In oktober 2017 is het rapport ‘Kennissynthese onderzoek naar geestelijke verzorging in de palliatieve zorg’ van A. Damen en C. Leget verschenen.
Als vervolg daarop heeft de commissie Palliantie een call op uitnodiging uitgezet. Daarbij werden, vanwege een gering budget van €485.000,- een beperkt aantal potentiele indieners uitgenodigd een project in te dienen. De call kende 2 doelen:
Samenwerkend onder de naam PLOEG zijn drie projecten goedgekeurd, waarbij PLOEG staat voor Palliatief Landelijk Onderzoek Eerstelijns Geestelijke verzorging.
De titels van de projecten en de projectleiders zijn :
De projecten starten in 2019.
In dit rapport is onderzoek naar geestelijk verzorgers in de palliatieve zorg op een rijtje gezet. Het rapport is ter voorbereiding op een bredere opdracht vanuit Palliantie, op verzoek van het ministerie van VWS, om de inzet van deze discipline in de palliatieve zorg in de eerstelijn te verbeteren.
Geestelijk verzorgers worden in de Richtlijn Spirituele Zorg (2010) beschouwd als de experts op het gebied van spirituele zorg. Van andere zorgverleners wordt verwacht dat zij in staat zijn spirituele zorgbehoeften van patiënten te verkennen en indien nodig door te verwijzen. De kennissynthese geeft een overzicht van onderzoek naar geestelijke verzorging in de palliatieve zorg. Het rapport probeert antwoord te geven op de vragen waarom de integratie van geestelijke verzorging in de palliatieve zorg moeizaam verloopt. En of de meerwaarde en de effectiviteit van activiteiten van de geestelijk verzorger onderzocht zijn.
De conclusie is dat onderzoek op dit terrein versnipperd is en kwalitatief onvoldoende. De schrijvers van het stuk geven de aanbeveling om gestructureerd op onderzoek naar geestelijk verzorging in de palliatieve zorg in te zetten om de achterstand ten opzichte van andere vakgebieden in te halen. Met name door het opstellen van een onderzoeksagenda door de Commissie Wetenschap van de Vereniging van Geestelijk Verzorgers (VGVZ) in samenspraak met de universiteiten. En door geestelijk verzorgers te profileren bij huisartsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners in de palliatieve zorg.