Mobiele menu

UMCG-implementatiefellow

Projectomschrijving

Sinds mei 2010 is Gera Welker werkzaam als implementatiefellow bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het UMCG wil met het implementatiefellowship bereiken dat gebleken kosteneffectieve interventies – screeningsmethoden, behandelingen, organisatiewijzen e.d. – daadwerkelijk worden geïmplementeerd met het uiteindelijke doel de kwaliteit en veiligheid van zorg te verbeteren. Hiervoor is het nodig dat kennis over implementatie wordt verspreid en toegepast in de klinische praktijk en dat de implementatiekennis ook verder wordt uitgebouwd door middel van onderzoek.

Gera geeft advies aan o.a. medisch specialisten en onderzoekers over implementaties, ze initieert subsidieaanvragen voor  implementatieonderzoek en ze helpt anderen bij het aanvragen van subsidies. Daarnaast doet ze zelf ook onderzoek naar de vraag waarom een implementatie slaagt of mislukt; een onderzoekslijn hierbij is de invloed van cultuur en leiding geven op (intrinsieke) motivatie om veilig te werken. De inhoudelijke resultaten van de onderzoeksprojecten zijn bruikbaar voor klinische professionals en implementatieonderzoekers.

Verslagen


Eindverslag

Zie bijlagen

In de bijlage treft u aan een voortgangsverslagformulier aangaande de voortgang van het implementatiefellowship van Gera Welker bij het UMCG

Samenvatting van de aanvraag

ZonMW beoogt met een fellowshipprogramma naast een kennisimpuls een stimulans te geven aan de implementatiekennisinfrastructuur binnen de academische en niet-academische centra en in hun regio’s. Het UMCG maakt graag gebruik van deze kans om een implementatiefellowship te verkrijgen. Binnen het UMCG is in het afgelopen jaar vorm gegeven aan een vernieuwd kwaliteitsbeleid. In dit kwaliteitsbeleid wordt samenhangend aandacht besteed aan (1) risicomanagement en veiligheidsmanagementsysteem, (2) prestatieverbetering via prestatie-indicatoren voor transparante zorg en via audits en visitatie, (3) processen en managementsysteem en (4) clinical governance. Hier liggen veel implementatievraagstukken. Andere implementatievraagstukken verwachten we binnen het doelmatigheidsonderzoek en binnen het Nationaal Programma Ouderenzorg. De organisatorische inbedding van het fellowship is bij de MTA-unit van de afdeling Epidemiologie van het UMCG. De begeleiding wordt geleverd door prof. dr. E. Buskens van deze unit en door prof. dr. ir. C.T.B. Ahaus van de Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Economie en Bedrijfskunde, onderzoekscentrum RHO (Research on Healthcare Organisation & Innovation). Als fellow is beschikbaar mevrouw dr. Gera Welker. Zij heeft bij het fellowship toegang tot de directeur P&O en tot de Raad van Bestuur.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
170996009
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2010
2013
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. E. Buskens
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Groningen