Vaak is het onduidelijk wanneer de palliatieve fase bij een chronisch zieke patiënt start. Bij verschillende chronische ziekten is de grens tussen curatief en palliatief moeilijk te trekken vanwege het grillige ziekteverloop. Deze markering is juist belangrijk, omdat de zorg zich in een vroegtijdig stadium kan richten op de wensen van de patiënt en naasten.

Uitgelicht

Ondersteunende zorg bij COPD is altijd teamwerk

Team over palliatieve zorg
TOPZ-team

Mensen met een vergevorderde COPD ervaren vaak een hoge ziektelast. Ze hebben pijn en zijn vooral ook kortademig, met angst om te stikken als gevolg. Een goede begeleiding is cruciaal, vertelt longarts Kris Mooren. 

Interview Kris Mooren

Bij COPD gaat het om de glijdende schaal

Palliatieve zorg is bij COPD geen dagelijkse praktijk. Ook omdat het lastig te bepalen is wanneer de palliatieve fase eigenlijk aanbreekt. Gina van de Bos is als patiënt betrokken bij verbeteringen in de COPD-zorg, onder meer bij een Palliantie-project. Ze vertelt over het belang van het patiëntenperspectief.

Lees het interview

Film voorbereiden op de laatste levensfase bij Parkinson

Twee mensen hand in hand

Hoe ga je om met mensen met de ziekte Parkinson in de laatste levensfase? Nabestaanden, mantelzorgers en mensen met de ziekte van Parkinson hebben zelf tips gegeven en deze zijn vertaald naar 8 praktische adviezen in de video 'Voorbereiden op de laatste levensfase bij Parkinson'. Een resultaat uit het project ParkinsonSupport.

Naar de video

Zoek aanknopingspunten in het beloop van de COPD

Hoe markeer je bij zorg voor COPD-patiënten de palliatieve fase? En wat kun je als zorgverlener vervolgens doen om de betreffende patiënten goed te ondersteunen? Twee Palliantie-projecten werken samen aan concrete ondersteuning van de praktijk.

Lees het interview

Videogesprekken jongvolwassenen met kanker

Huisartsen hebben relatief weinig ervaring met de doelgroep jongvolwassenen in de laatste levensfase. In het project 'Palliatieve zorg bij jongvolwassenen (AYA's) met kanker' is gebleken dat videogesprekken kunnen zorgen voor vroegere betrekking van de huisarts bij het ziekteproces.

Meer over dit project

Actueel

Draag bij aan een inclusieve arbeidsmarkt: meld je aan vóór 15 november

Ben jij onderzoeker, arts, techneut, werkgever, cofinancier en/of een samenwerkingspartner met relevante expertise? En heb jij interesse om interdisciplinair samen te werken aan innovatieve sociale of technologische oplossingen voor mensen met een beperking of chronische ziekte op de arbeidsmarkt? Meld je dan vóór 15 november aan voor de nieuwe NWO KIC call 'Meedoen op de arbeidsmarkt'. We zijn op zoek naar een breed palet aan kennis en expertise...

Nieuws

Geopend: nieuwe KIC-call ‘Meedoen op de arbeidsmarkt'

Veel mensen met een beperking of chronische ziekte krijgen momenteel niet de mogelijkheid om het werk te doen waar zij voor gekozen hebben. En dat terwijl de krapte op de arbeidsmarkt enorm is. Door de inzet van technologische en/of sociale innovaties en het wegnemen van belemmeringen in wet- en regelgeving zouden deze mensen werk kunnen doen dat past bij hun mogelijkheden en ambities. Om de arbeidsparticipatie van deze groepen te stimuleren en...

Nieuws

Vooraankondiging: innovatie in arbeidsparticipatie van mensen met een beperking of chronische ziekte

NWO kondigt de openstelling aan van een nieuwe KIC-call met de titel: ‘Meedoen op de arbeidsmarkt: innovatieve oplossingen voor mensen met een beperking of chronische ziekte’. Nieuw onderzoek door interdisciplinaire publiek-private consortia is nodig om de arbeidsparticipatie van deze groepen te stimuleren en faciliteren. De publicatie van de call for proposals wordt begin augustus 2022 verwacht.

Nieuws
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website