De wens om door te behandelen uit hoop op genezing is groot. Dit maakt het lastig om te (h)erkennen dat voor een patiënt de palliatieve fase van de ziekte is aangebroken. Het tijdig herkennen en bespreekbaar maken van het levenseinde helpt mensen na te denken over hoe zij deze fase zelf willen inrichten of hoe ze de rol van naaste op zich willen nemen. Zorgverleners moeten in hun opleiding leren deze fase te herkennen en hierover te praten op een manier die aansluit bij de persoonlijke beleving van de patiënt.

Uitgelicht

Pascalle Billekens: 'Advance Care Planning: niet te zwaar maken, maar wel speciaal'

Portret Pascalle Billekens

Hoewel er in de ouderenzorg wel met kwetsbare ouderen of hun naasten overlegd wordt over toekomstige medische keuzes, zouden die gesprekken veel uitgebreider moeten, vindt verpleegkundig specialist Pascalle Billekens. 

Lees het interview

'ACP is geen doel, maar een middel'

Advance Care Planning – ook wel proactieve zorgplanning genoemd – is een belangrijk onderdeel van goede palliatieve zorg. Het stelt mensen in staat hun doelen en voorkeuren te formuleren voor toekomstige zorg. Vastleggen is niet genoeg, cruciaal is een voortdurend gesprek over wensen en grenzen.

Het interview met Judith Rietjens en Ida Korfage

Kwaliteitskader en proactieve zorgplanning

Proactieve zorgplanning gaat nadrukkelijk over meer dan een doordachte wilsverklaring en het benoemen van een wettelijk vertegenwoordiger. De levensdoelen en keuzes van de patiënt staan centraal. 

Meer over het kwaliteitskader

Terugblik Projectleidersbijeenkomst Markering en ACP

Vragen die aan bod kwamen: Hoe zorgen we voor eenduidige uitkomstmaten en hoe voorkomen we dat er dubbel werk wordt verricht? Zoals gewoonlijk waren de speeddates populair. ‘Het is ontzettend interessant om van anderen te horen hoe ze het aanpakken.’

Lees het verslag

Kennissynthese onderwijs

Het onderwijs over palliatieve zorg aan zorgverleners wordt versnipperd aangeboden. Samen met het MBO, HBO, WO en de zorgsector zijn aanbevelingen gedaan voor een toekomstgericht, efficiënt en kwalitatief goed onderwijsaanbod.

Blijf op de hoogte

Via de 'Blijf op de hoogte' pagina kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief Palliatieve Zorg.

Aanmelden

Parelproject: Signalering in de palliatieve fase

Plaatje van een parel

Elke dag hebben verzorgenden contact met zorgvragers in hun laatste levensfase. Toch is hun belangrijke rol in de palliatieve zorg lang onderschat. Het project Signalering van palliatieve zorg door verzorgenden veranderde dat door speciaal voor verzorgenden een set 'Signalering in de palliatieve fase' te ontwikkelen.

Parel signalering in de palliatieve fase

Projecten over bewustwording en cultuur

Overzicht met projecten op het gebied van bewustwording en cultuur die vanuit het ZonMw-Palliantie programma zijn gefinancierd.

Projecten over bewustwording en cultuur

Actueel

Volg via RSS

Patiëntenparticipatie in de palliatieve zorg

Veel onderzoekers willen patiënten bij hun onderzoek betrekken, maar ze weten niet hoe. Het project ‘Patiëntenparticipatie bij 10 projecten van Palliantie’ richtte zich op het versterken van die patiëntparticipatie en bood hierin ondersteuning aan 10 projecten.

 

Nieuws

Verbeterprogramma Palliatieve Zorg werkt nog steeds door in de praktijk

Het Verbeterprogramma Palliatieve Zorg van ZonMw heeft zorgorganisaties tussen 2012 en 2016 gestimuleerd om hun palliatieve zorg een jaar lang te verbeteren. Ruim 1 tot 5,5 jaar na de afronding van de projecten is de meerwaarde in de zorg nog steeds merkbaar. Patiënten krijgen vaker de benodigde zorg en zorgverleners werken beter samen, blijkt uit een peiling in medio 2018 door het Nivel.

verpleegster en patient op foto
Nieuws

Het gezicht van dementieonderzoek

‘Met ons boek bieden wij een handvat om onderwerpen rondom advance care planning bespreekbaar te maken’, aldus Paul-Jeroen Verkade, regiomanager en casemanager dementie bij Geriant.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website