Verslagen

Samenvatting van de aanvraag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Samenvatting

Stichting OOPOEH doorbreekt eenzaamheid door de senioren (OOPOEH’s) door ze duurzaam te koppelen aan een oppashond en hun baasje. Baasjes zoeken een lieve oppas voor hun hond, senioren verlangen naar gezelschap en honden willen vertroeteld worden. Een win­win­win situatie dus waardoor er wederkerigheid ontstaat. Naast deze match regelt St. OOPOEH ook gratis uitjes voor de ouderen zodat zij naast de hond/baasje/buurtbewoners ook andere gelijkgestemde senioren leren kennen. De methode van St. OOPOEH is bewezen effectief www.oopoeh.nl/impactmeting/ voor bestrijding/voorkoming van eenzaamheid bij ouderen. De beste remedies tegen eenzaamheid namelijk; ontmoeting, knuffelen, beweging en zingeving krijgen bij OOPOEH volop ruimte. Ouderen worden gezien als iemand met potentie en dat geeft een enorme boost aan hun zelfvertrouwen. Sinds de oprichting in 2012 hebben wij landelijk zo’n 3000 matches gerealiseerd. St. OOPOEH wil de komende jaren verder doorgroeien met een focus op de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag (G4). St. OOPOEH maakt deze strategische keuze omdat in een grootstedelijke omgeving de eenzaamheid onder ouderen het grootst is. In Amsterdam zijn we al behoorlijk geworteld en werken wij samen met de gemeente. De activiteiten van OOPOEH dragen bij aan de volgende subdoelen: 1) Het verbeteren van het sociale netwerk. 2) Het vergroten van het gevoel erbij te horen. 3) Het vergroten van intimiteit. 4) Het gevoel van betekenis te zijn.

Wat betreft het 18 maanden durende project 'Een oppashond voor eenzame OOPOEH’s in de rouw (65+ en 75+)': Het project heeft als doel om sociale en emotionele eenzaamheid te voorkomen en te verminderen bij rouwende ouderen (65+ en 75+). Deze rouwende ouderen (RO’s) zijn ofwel hun partner ofwel hun eigen dierbare hondje verloren. Geografische focus is in de G4. Deze specifieke doelgroep willen wij effectiever bereiken en dat willen wij doen door lokaal samen te werken met dierenartsen, POH’s/ uitvaartcentra, ouderenwelzijncoaches, organisaties die ondersteunen in rouwverwerking bij ouderen. Ook willen wij beter inzicht krijgen in het rouwproces zodat wij kwalitatief beter kunnen begeleiden en matchen. Een training rouwbegeleiding voor onze medewerkers en vrijwilligers lijkt ons daarvoor passend. Daarnaast willen wij passende hondjes (niet te jong en niet te groot) en passende (begripvolle) baasjes werven voor een goede match. Deze willen wij bereiken via oa dierenartsen. Voor dit project hebben wij 3 projectgroepen samengesteld. Projectgroep A is gericht op kennis en inzicht krijgen in het rouwproces. Daarin zitten medewerkers van OOPOEH en daarnaast krijgen we advies van oa Astrid van Ketel (GGD 25 jaar ervaring met ouderen en rouw) en Antoinette Scheulderman (schrijfster van het boek ‘dan neem je toch gewoon een nieuwe), zij heeft onderzoek gedaan over verlies van dierbare hondjes. In projectgroep A zijn er ook 3 ervaringsdeskundige OOPOEH’s, die zelf een partner en dierbaar hondje zijn verloren. Projectgroep B is gericht op het bereiken van rouwende ouderen, daarin zitten (naast medewerkers van stichting OOPOEH) Eveline de Koning van uitvaartcentrum PC uitvaart en ook dierenarts/directeur Bob Carrière van Sterkliniek. Uitvaartcentra hebben direct contact met ouderen die ofwel hun partner ofwel hondje verliezen. We gaan onderzoeken of wij via deze branche kunnen samenwerken. En via de dierenartsen kunnen wij die ouderen bereiken die hun eigen hondje hebben moeten laten inslapen. Onderdeel is ook om passende communicatietools te ontwikkelen. In deze projectgroep zitten ook de drie eerder genoemde ervaringsdeskundige OOPOEH’s. Projectgroep C focust zich op het werven van passende hondjes en baasjes. Dierenarts Bob Carrière zal hier weer een belangrijke adviesrol krijgen.

 

Aan het einde van het project gaan we de interventie evalueren volgens de gestelde richtlijnen. En we gaan zorgen voor verduurzaming. De opgebouwde samenwerkingen gaan we zelf continueren in de G4 en hopelijk kunnen wij tegen die tijd, na aantoonbare mooie resultaten, ook rekenen op de gemeente subsidies van Rotterdam, Den Haag en Utrecht. En wij kunnen de gedane kennis verder uitrollen naar de rest van Nederland. Kwantitatieve resultaten zijn: in 18 maanden 150 nieuwe eenzame R.O’s van 75 jaar en ouder te bereiken. Deze 150 OOPOEH’s zijn hun partner of hun hondje verloren. Daarnaast denken wij nog eens zo’n 350 nieuwe eenzame OOPOEH’s tussen de 65 en 75 jaar te verwelkomen, ook zij zijn hun partner of hondje verloren. Als deze groep bij OOPOEH ingeschreven is kunnen wij voorkomen dat zij na hun 75ste verder vereenzamen en moeilijker te bereiken zijn. Wij verwachten dat wij 75% van deze 500 OOPOEH’s kunnen matchen binnen de gestelde 18 maanden. De resterende 25% matchen wij erna.(na die 18 maanden) Want we continueren dit project daarna op eigen kracht/financiering (in samenwerking met de partners)

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website