Palliatieve zorg bij dak- en thuislozen is complex. Er is vaak ingewikkelde lichamelijke en psychosociale problematiek en verslavingsproblematiek. Deze doelgroep heeft meestal geen zorgnetwerk om zich heen. Palliatieve zorg wordt pas laat in het ziekteproces geboden of ontbreekt soms geheel.

Uitgelicht

Handreiking palliatieve zorg voor dak- en thuislozen

Logo NIVEL

NIVEL ontwikkelde de praktische handreiking ‘Palliatieve zorg voor mensen die dak- en thuisloos zijn’. Het NIVEL heeft de handreiking getest bij 3 organisaties die meewerkten aan het ZonMw-project 'Tijdige inzet en optimale palliatieve zorg bij mensen die dak- of thuisloos zijn'.

NIVEL handreiking palliatieve zorg dak of thuislozen

Ontwikkeling consultatiefunctie voor hulpverleners

Plaatje van twee poppetjes met spraakwolkjes

Palliatieve zorg voor dak- en thuislozen begint vaak te laat. Daar moet verandering in komen. Het project ‘Tijdige en optimale palliatieve zorg bij mensen die dak- of thuisloos zijn’ ontwikkelt en implementeert een consultatiefunctie voor hulpverleners.

Project: Tijdige en optimale palliatieve zorg bij mensen die dak- of thuisloos zijn

Wat zou je doen als je heel erg ziek zou zijn?

Dakloze op een bankje

Hanna Klop is onderzoeker bij het Palliantieproject ‘Tijdige inzet en optimale palliatieve zorg bij mensen die dak- of thuisloos zijn’. In een interview vertelt zij over de complexiteit van deze doelgroep en de noodzaak voor meer onderzoek naar palliatieve zorg bij dak- en thuislozen.

Interview dak- en thuisloos

Actueel

Website overpalliatievezorg.nl voor patiënten en naasten

Uit onderzoek van Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) en de Patiëntenfederatie blijkt dat veel mensen niet precies weten wat palliatieve zorg inhoudt. Ook beseffen veel mensen niet dat ze zelf in de palliatieve fase zitten. De vernieuwde website overpalliatievezorg.nl biedt ondersteuning aan patiënten en hun behandelaars. Met betrouwbare informatie, persoonlijke verhalen en hulp dichtbij huis.

Screenshot van de website overpalliatievezorg.nl
Elders gezien

Column nieuwe voorzitter Palliantie Pim van Gool

Pim van Gool vertelt hoe hij voor het eerst met palliatieve zorg in aanraking kwam, en hoe de kennis sindsdien is toegenomen. Hij kijkt vooruit op de plannen die liggen voor het programma Palliantie II.

Portretfoto van Pim van Gool, een man met bril
Pagina

Projectleidersbijeenkomst Palliantie 'Mooie resultaten! En nu?'

Op 17 juni 2021 organiseerden we samen met consortium Propallia een projectleidersbijeenkomst over borgen en verspreiden van resultaten uit Palliantieprojecten. Met lezingen en workshops over effectief communiceren met je doelgroep, betrekken van zorgbestuurders en -managers en datasharing in de palliatieve zorg. Benieuwd? Lees nu het verslag en download de presentaties.

Afbeelding met paarse achtergrond en in witte letters: Projectleidersbijeenkomst Mooie resultaten! En nu? Borgen en verspreiden van resultaten uit Palliantieprojecten
Pagina

Afscheidscolumn oud-voorzitter Palliantie Gerrit van der Wal

Gerrit van der Wal blikt terug op 6,5 jaar voorzitterschap bij de programmacommissie. 'De palliatieve zorg transformeert zich van welwillend bezien buitenbeentje naar een geaccepteerd en gewoon (maar wel) bijzonder onderdeel van de zorg.'

Foto van Gerrit van der Wal
Pagina
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website