Projectomschrijving

Sensara: biedt ouderen veiligheid met behoud van privacy

Mede door de vergrijzing zijn er steeds meer kwetsbare ouderen. Zij willen graag hun autonomie en kwaliteit van leven zoveel mogelijk behouden. ICT-systemen kunnen ouderen en mantelzorgers ondersteunen bij het zelfstandig blijven wonen. Zorgorganisaties op hun beurt willen bewoners zonder veel zorgstress kunnen bijstaan. Denk aan opties als geheugenondersteuning, automatische bewaking en monitoring van de leefstijl.

Hoe het werkt

Sensara HomeCare signaleert via sensoren ongebruikelijke of gevaarlijke situaties in huis en stuurt daarover informatie naar familie, mantelzorg of professionele zorg. Het systeem spoort gedragspatronen op die vooruit kunnen wijzen naar eventuele incidenten. Ook meet het veranderingen in de toestand van de bewoner. Dit maakt het mogelijk tijdig actie te ondernemen. Ook biedt het systeem geheugenondersteuning voor mensen met geheugenproblemen. Sensara ProCare, bedoeld voor zorgorganisaties, biedt aanvullende sensortechnologie die bijvoorbeeld dwalen of vallen registreert.

Wat het oplevert

Veiligheid is een belangrijke voorwaarde voor zelfstandigheid. Sensara biedt deze veiligheid met behoud van privacy. Het systeem neemt zorgen bij de omgeving weg en stelt ouderen in staat langer gezond en gelukkig zelfstandig te blijven wonen. Om te zorgen dat het dienstenaanbod goed aansluit bij de behoeften van de gebruikers, zijn verschillende evaluatiesessies gehouden met kwetsbare ouderen, zorgprofessionals en mantelzorgers. Sensara ProCare is uitgetest bij zorgorganisaties. Die kunnen bewoners en medewerkers er meer rust mee bieden. Ook zijn er bijvoorbeeld minder vrijheidsbeperkende maatregelen nodig.

Voor wie

Voor mensen die altijd voor zichzelf hebben gezorgd en met een veilig gevoel zelfstandig willen blijven wonen. Met hun naasten bepalen zij zelf hoe en met wie het systeem communiceert. En voor zorgorganisaties die bewoners willen ondersteunen zonder hun rust en privacy op het spel te zetten.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website