Palliatieve zorg bij dak- en thuislozen is complex. Er is vaak ingewikkelde lichamelijke en psychosociale problematiek en verslavingsproblematiek. Deze doelgroep heeft meestal geen zorgnetwerk om zich heen. Palliatieve zorg wordt pas laat in het ziekteproces geboden of ontbreekt soms geheel.

Uitgelicht

Handreiking palliatieve zorg voor dak- en thuislozen

Logo NIVEL

NIVEL ontwikkelde de praktische handreiking ‘Palliatieve zorg voor mensen die dak- en thuisloos zijn’. Het NIVEL heeft de handreiking getest bij 3 organisaties die meewerkten aan het ZonMw-project 'Tijdige inzet en optimale palliatieve zorg bij mensen die dak- of thuisloos zijn'.

NIVEL handreiking palliatieve zorg dak of thuislozen

Ontwikkeling consultatiefunctie voor hulpverleners

Plaatje van twee poppetjes met spraakwolkjes

Palliatieve zorg voor dak- en thuislozen begint vaak te laat. Daar moet verandering in komen. Het project ‘Tijdige en optimale palliatieve zorg bij mensen die dak- of thuisloos zijn’ ontwikkelt en implementeert een consultatiefunctie voor hulpverleners.

Project: Tijdige en optimale palliatieve zorg bij mensen die dak- of thuisloos zijn

Wat zou je doen als je heel erg ziek zou zijn?

Dakloze op een bankje

Hanna Klop is onderzoeker bij het Palliantieproject ‘Tijdige inzet en optimale palliatieve zorg bij mensen die dak- of thuisloos zijn’. In een interview vertelt zij over de complexiteit van deze doelgroep en de noodzaak voor meer onderzoek naar palliatieve zorg bij dak- en thuislozen.

Interview dak- en thuisloos

Actueel

Afscheidscolumn oud-voorzitter Palliantie Gerrit van der Wal

Gerrit van der Wal blikt terug op 6,5 jaar voorzitterschap bij de programmacommissie. 'De palliatieve zorg transformeert zich van welwillend bezien buitenbeentje naar een geaccepteerd en gewoon (maar wel) bijzonder onderdeel van de zorg.'

Foto van Gerrit van der Wal
Pagina

Gehonoreerd innovatief onderzoek in COVID-19 Programma

Binnen het COVID-19 Programma zijn inmiddels 40 projecten gehonoreerd. Daarnaast zullen 12 projecten na aanvullende administratieve stappen financiering ontvangen. Vanuit dit programma start onderzoek dat zich richt op de effecten van en de maatregelen tegen de coronapandemie. Het gaat om een substantiële financiële injectie in het Nederlandse onderzoeksveld. Hiermee zet het ministerie van VWS samen met ZonMw en NWO in op snelle invoering van...

coronavirus
Nieuws

Vernieuwd projectenoverzicht palliatieve zorg

Bekijk meer dan 70 projecten van het programma 'Palliantie. Meer dan zorg' in onze projectenwaaier. Een handig overzicht met per project een korte omschrijving, de doelgroep en de resultaten. Zie direct welke projecten relevant zijn voor u.

Projectenwaaier op smartphone
Pagina

Uitkomsten Palliantie projecten op Palliaweb

ZonMw en PZNL werken samen aan het, voor een breed publiek, toegankelijk maken van de resultaten uit het Programma 'Palliantie. Meer dan zorg'. Het is immers belangrijk dat de uitkomsten hun weg vinden naar praktijk, onderwijs, beleid en/of verder onderzoek. Met deze samenwerking dragen beide organisaties bij aan het verspreiden van nieuwe initiatieven en onderzoek voor het palliatieve zorgveld.

Twee vrouwen in omhelzing
Nieuws
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website