Vaak is onduidelijk wanneer de palliatieve fase bij een patiënt start. In het bijzonder geldt dit voor chronisch zieken. Bij een aantal chronische ziekten, zoals COPD en hartfalen, is de grens tussen curatief en palliatief extra moeilijk te trekken omdat het ziekteverloop zich niet of nauwelijks laat voorspellen en/of grillig is. Het moment van markering tussen curatief en palliatief is juist belangrijk omdat de zorg zich in een vroegtijdig stadium kan richten op de wensen van de patiënt en naasten. Het programma 'Palliantie. Meer dan zorg' vraagt daarom extra aandacht voor deze doelgroep.

Uitgelicht

Ondersteunende zorg bij COPD is altijd teamwerk

Team over palliatieve zorg
TOPZ-team

Mensen met een vergevorderde COPD ervaren vaak een hoge ziektelast. Ze hebben pijn en zijn vooral ook kortademig, met angst om te stikken als gevolg. Een goede begeleiding is cruciaal, vertelt longarts Kris Mooren. 

Interview Kris Mooren

Bij COPD gaat het om de glijdende schaal

Palliatieve zorg is bij COPD geen dagelijkse praktijk. Ook omdat het lastig te bepalen is wanneer de palliatieve fase eigenlijk aanbreekt. Gina van de Bos is als patiënt betrokken bij verbeteringen in de COPD-zorg, onder meer bij een Palliantie-project. Ze vertelt over het belang van het patiëntenperspectief.

Lees het interview

Film voorbereiden op de laatste levensfase bij Parkinson

Twee mensen hand in hand

Hoe ga je om met mensen met de ziekte Parkinson in de laatste levensfase? Nabestaanden, mantelzorgers en mensen met de ziekte van Parkinson hebben zelf tips gegeven en deze zijn vertaald naar 8 praktische adviezen in de video 'Voorbereiden op de laatste levensfase bij Parkinson'. Een resultaat uit het project ParkinsonSupport; Palliatieve zorg voor patiënten met de ziekte van Parkinson en hun naasten.

Naar de video

Zoek aanknopingspunten in het beloop van de COPD

Hoe markeer je bij zorg voor COPD-patiënten de palliatieve fase? En wat kun je als zorgverlener vervolgens doen om de betreffende patiënten goed te ondersteunen? Twee Palliantie-projecten werken samen aan concrete ondersteuning van de praktijk.

Lees het interview

Projecten over palliatieve zorg bij chronisch zieken

Een overzicht met projecten op het gebied van chronisch zieken die vanuit het ZonMw-programma 'Palliantie. Meer dan zorg' worden gefinancierd.

Projecten chronisch zieken

Indicatorkaart en training kanker, COPD en hartfalen

In het project 'Identificeren van en pro-actieve zorgplanning bij palliatieve patiënten met de huisarts als coördinator' zijn indicatorkaarten en een training voor huisartsen ontwikkeld om tijdig het gesprek met patiënten aan te gaan over de palliatieve fase.

Videogesprekken jongvolwassenen met kanker

Afbeelding van de indicatorset
Indicatorset

Huisartsen hebben relatief weinig ervaring met de doelgroep jongvolwassenen in de laatste levensfase. In het project 'Palliatieve zorg bij jongvolwassenen (AYA's) met kanker' is gebleken dat videogesprekken kunnen zorgen voor vroegere betrekking van de huisarts bij het ziekteproces.

Blijf op de hoogte

Via de 'Blijf op de hoogte' pagina op de ZonMw-website kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief Palliatieve Zorg.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Actueel

Volg via RSS

Zelfmanagementondersteuning bij ongeneeslijke kanker

Patiënten met ongeneeslijke kanker zijn veelal kwetsbaar. Vaak is sprake van allerlei lichamelijke, psychosociale en existentiële problemen. Zelfmanagement is van belang om hier goed mee om te gaan in het dagelijks leven.

Nieuws

De Hexagon Tool: handig hulpmiddel voor je implementatieplan

Om de palliatieve zorg te verbeteren is niet alleen nieuwe kennis nodig, maar vooral ook het concrete gebruik van onderzoeksresultaten in de praktijk. Er zijn veel hulpmiddelen beschikbaar om de implementatie van projectresultaten gedegen voor te bereiden. Bijvoorbeeld de Hexagon Tool. Hoe werkt die in de praktijk?

Pagina

Film Voorbereiden op de laatste levensfase bij Parkinson

Hoe ga je om met mensen met de ziekte Parkinson in de laatste levensfase? Nabestaanden, mantelzorgers en mensen met de ziekte van Parkinson hebben tips gegeven en deze zijn vertaald naar 8 praktische adviezen in de video 'Voorbereiden op de laatste levensfase bij Parkinson'.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website