Verslagen

Samenvatting van de aanvraag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Het is gek dat er in gemeentes zoveel georganiseerd wordt, maar dat er toch veel ouderen zijn die niet mee doen, aangeven graag mee te willen doen, en aangeven eenzaamheidsgevoelens te hebben, maar toech niet mee doen. Wanneer je aan deze ouderen vraagt: waarom doe je niet mee? dan krijgen wij steevast drie antwoorden:

- ik weet niet wat er te doen is

- ik weet niet hoe ik er moet komen

- ik ga er niet in mijn eentje naar toe.

Dag!enDoen! is een project dat deze drie problemen in 1x oplost. De pilot in Olst-Wijhe was zeer succesvol. Nu wil Dag!enDoen! Duurzaam Door.

 

Dag!enDoen! (DenD) heeft een dagelijkse activiteitenagenda ontwikkeld, gecombineerd met een maatje en vervoer. Op maat gemaakt voor de gemeente Olst-Wijhe, maar inpasbaar in elke gemeente in Nederland.

Dag!enDoen! is een zeer gebruiksvriendelijke App die bestaande activiteiten binnen een gemeente dagelijks op een tablet of computer via een activiteitenagenda aan deelnemers laat zien. Met een eenvoudige druk op de knop kan een deelnemer zich de dag zelf nog voor een activiteit aanmelden en kan aangeven of hij/zij opgehaald wil worden. Maatjes helpen de deelnemers bij het gebruik van de tablet en App en gaan desgewenst mee naar een activiteit, als extra duwtje in de rug. Maar ook zorgt Dag!enDoen! ervoor dat ouderen thuis actief bezig blijven, middels interactieve thuisactiviteiten en beeldbellen met elkaar.

 

DenD is inmiddels in de gemeenten Olst-Wijhe, Dalfsen en Losser actief. Middels deze aanvraag willen we het project implementeren in de gemeenten Raalte en Voorst met als doel de eenzaamheid te bestrijden onder ouderen (met name 75 +ers) in de gemeenten Voorst en Raalte.

 

Daarnaast willen we de interactieve thuisactiviteiten, die zijn toegevoegd in de beginperiode van de Corona uitbreiden. Hiertoe gaan we binnen Olst-Wijhe en Dalfsen onderzoeken welke activiteiten goed werken en waar onder de 75 +ers behoefte aan is. Deze activiteiten worden toegevoegd, zodat ouderen ook in hun thuissituatie actief met andere deelnemers hun eenzaamheidsgevoelens kunnen verminderen.

 

Hiertoe zijn twee projectteams opgezet. Deze bestaan uit leden van de ouderenbonden, welzijnsinstellingen van beide gemeentes, de gemeente, vrijwilligersorganisaties en de Stichting Dag!enDoen!.

 

Naast het implementeren van Dag!enDoen! in Voorst en Raalte zijn er op dit moment ook al andere gemeenten die hebben aangegeven belangstelling te hebben voor het project. Tijdens dit project kunnen zij meekijken, worden ervaringen gedeeld en kunnen de implementatieprocessen in de verder gemeentes veel sneller verlopen.

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website