitvorming

Het project ‘Gezamenlijke besluitvorming in psychofarmaca behandelingsbeslissingen bij patiënten met dementie in verpleeghuizen‘ wil meer inzicht krijgen in de besluitvorming over het voorschrijven van psychofarmaca er in de praktijk precies uitziet, welke problemen daarin een rol spelen en hoe de onderlinge verantwoordelijkheden zijn verdeeld.

Lees meer over het onderzoek

Project DEDICATED

team mensen op de foto

Het project DEDICATED is een 4 jaar durend onderzoeks- en implementatieproject. Het heeft tot doel om de kwaliteit van palliatieve zorg voor mensen met dementie en hun naasten te verbeteren, zowel in de thuiszorg als in het verpleeghuis.

Meer over dit project

Project: Palliatieve zorg voor mensen met dementie en hun mantelzorgers in de eerste lijn

Doel van het project is om na te gaan of de inzet van een tweetal beproefde methodieken in de palliatieve zorg, de methodes Signalering in de palliatieve fase en Besluitvorming in de palliatieve fase kunnen leiden tot zorg die beter is afgestemd op de behoeften van mensen met dementie en hun mantelzorgers in de thuissituatie.  

Lees over het project

Blijf op de hoogte

Via de 'Blijf op de hoogte' pagina kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief Palliatieve Zorg.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Vaststellen palliatief zorgdoel bij dementie

Het project ‘Vroegtijdige inzet van Palliatieve Zorg bij Demente Verpleeghuisbewoners’ toont aan dat het goed is om palliatieve zorg bij dementie proactief te plannen. Dit geeft houvast voor zowel verzorging als voor naasten.

Project: Vroegtijdige Inzet van Palliatieve Zorg bij Demente Verpleeghuisbewoners

Palliatieve zorg voor dementiepatiënten verbeteren door aansluiten van zorg op wensen en behoeften

In dit interview vertelt Myrra Vernooij-Dassen over het Decidem-onderzoek, waarin ze onderzoekt hoe dementiepatiënten zo lang mogelijk een goede kwaliteit van leven kunnen ervaren.

Interview Het gezicht van dementieonderzoek

Dementie = palliatieve zorg?

Dementie en palliatieve zorg zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Jenny van der Steen (VUmc/EMGO) en Else Stapersma (Vilans) leggen uit welke aandacht daar in Nederland voor is.

Interview Dementie = palliatieve zorg?

Film inzet van vrijwilligers in verpleeghuizen

De film geeft een beeld van de inzet van getrainde VPTZ-vrijwilligers op de afdeling psychogeriatrie in twee verpleeghuizen: waarom is dat een goed idee en hoe bed je zoiets op een goede manier in? Waar zit de winst voor patiënt, naasten én zorgverleners? En welke valkuilen zijn er?

Deze film is een resultaat uit het project Goed Voor Elkaar in Utrecht - Palliatieve zorg en dementiezorg in de praktijk verbonden

Film inzet van vrijwilligers in verpleeghuizen

Actueel

Volg via RSS

De Hexagon Tool: handig hulpmiddel voor je implementatieplan

Om de palliatieve zorg te verbeteren is niet alleen nieuwe kennis nodig, maar vooral ook het concrete gebruik van onderzoeksresultaten in de praktijk. Er zijn veel hulpmiddelen beschikbaar om de implementatie van projectresultaten gedegen voor te bereiden. Bijvoorbeeld de Hexagon Tool. Hoe werkt die in de praktijk?

Pagina

GOUDmantel: inspiratiegids voor en door mantelzorgers

(Oud)mantelzorgers beschikken vaak over waardevolle kennis en tips die andere mantelzorgers kan ondersteunen. In het GOUDmantel-project is deze kennis beschreven in een inspiratiegids: waar liepen ze tegenaan in de zorg voor hun naasten met dementie en hoe zijn ze hiermee om gegaan? Dit leverde veel creatieve oplossingen op!

Elders gezien

Palliatieve zorg in ANW-uren: problemen in kaart

Ondanks pogingen om de palliatieve huisartsen spoedzorg in de avond‐, nacht‐ en weekenduren (ANW) te verbeteren, zijn er signalen dat de kwaliteit achterblijft. Onbekend is echter of dit door patiënten, mantelzorgers en professionals ook zo wordt ervaren en of er regionale palliatieve spoedzorg ‘best practices’ zijn waarvan geleerd kan worden.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website