Palliatieve zorg bij dak- en thuislozen is complex. Deze doelgroep heeft vaak ingewikkelde lichamelijke- en psychosociale problematiek, en ook vaak psychiatrische stoornissen en verslavingsproblematiek. Dak- en thuislozen hebben vaak geen zorgnetwerk om zich heen en vermijden zorg. Palliatieve zorg wordt bij deze doelgroep laat in het ziekteproces geboden of soms ontbreekt deze zorg geheel. Hulpverleners zijn niet altijd in staat om symptomen te herkennen en niet goed op de hoogte van mogelijkheden die er zijn voor palliatieve zorg. Binnen Palliantie wordt daarom extra aandacht gevraagd voor deze specifieke doelgroep.

Uitgelicht

Consultatie voor hulpverleners

Palliatieve zorg voor dak- en thuislozen begint vaak te laat. Daar moet verandering in komen. Het project ‘Tijdige inzet en optimale palliatieve zorg bij mensen die dak- of thuisloos zijn’ onderzoekt de kenmerken en zorgbehoeften van deze doelgroep als eerste stap naar een consultatiefunctie voor hulpverleners.

Project: Tijdige inzet en optimale palliatieve zorg bij mensen die dak- of thuisloos zijn: de eerste fase van een project voor ontwikkeling en implementatie van een consultatiefunctie

Wat zou je doen als je heel erg ziek zou zijn?

Hanna Klop is onderzoeker bij het Palliantieproject ‘Tijdige inzet en optimale palliatieve zorg bij mensen die dak- of thuisloos zijn’. In een interview vertelt zij over de complexiteit van deze doelgroep en de noodzaak voor meer onderzoek naar palliatieve zorg bij dak- en thuislozen.

Interview dak- en thuisloos

Blijf op de hoogte

Via de 'Blijf op de hoogte' pagina kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief Palliatieve Zorg.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Handreiking Palliatieve zorg voor mensen die dak- en thuisloos zijn

NIVEL ontwikkelde de praktische handreiking ‘Palliatieve zorg voor mensen die dak- en thuisloos zijn’. Het NIVEL heeft de handreiking kunnen testen bij 3 organisaties die aan het ZonMw-project 'Tijdige inzet en optimale palliatieve zorg bij mensen die dak- of thuisloos zijn' meewerken. Het ZonMw-project gebruikt interviews van het NIVEL als input voor het ontwikkelen van de consultatiefunctie.

Actueel

Volg via RSS

De Hexagon Tool: handig hulpmiddel voor je implementatieplan

Om de palliatieve zorg te verbeteren is niet alleen nieuwe kennis nodig, maar vooral ook het concrete gebruik van onderzoeksresultaten in de praktijk. Er zijn veel hulpmiddelen beschikbaar om de implementatie van projectresultaten gedegen voor te bereiden. Bijvoorbeeld de Hexagon Tool. Hoe werkt die in de praktijk?

Pagina

Palliatieve zorg in ANW-uren: problemen in kaart

Ondanks pogingen om de palliatieve huisartsen spoedzorg in de avond‐, nacht‐ en weekenduren (ANW) te verbeteren, zijn er signalen dat de kwaliteit achterblijft. Onbekend is echter of dit door patiënten, mantelzorgers en professionals ook zo wordt ervaren en of er regionale palliatieve spoedzorg ‘best practices’ zijn waarvan geleerd kan worden.

Elders gezien

Meer geld en aandacht voor palliatieve zorg

Het kabinet trekt 8 miljoen euro extra uit voor de palliatieve zorg. Een deel wordt besteed aan de implementatie van het kwaliteitskader palliatieve zorg. Ook wordt aandacht gegeven aan bewustwording bij het bredere publiek.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website