Mobiele menu

Value of PET-CT in the radiation treatment planning for patients with esophageal cancer

Projectomschrijving

Radiotherapie heeft een belangrijke plaats in de behandeling van patiënten met slokdarmkanker. Optimale inschatting van het te bestralen gebied is essentieel in het voorkomen van een lokaal recidief. Standaard wordt Computer tomografie (CT) toegepast om het te bestralen gebied radiologisch zichtbaar te maken. Toevoeging van nucleaire beeldvorming (FDG-PET) leidt mogelijk tot een nauwkeurigere afgrenzing van dit doelvolume.
 
In deze studie wordt de (kosten)effectiviteit onderzocht van beide diagnostische testen. Gekeken wordt bij welk deel van de patiënten een lokaal recidief was te voorkomen door gebruik van de combinatie PET/CT in vergelijking met alleen de op CT-gebaseerde radiotherapie planning. Het project heeft vertraging opgelopen doordat toestemming van METC verlaat was en niet alle centra die vooraf hadden toegezegd nog wilden deelnemen. Begin 2011 waren er 55 van de 75 patiënten geïncludeerd; van 28 patiënten was de 6 maanden follow-up compleet. Op dit moment wordt de studie voortgezet en uit eigen financiële middelen betaald. De projectleider verwacht de resultaten in december 2013.

Verslagen


Eindverslag

De RESPECTstudie beoogt vast te stellen wat de impact van PET/CT is op het vaststellen van het doelgebied en welk deel van de recidieven mogelijk voorkomen had kunnen worden door gebruik van PET/CT-gebaseerde doelgebieden i.p.v. CT-gebaseerde doelgebieden.
Patiënten worden bestraald m.b.v. een op CT-gebaseerd bestralingsplan. Er wordt echter ook een PET/CT-gebaseerd plan gemaakt. De CT- en PET/CT gebaseerde doelvolumina worden vergeleken wanneer de behandeling voltooid is. In geval van een locoregionaal recidief, wordt de lokalisatie hiervan vergeleken met de CT- en PET/CT gebaseerde CTVs. Wanneer het recidief buiten het CT-CTV gelegen is en binnen het PET/CT-CTV, kan het worden beschouwd als mogelijk te voorkomen door gebruik van PET/CT.
Op dit moment loopt de inclusie en follow up van de RESPECTstudie nog. Conclusies zijn nu nog voorbarig. Om een betrouwbaar antwoord te kunnen geven op de primaire vraagstelling zal de follow up van de patiënten eerst afgerond moeten zijn. De verwachting is dat dit in okt 2011 voor de eerste 30 patiënten het geval is. Op dat moment zal een tussentijdse evaluatie plaatsvinden. Wanneer we bij deze 30 patiënten geen event waarnemen, kan gesteld worden dat we niet in staat zijn een significant deel van de recidieven te voorkomen door gebruik te maken van PET/CT voor de radiotherapeutische planning. Indien er in deze eerste groep van 30 patiënten wel een event heeft plaatsgevonden, zal de inclusie en follow up van patiënten worden gecontinueerd.

De RESPECTstudie beoogt vast te stellen wat de impact van PET/CT is op het doelgebied en welk deel van de recidieven mogelijk voorkomen had kunnen worden door PET/CT-gebaseerde doelgebieden i.p.v. CT-gebaseerde doelgebieden.
Patiënten worden bestraald m.b.v. een op CT-gebaseerd bestralingsplan; ook wordt een PET/CT-gebaseerd plan gemaakt. I.g.v. een locoregionaal recidief, wordt de lokalisatie hiervan vergeleken met de CT- en PET/CT gebaseerde CTVs.

Samenvatting van de aanvraag

· doel: bepalen van de meerwaarde van PET/CT bij de radiotherapie planning bij patiënten met een slokdarmcarcinoom · opzet: Prospectieve cohort studie. · populatie: Patiënten met een behandelbaar slokdarmcarcinoom · interventie: vaststelling van doelvolumes voor bestraling op basis van CT en op basis van PET/CT. Bestraling op basis van de CT-doelvolumes; follow-up en recidiefanalyse. · primaire uitkomstmaat: % patiënten met een recidief buiten het CT-doelvolume maar binnen het PET/CT-doelvolume. Secundair: performance indices van de methode en kosten. · sample size berekening/data analyse: Het % patienten met een recidief buiten het CT-doelvolume maar binnen het PET/CT-doelvolume wordt geschat op 20% van de populatie. Een sample size van 75 patiënten levert een 95% betrouwbaarheidsinterval met een precisie van 8%. Er worden 90 patiënten geïncludeerd om uitval door het optreden van perifere metastasen te compenseren. · economische evaluatie: kosten van radiotherapie planning met PET/CT worden vergeleken met kostenbesparingen van voorkoombare recidieven. · tijdpad: 0-2 m: voorbereiding; 2-14 m: inclusie van patiënten; 14-24 m: follow-up; data analyse en rapportage: 24-26 m. · objective: determine the additional value of PET/CT in the radiotherapy treatment planning of patients with oesophageal cancer · study design: prospective cohort study. · population: patients with esophageal cancer · intervention: Target volumes will be determined based on CT and on PET/CT. Treatment based on CT-target volumes. Follow-up and analysis of locoregional recurrences. · outcome measures: % of patients with a recurrence outside the CT-target volume but inside the PET/CT target volume. · sample size: of all treated patients, 20% are expected to have a recurrence outside CT-target volume but inside PET/CT target volume. A sample size of 75 yields a precision of 8% around the 95% confidence interval. Ninety patients will be included to compensate for drop-out due to occurrence of distant metastases. · economic evaluation: comparison of costs of treatment planning and costs of preventable recurrences. · time schedule: 0-2 m: preparation; 2-14 m: patient inclusion; 14-24 m: follow-up and data collection; continued until 12-m follow-up and reporting: 24-26 m

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
170881009
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2008
2011
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. J.TH.M. Plukker
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Groningen