Vaak is het onduidelijk wanneer de palliatieve fase bij een chronisch zieke patiënt start. Bij verschillende chronische ziekten is de grens tussen curatief en palliatief moeilijk te trekken vanwege het grillige ziekteverloop. Deze markering is juist belangrijk, omdat de zorg zich in een vroegtijdig stadium kan richten op de wensen van de patiënt en naasten.

Uitgelicht

Ondersteunende zorg bij COPD is altijd teamwerk

Team over palliatieve zorg
TOPZ-team

Mensen met een vergevorderde COPD ervaren vaak een hoge ziektelast. Ze hebben pijn en zijn vooral ook kortademig, met angst om te stikken als gevolg. Een goede begeleiding is cruciaal, vertelt longarts Kris Mooren. 

Interview Kris Mooren

Bij COPD gaat het om de glijdende schaal

Palliatieve zorg is bij COPD geen dagelijkse praktijk. Ook omdat het lastig te bepalen is wanneer de palliatieve fase eigenlijk aanbreekt. Gina van de Bos is als patiënt betrokken bij verbeteringen in de COPD-zorg, onder meer bij een Palliantie-project. Ze vertelt over het belang van het patiëntenperspectief.

Lees het interview

Film voorbereiden op de laatste levensfase bij Parkinson

Twee mensen hand in hand

Hoe ga je om met mensen met de ziekte Parkinson in de laatste levensfase? Nabestaanden, mantelzorgers en mensen met de ziekte van Parkinson hebben zelf tips gegeven en deze zijn vertaald naar 8 praktische adviezen in de video 'Voorbereiden op de laatste levensfase bij Parkinson'. Een resultaat uit het project ParkinsonSupport.

Naar de video

Zoek aanknopingspunten in het beloop van de COPD

Hoe markeer je bij zorg voor COPD-patiënten de palliatieve fase? En wat kun je als zorgverlener vervolgens doen om de betreffende patiënten goed te ondersteunen? Twee Palliantie-projecten werken samen aan concrete ondersteuning van de praktijk.

Lees het interview

Videogesprekken jongvolwassenen met kanker

Huisartsen hebben relatief weinig ervaring met de doelgroep jongvolwassenen in de laatste levensfase. In het project 'Palliatieve zorg bij jongvolwassenen (AYA's) met kanker' is gebleken dat videogesprekken kunnen zorgen voor vroegere betrekking van de huisarts bij het ziekteproces.

Meer over dit project

Actueel

Website overpalliatievezorg.nl voor patiënten en naasten

Uit onderzoek van Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) en de Patiëntenfederatie blijkt dat veel mensen niet precies weten wat palliatieve zorg inhoudt. Ook beseffen veel mensen niet dat ze zelf in de palliatieve fase zitten. De vernieuwde website overpalliatievezorg.nl biedt ondersteuning aan patiënten en hun behandelaars. Met betrouwbare informatie, persoonlijke verhalen en hulp dichtbij huis.

Screenshot van de website overpalliatievezorg.nl
Elders gezien

Hulpmiddelen voor markering en proactieve zorgplanning

Diverse hulpmiddelen op markering en proactieve zorgplanning voor 1e en 2e lijns zorgverleners staan op Palliaweb. Er zijn algemene en meer specifieke hulpmiddelen voor mensen met dementie, chronisch hartfalen, een verstandelijke beperking en mensen met een migratieachtergrond. Daarnaast is er ook algemene en specifieke patiëntinformatie te vinden.

verzorger en patient in gesprek
Elders gezien

Column nieuwe voorzitter Palliantie Pim van Gool

Pim van Gool vertelt hoe hij voor het eerst met palliatieve zorg in aanraking kwam, en hoe de kennis sindsdien is toegenomen. Hij kijkt vooruit op de plannen die liggen voor het programma Palliantie II.

Portretfoto van Pim van Gool, een man met bril
Pagina
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website