Mobiele menu

Toepassing van 3D geprinte borstmallen ter verbetering van DIEP flap borstreconstructies: kosteneffectief?

Projectomschrijving

Veel borstkanker patiënten ondergaan een borstreconstructie in het geval dat de borst verwijderd moet worden tijdens de behandeling. De reconstructietechniek van voorkeur is de Deep Inferior Epigastric Perforator (DIEP) lap reconstructie waarbij een lap vet met huid en bloedvoorziening van de onderbuik gebruikt wordt om een nieuwe borst te vormen. Helaas is de uitkomst nog niet altijd naar tevredenheid. In deze gevallen is een tweede operatie nodig om bijvoorbeeld de vorm en symmetrie te verbeteren.
Uit studies van Radboudumc en Osaka universiteit lijken de operatie-uitkomsten te verbeteren door inzet van 3D-geprinte borstmallen. Een borstmal is een mal/pasvorm in de vorm van de gezonde borst, maar dan gespiegeld. Hiermee kan het volume en de vorm van de lap gevormd worden naar gelijkenis van de gezonde borst.
In dit onderzoek hopen we de meerwaarde en kosteneffectiviteit van de borstmal te bevestigen in een samenwerking tussen Radboudumc, ZGT en MST.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Veel borstkanker patiënten ondergaan een borstreconstructie wanneer tijdens de behandeling de borst verwijderd moet worden. Een veel gebruikte reconstructietechniek is de DIEP lap reconstructie waarbij een lap vet met huid en bloedvoorziening van de onderbuik gebruikt wordt om een nieuwe borst te vormen. Helaas is de uitkomst nog niet altijd naar tevredenheid. In deze gevallen is een tweede operatie nodig om bijvoorbeeld de vorm en symmetrie te verbeteren. Uit voorgaande studies lijken de operatie-uitkomsten te verbeteren door inzet van 3D-geprinte borstmallen. Een borstmal is een mal/pasvorm in de vorm van de gezonde borst, maar dan gespiegeld. Hiermee kan het volume en de vorm van de lap gevormd worden naar gelijkenis van de gezonde borst. In dit project hebben we de basis gelegd voor een groter onderzoek tussen Radboudumc, ZGT en MST om uiteindelijk de meerwaarde en kosteneffectiviteit van de borstmal te bevestigen.

Kenmerken

Projectnummer:
10390092110009
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2022
2023
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. R.F.M. van Doremalen
Verantwoordelijke organisatie:
Medisch Spectrum Twente