Vaak is het onduidelijk wanneer de palliatieve fase bij een chronisch zieke patiënt start. Bij verschillende chronische ziekten is de grens tussen curatief en palliatief moeilijk te trekken vanwege het grillige ziekteverloop. Deze markering is juist belangrijk, omdat de zorg zich in een vroegtijdig stadium kan richten op de wensen van de patiënt en naasten.

Uitgelicht

Ondersteunende zorg bij COPD is altijd teamwerk

Team over palliatieve zorg
TOPZ-team

Mensen met een vergevorderde COPD ervaren vaak een hoge ziektelast. Ze hebben pijn en zijn vooral ook kortademig, met angst om te stikken als gevolg. Een goede begeleiding is cruciaal, vertelt longarts Kris Mooren. 

Interview Kris Mooren

Bij COPD gaat het om de glijdende schaal

Palliatieve zorg is bij COPD geen dagelijkse praktijk. Ook omdat het lastig te bepalen is wanneer de palliatieve fase eigenlijk aanbreekt. Gina van de Bos is als patiënt betrokken bij verbeteringen in de COPD-zorg, onder meer bij een Palliantie-project. Ze vertelt over het belang van het patiëntenperspectief.

Lees het interview

Film voorbereiden op de laatste levensfase bij Parkinson

Twee mensen hand in hand

Hoe ga je om met mensen met de ziekte Parkinson in de laatste levensfase? Nabestaanden, mantelzorgers en mensen met de ziekte van Parkinson hebben zelf tips gegeven en deze zijn vertaald naar 8 praktische adviezen in de video 'Voorbereiden op de laatste levensfase bij Parkinson'. Een resultaat uit het project ParkinsonSupport.

Naar de video

Zoek aanknopingspunten in het beloop van de COPD

Hoe markeer je bij zorg voor COPD-patiënten de palliatieve fase? En wat kun je als zorgverlener vervolgens doen om de betreffende patiënten goed te ondersteunen? Twee Palliantie-projecten werken samen aan concrete ondersteuning van de praktijk.

Lees het interview

Projecten over palliatieve zorg bij chronisch zieken

Een overzicht met projecten op het gebied van chronisch zieken die vanuit het ZonMw-programma 'Palliantie. Meer dan zorg' worden gefinancierd.

Projecten chronisch zieken

Videogesprekken jongvolwassenen met kanker

Huisartsen hebben relatief weinig ervaring met de doelgroep jongvolwassenen in de laatste levensfase. In het project 'Palliatieve zorg bij jongvolwassenen (AYA's) met kanker' is gebleken dat videogesprekken kunnen zorgen voor vroegere betrekking van de huisarts bij het ziekteproces.

Meer over dit project

Actueel

Afscheidscolumn oud-voorzitter Palliantie Gerrit van der Wal

Gerrit van der Wal blikt terug op 6,5 jaar voorzitterschap bij de programmacommissie. 'De palliatieve zorg transformeert zich van welwillend bezien buitenbeentje naar een geaccepteerd en gewoon (maar wel) bijzonder onderdeel van de zorg.'

Foto van Gerrit van der Wal
Pagina

Zingeving extra relevant in de coronacrisis

Mensen met een beperkte levensverwachting, zoals bewoners van verpleeghuizen, hebben vaak veel zingevingsvragen. Die stellen ze alleen lang niet altijd. Hoe ga je daar als professional mee om? In dit interview vertellen projectleider Michael Echteld en netwerkcoördinator Joceline Kranenburg over een hulpmiddel hiervoor: de 'Patient Dignity Question'.

Foto's van Michael Echteld en Joceline Kranenburg gecombineerd
Pagina

Digitale tool helpt mantelzorgers die zorgen voor een ongeneeslijk zieke naaste

Veel mensen zorgen met liefde voor een naaste, ook al is dat soms zwaar. De nieuwe tool MantelzorgBalans helpt mantelzorgers de balans te (her)vinden tussen zorgtaken en andere activiteiten in hun leven. Zo bevat het oefeningen die helpen bij het nadenken over je eigen grenzen, maar ook verdiepende informatie over hoe je thuiszorg regelt.

Foto van mantelzorger Petra
Elders gezien

'Neem naasten meteen bij het eerste contact serieus'

Hoe betrek je naasten bij de zorg voor ongeneeslijk zieke patiënten? 'Voor het bieden van de best mogelijke palliatieve zorg is de naaste een cruciale bron van informatie,' vertelt palliatieverpleegkundige Noeska Schrijver. De Oog voor Naasten-methodiek helpt bij het aansluiten op hun behoeften.

Foto van Noeska Schrijver met de Oog voor Naasten-methodiek
Noeska Schrijver met de Oog voor Naasten-methodiek
Elders gezien
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website