In dit laatste artikel van de implementatiereeks vertelt Pauline Goense over de laatste 2 kritische vragen die je jezelf kunt stellen voorafgaand aan een implementatietraject.

In elke nieuwsbrief van het programma Palliantie ga ik kort in op een belangrijk aspect van implementatie. In voorgaande nieuwsbrieven heb ik aangeven dat je voorafgaand aan je implementatietraject een aantal kritische vragen moet stellen. Dat zijn vragen over factoren waarvan we uit onderzoek en ervaring weten dat ze een belangrijke rol spelen in het succes van een implementatieproces. Ik heb in een podcast en vlog 4 van die vragen besproken, namelijk de vragen:

  1. Is er behoefte aan datgene wat ik wil implementeren? 
  2. Wat is de aansluiting van datgene wat ik wil implementeren bij wat er al bestaat en wat er speelt? 
  3. Zijn de middelen die nodig zijn om mijn innovatie succesvol te kunnen implementeren beschikbaar?
  4. Wat weet ik over de kwaliteit en effectiviteit van de innovatie zelf?

Vijfde kritische vraag 

In dit artikel bespreek ik de laatste 2 kritische vragen. De vijfde kritische vraag die je jezelf kunt stellen voorafgaand aan een implementatietraject is: Is de innovatie gereed om ergens (anders) geïmplementeerd te worden? 

Omdat elke context anders is, is flexibiliteit en mogelijkheid tot aanpassing van de innovatie veelal noodzakelijk. Het is daarvoor belangrijk om te weten welke onderdelen van de innovatie essentieel zijn om het beoogde effect te behalen en welke onderdelen flexibel ingezet kunnen worden. Het denken over deze kernelementen van de innovatie wordt vaak vergeleken met het volgen van een recept bij het koken. Voor het maken van tomatensoep kan je bijvoorbeeld prima gehaktballetjes toevoegen of weglaten, maar als je tomaten weglaat dan is het overduidelijk geen tomatensoep meer. De tomaten zijn hier dan de kernelementen uit het recept.  

Zesde en laatste kritische vraag

De zesde en laatste kritische vraag is: Heeft de plek waar ik de innovatie wil implementeren de capaciteit om dit te doen?

Hierbij kan gedacht worden aan benodigde financiering, tijdsinvestering en of de professionals voldoende toegerust zijn om met de innovatie te werken. Belangrijk voor duurzame implementatie en borging is of de plek waar je wilt implementeren de innovatie financieel gezien ook op lange termijn kan ondersteunen. 

Hexagon Tool

Zoals ik aan het begin van dit artikel aangaf, zijn er meerdere kritische vragen die je voorafgaand aan je implementatieproces moet stellen. Ik heb er 6 toegelicht. Een tool die deze 6 vragen inzichtelijk weergeeft is de Hexagon Tool (zie Figuur 1 voor een Nederlandse vertaling van de tool). Deze tool is ontwikkeld door het National Implementation Research Network (NIRN). Meer (achtergrond)informatie over de tool en aanvullende kennis over implementatie, staat op de website van NIRN

Tools en handvatten voor jouw implementatieproject

Ben je ondertussen benieuwd naar welke tools en handvatten er nog meer bestaan om je op weg te helpen met je implementatieproject? Kijk dan eens op de website onder Implementatie of vindt een implementatie expert die jou verder kan helpen via de website van Zorg voor Innoveren.

Wil je reageren of heb je een vraag over dit artikel of de inhoud? Stuur dan een e-mail naar palliatievezorg@zonmw.nl. De implementatiereeks is te vinden op de implementatiepagina.  

Pauline Goense

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website