Mobiele menu

De implementatie van 30 wijkprofielen in de regio Nijmegen

Projectomschrijving

In het Consortium voor Wijkkennis (CvW) werken regionale instellingen betrokken bij zorg en welzijn in de wijk structureel samen aan het opbouwen, verdiepen en verspreiden van kennis. Deze kennis hebben zorgverleners, zorgverzekeraars en gemeenten nodig voor het realiseren van geïntegreerde zorg en welzijn in de wijk. De burgemeester van Nijmegen heeft aangegeven het consortium te willen ondersteunen en ook gevraagd een nulmeting rond transities in de wijken uit te voeren.

Doel en werkwijze

De gemeente Nijmegen, het Zorgkantoor VGZ en de Coöperatie VGZ werken al enkele jaren succesvol samen op het snijvlak van welzijn, ondersteuning, preventie en zorg. Deze partijen hadden hun samenwerking medio 2012 vastgelegd in een convenant dat eind 2014 afliep. Bureau ZorgmarktAdvies gaf inhoudelijke ondersteuning bij de ontwikkeling van een nieuw convenant. Daarin werd de structurele samenwerking, besluitvorming en de afstemming met stakeholders geborgd. De concrete lessen, ontwikkelde instrumenten en het proces zijn beschreven zodat andere regio’s kunnen profiteren van de kennis en ervaring die is opgedaan in de samenwerking met de gemeente Nijmegen en VGZ.

Samenwerking: regionaal platform

Koploperproject, Consortium van Wijkkennis, Regio Nijmegen op Eén lijn

Resultaat

Met dit actieonderzoek is de implementatie sinds eind 2013 in kaart gebracht van 35 wijkgezondheidsprofielen in de regio Nijmegen én 9 wijkprofielen die vanaf 2010 in de Kennisateliers in de eerste lijn waren opgesteld. Er wordt een overzicht gegeven van de activiteiten, die op basis van bespreking van een wijkprofiel met eerstelijns professionals en bewoners in de wijk zijn ontplooid.

Belangrijke implementatiefactoren zijn onderzocht met de 29 determinanten van het MIDI-model. In 1 jaar tijd is al ongeveer 1/3 van de profielen geïmplementeerd. Voor een aantal belangrijke determinanten zijn actiepunten ontwikkeld, zoals een implementatieplan om de procedurele helderheid voor gebruik van de wijkgezondheidsprofielen te verbeteren en het inzetten van meerdere coördinatoren/aanjagers om met de profielen te werken. Om het eigenaarschap voor de wijkprofielen te versterken is het actieplan besproken en vastgesteld in het bestuurlijk overleg van Nijmegen Op Eén Lijn.

Verslagen


Eindverslag

Met dit actie-onderzoek is de implementatie in kaart gebracht van 35 wijkgezondheidsprofielen in de regio Nijmegen over het afgelopen jaar én 9 wijkprofielen die eerder al in het kader van de Kennisateliers in de eerste lijn waren opgesteld. Belangrijke implementatiefactoren zijn onderzocht volgens de 29 determinanten van het MIDI model.Ook zijn er actiepunten ontwikkeld.
In één jaar tijd is al ongeveer een derde van de profielen geïmplementeerd en zijn er veel activiteiten ontplooid (o.a. bijscholing, signaleringskaarten, uiteenlopende sociale en fysieke activiteiten). Verschillende determinanten zoals timing, procedurele helderheid, en juistheid van de cijfers, zijn tijdens verschillende fasen van het implementatieproces van invloed.
Voor een aantal belangrijke determinanten zijn actiepunten ontwikkeld, zodat (met name) de procedurele helderheid omtrent het gebruik van de wijkgezondheidsprofielen verbetert. Zo zal er een implementatieplan ontwikkeld worden met daarin suggesties hoe met de verschillende determinanten kan worden omgegaan, komen er meerdere coördinatoren/aanjagers om met de profielen te werken en wordt het eigenaarschap voor het werken met wijkprofielen versterkt door het actieplan te bespreken en vast te stellen in het bestuurlijk overleg van Nijmegen Op Eén Lijn.

