Verslagen

Samenvatting van de aanvraag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Het initiatief

In Nissewaard bestaat een mobiele koffiebus die 75-plussers kunnen ‘inboeken’ voor een koffiemoment. Het is een rolstoelbus die geschikt is gemaakt om op afstand met elkaar contact te hebben onder het genot van een bakje koffie, thee of fris. De bus is volledig Coronaproof aangekleed, voorzien van stoelen, een luifel en een tafel die zowel in als buiten de bus kan worden gebruikt. 75-Plussers kunnen zich aanmelden via het centrale telefoonnummer en e-mailadres van de ouderenwelzijnsorganisaties SWO in Spijkenisse. Twee vrijwilligers komen dan op de afgesproken tijd bij mensen thuis. Samen drinken de 75-plusser en de vrijwilligers, op minimaal 1,5 meter afstand, een drankje en maken een praatje. Dat kan voor de bus, in de bus, onder de luifel, in de voortuin, de carport, of de balustrade van de flat.

 

De ambitie

De ZonMw-gelden willen we gebruiken om de gevoelens van eenzaamheid bij meer ouderen in Nissewaard breder te helpen voorkomen en verminderen door:

• de Koffiebus structureel open te stellen in de hele gemeente Nissewaard, dat wil zeggen ook na de eerste lockdownperiode ervoor zorgen dat de Koffiebus blijvend in Nissewaard actief is;

• ouderen te bereiken die nog geen deelnemer zijn van de organisaties die de Koffiebus mogelijk maken. Dat wil zeggen dat we een outreachende aanpak ontwikkelen om nog ‘onbekende’ ouderen te bereiken:

o door actieve inwoners, vrijwilligers en professionals in alle relevante domeinen in het zorg- en leefpad (de plekken waar mensen wonen, leven en/of zorg ontvangen) uit te nodigen de Koffiebus te bestellen voor iemand die zo’n koffiemomentje kan gebruiken;

o door de bus te parkeren in wijken waar veel alleenstaande ouderen wonen en mensen verleiden een bakje koffie te drinken en te vragen wie van hun buren ook zo’n bakje koffie kan gebruiken.

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website