Mobiele menu

Zicht op zingeving. Samen zoeken naar implementatiemogelijkheden van aspecten van zingeving in de dagelijkse zorg voor ouderen in een ouderenzorginstelling

Projectomschrijving

Het doel van dit project is het opzetten van onderzoek naar zingeving in een instelling voor langdurige ouderenzorg: ‘Liemerije’. Hiermee dragen we bij aan kennis en inzicht rond zingeving en spiritualiteit in (ouderenzorg)instellingen. We brengen ideeën van cliënten, medewerkers en naasten samen. Zo sluit de onderzoeksaanpak goed aan op de praktijk en de aanwezige kennis en ervaring.
Vanuit Liemerije zijn cliënten, naasten, zorgverleners en beleidsmakers betrokken. Vanuit het Radboudumc de Afdeling Anesthesiologie, Pijn en Palliatieve Geneeskunde, de Dienst Geestelijke Verzorging en Pastoraat en het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen.

Het Onderzoek

We gebruiken de methode ‘Cirkelen Rond Je Onderzoek’, ontwikkeld door onderzoekers van de Hogeschool Utrecht. Zij begeleiden ons gedurende dit traject. Dit levert ons een passende opzet voor een onderzoek naar zingeving op. Daarnaast ontstaat een goede samenwerking voor zorg, onderzoek en onderwijs rond zingeving.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Voor de eerste fase van de subsidieoproep Cirkelen Rond Je Onderzoek treft u bijgevoegd de aanvraag voor het project: ‘Zicht op zingeving. Samen zoeken naar implementatiemogelijkheden van aspecten van zingeving in de dagelijkse zorg voor mensen in een langdurige zorginstelling.’ We vragen deze subsidie aan om gedurende 40 weken gezamenlijk in een breed samenwerkingsverband onder begeleiding van onderzoekers van Hogeschool Utrecht door middel van de methode Cirkelen Rond Je Onderzoek gedegen uit te zoeken op welke wijze onderzoek rond zingeving en spiritualiteit binnen een langdurende zorginstelling opgezet kan worden. Door middel van deze aanvraag willen we bijdragen aan kennis in de praktijk voor cliënten en bewoners. Zorg kan beter worden afgestemd op elke unieke situatie en persoonlijkheid wanneer zingeving daar een vanzelfsprekend onderdeel van is. Zorgverleners moeten hiervoor zingevingsvragen kunnen signaleren en verkennen in de zorg die zij bewoners en cliënten bieden. Met het onderzoek beogen we de verzorgenden meer inzicht in en aandacht voor zingeving in de zorgverlening te bieden door een interventie te doen die inspeelt op de behoeften van cliënten, naasten en zorgverleners. De praktijkorganisatie die bij deze aanvraag betrokken is, is Liemerije, een instelling voor langdurige zorg in Zevenaar en omstreken (de Liemers). Vanuit zowel de directie, de zorgmedewerkers en algemeen geestelijk verzorgers van de organisatie is betrokkenheid en bereidheid getoond om mee te denken en te doen. De kennisorganisatie die betrokken is bij de aanvraag is het Radboudumc. Vanuit de medische faculteit, de afdeling anesthesiologie, pijn en palliatieve geneeskunde, de Dienst Geestelijke Verzorging en Pastoraat en het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen zijn mensen bereid gevonden hun expertise in te brengen. Daarnaast zijn vanuit zowel de praktijkorganisatie als de kennisorganisatie twee cliëntenraden bereid gevonden om cliënten te vertegenwoordigen en zo mee te helpen het perspectief van bewoners en cliënten te borgen in het onderzoek. In deze voorbereidende fase wordt er vanuit dit brede verband gewerkt aan een breed gedragen visie op zingeving in de praktijk van zorg voor bewoners en cliënten en wat er nodig is om dit in de praktijk tot uiting te laten komen. Hierbij worden ideeën van cliënten, medewerkers en naasten samengebracht en wordt tegelijkertijd nauw aangesloten op onderzoek dat al heeft plaatsgevonden. De deelname aan deze pilot en het uiteindelijke onderzoek(svoorstel) worden ingebed in een promotieonderzoek rond zingeving en spiritualiteit. Het onderzoek dat we willen opzetten in de ouderenzorg verdient het grondige en brede cirkelen rond het thema zingeving en in aansluiting met de praktijk. We zien een mooie kans in deelname aan deze pilot om alle verschillende perspectieven rond dit onderwerp te inventariseren en te vervatten in een breed gedragen onderzoeksvoorstel.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
639003926
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2021
2021
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. W. Smeets
Verantwoordelijke organisatie:
Radboudumc