Samenvatting van de aanvraag

In de regio Nijmegen zijn het afgelopen half jaar 30 wijkprofielen opgesteld. Deze zijn bedoeld om op wijkniveau met elkaar (professionals uit zorg en welzijn en met bewoners) prioriteiten te kiezen in gezamenlijk aan te pakken gezondheidsproblemen en -thema’s. Met het uitzetten van de wijkprofielen op deze brede schaal willen we een stevige stimulans geven aan de samenwerking tussen zorg en welzijn en een preventievere aanpak van gezondheidsthema’s versterken. Daarmee sluiten we nauw aan bij de ontwikkelingen van de sociale wijk- of gebiedsteams die door de gemeenten worden opgericht om de nieuwe taken in het kader van de WMO en de jeugdzorg vorm te geven. In 10 van de 30 wijken/gebieden waarmee we de afgelopen jaren hebben geëxperimenteerd, zijn met behulp van wijkprofielen al gezondheidsthema’s geprioriteerd en is deze samenwerking en het perspectief op preventie ook daadwerkelijk tot stand gekomen. Nu we deze aanpak voor 30 gebieden gaan uitzetten lopen we echter tegen allerlei implementatievragen aan voor een adequaat gebruik van de wijkprofielen. Middels een kortlopend actie-onderzoek willen we het proces van implementatie in kaart brengen en de knelpunten en succesfactoren opsporen. Dit levert direct te gebruiken informatie op voor de gebruikers van de wijkprofielen zodat de implementatiestrategie bijgestuurd kan worden en beter en sneller kan gaan verlopen. Daarnaast levert dit relevante kennis voor de wetenschap en voor anderen die met soortgelijke implementatievraagstukken, wijkanalyses en/of het versterken van preventie in de wijk bezig zijn. De hoofdvraagstelling van dit onderzoek is : worden de wijkprofielen gebruikt om tot een gezamenlijke prioritering te komen van gezondheidsthema’s in de wijk en wat zijn de knelpunten, succesfactoren en randvoorwaarden daarbij? Subvragen hebben betrekking op: • het huidige implementatie-proces van de 30 wijkprofielen • de ervaringen, die de afgelopen jaren zijn opgedaan met het gebruik van 10 wijkprofielen • verdere ontwikkeling van de wijkprofielen Gegevens zullen worden verzameld met 2 korte vragenlijsten. Eén bij gebruikers van de wijkprofielen van de afgelopen jaren en één bij verantwoordelijken voor het uitzetten en implementeren van de huidige wijkprofielen. Deze gegevens zullen in een focusgroep worden besproken met betrokkenen bij de implementatie, waarbij we gaan bepalen welke vragen nog verder onderzocht moeten worden en wie daarvoor het best geïnterviewd kan worden. Vervolgens zullen verdiepende interviews gehouden worden met gebruikers (professionals uit de eerste lijn en welzijn en bewoners), ambtenaren en managers. Alle gegevens die in het kader van dit onderzoek verzameld zijn, vormen de input voor een werkconferentie,eind januari 2015, waar met thuiszorgmedewerkers gezondheidsmakelaars, huisartsen en gemeenteambtenaren concrete vervolgstappen voor implementatie en gebruik van de wijkprofielen worden bedacht en gepland.

Kenmerken

Projectnummer:
841001005
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2015
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. G.R.M. Molleman
Verantwoordelijke organisatie:
Radboudumc
Afbeelding

Organisatie van zorg

Om de zorg goed, toegankelijk, betaal- en bemensbaar te houden, is het belangrijk om te kijken hoe we van het systeem van organisatie van zorg naar het organiseren van zorg rondom de patiënt kunnen bewegen. Daarom investeren we in initiatieven zoals Zorg en Ondersteuning in de Buurt. Bekijk wat we nog meer doen.