Projectomschrijving

SALIG++: biedt ouderen en mantelzorgers een veilig gevoel

Doordat ouderen langer thuis blijven wonen, worden zelfzorg en mantelzorg steeds belangrijker. Om mantelzorgers te ontlasten, zijn nieuwe oplossingen nodig die ouderen ondersteunen in hun zorg voor zichzelf. En in toepassingen die de afstand tussen ouderen en mantelzorgers verkleinen. ICT kan thuiswonende ouderen ondersteunen en zo de belasting van mantelzorgers verlichten.

Hoe het werkt

SALIG++ is gebaseerd op 3 pijlers:

 

  • geheugensteuntjes
  • monitoring van de medische toestand 
  • eenvoudige communicatie tussen ouderen en mantelzorgers

Als geheugensteuntjes krijgen ouderen herinneringen via hun tv, telefoon, tablet of PC. Via sensoren houdt SALIG++ daarnaast het medicijngebruik van de oudere in de gaten en slaat alarm in noodsituaties. En een eenvoudig te bedienen videoverbinding via een smart-tv of smartphone maakt het mantelzorgers mogelijk om op afstand te communiceren, zonder dat daarvoor een computer of ingewikkelde software nodig is.

Wat het oplevert

De geheugensteuntjes nemen een van de grootste zorgen bij mantelzorgers weg: vergeetachtigheid die tot gevaarlijke situaties kan leiden. Denk aan een droogkokende pan op een vergeten vuur. De sensoren geven rust, omdat risicosituaties nu tijdig worden gesignaleerd. Ook is het door SALIG++ veel makkelijker om regelmatig met de gebruiker te communiceren, zonder dat de mantelzorger per se langs hoeft te gaan. De ouderen behouden veel meer hun eigen regie en zelfstandigheid, zonder dat het ten koste gaat van hun veiligheid en privacy.

Voor wie

Voor ouderen die thuis wonen, hun mantelzorgers en professionele zorgverleners die hen ondersteunen.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website