Mobiele menu

Samen werken aan betere samenwerking: Het ontwikkelen en implementeren van een toolkit voor een effectiever samenspel tussen mantelzorgers, zorgprofessionals en cliënten

Projectomschrijving

Praktijkkwestie

Veel zorgorganisaties hebben de afgelopen jaren een uitgebreid mantelzorgbeleid op papier gezet, waarin de naaste als partner in de zorg wordt gezien. In de dagelijkse praktijk gaat het echter vaak anders. Zorgprofessionals en mantelzorgers hebben vaak andere ideeën over wat goede zorg is en wie wat zou moeten doen.

Doelstelling en werkwijze

Om onuitgesproken opvattingen, behoeften en verwachtingen bespreekbaar te maken, werken we met de betrokkenen aan hulpmiddelen om het gesprek op gang te brengen en samen te komen tot de randvoorwaarden van goede samenwerking. Op basis van inzichten uit kwalitatief onderzoek ontwikkelen we de hulpmiddelen. In een kwalitatieve studie evalueren we deze. Vervolgens worden de instrumenten verder aangescherpt en verspreid. Het onderzoek gaat over zorg in de thuissituatie en in het verpleeghuis en besteedt in het bijzonder aandacht aan de overgang tussen beiden.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Samenwerking tussen zorgprofessionals, mantelzorgers en cliënten is een cruciale factor in kwaliteit van zorg, maar niet altijd even makkelijk te realiseren. Dit onderzoek ontwikkelt een praktische toolkit die organisaties ondersteunt bij het ontwikkelen en uitvoeren van hun mantelzorgbeleid, zowel extramuraal als intramuraal, ten behoeve van de kwaliteit van zorg in termen van welbevinden van cliënten en mantelzorgers, en werktevredenheid van zorgprofessionals. In co-creatie met vertegenwoordigers van de verschillende doelgroepen zoeken we met mixed-methods onderzoek antwoord op de vraag: Hoe kan het samenspel tussen mantelzorgers, zorgprofessionals en cliënten verbeterd worden op een manier die recht doet aan de behoeften van alle betrokkenen, en wat kunnen extra- en intramurale zorg hierin van elkaar leren, mede ten behoeve van de overgang tussen beide? In de overgang van extra- naar intramuraal wordt de samenwerking vaak als problematisch ervaren en is er behoefte aan onderling leren. We ontwikkelen op basis van evidence-based practice een toolkit voor het begeleiden van zorgprofessionals, mantelzorgers en cliënten in hun onderlinge samenwerking. De toolkit wordt vervolgens in een pilot getoetst en doorontwikkeld. Hierbij is er aandacht voor context-specifieke factoren, zoals waar de zorg verleend wordt en wat de achtergrondkenmerken van cliënten, mantelzorgers en zorgprofessionals zijn, maar worden ook generieke lessen getrokken. Deze praktische toolkit wordt gedissemineerd via het beroepsonderwijs, betrokken uitvoerende organisaties, belangenorganisaties, publicaties in wetenschappelijke en professionele tijdschriften, en sociale media.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
639003922
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2023
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. H.M. van de Bovenkamp
Verantwoordelijke organisatie:
Erasmus Universiteit Rotterdam