Projectomschrijving

PEARL: werkt aan een leeftijdsvriendelijke werkomgeving

Het ontwikkelen van leeftijdsvriendelijke werkomgevingen is een belangrijke uitdaging in tijden van vergrijzing en ontgroening. Dit kan bijvoorbeeld door een andere structurering van het werk, een ergonomisch ontwerp van de werkomgeving, en systemen die oudere werknemers faciliteren in hun dagelijkse taken. Ook toepassingen voor cognitieve en emotionele ondersteuning zijn relevant.

Hoe het werkt

PEARL ontwikkelt en implementeert ergonomische en motiverende werkplekken voor oudere werknemers. Een combinatie van nieuwe technologieën helpt om de werkomgeving optimaal te configureren naar persoonlijke behoeften. Mobiele computertechnologie laat werknemers zelf kiezen waar zij hun taak uitvoeren: thuis of op een werkplek ‘op kantoor’. Ook ontwikkelt PEARL oplossingen voor taak- en workflow-management en ergonomische aanpassingen. Spellen helpen de achteruitgang in fysieke en cognitieve capaciteiten te compenseren. Prototypen worden met oudere werknemers in hun dagelijkse omgeving geëvalueerd op gebruikerstevredenheid en toegevoegde waarde.

Wat het oplevert

Een flexibele en comfortabele werkomgeving leidt tot succesvolle en tevreden werkervaringen. Gepaste ondersteuning levert zowel een beter welzijn op als een hogere productiviteit van de oudere werknemer. Een beslissingsondersteunend systeem helpt organisaties bij de creëren van een slimme werkomgeving die voldoet aan de speciale behoeften van iedere werknemer. PEARL schrijft niet voor welke aanpassingen moeten worden doorgevoerd, maar geeft de werknemer en diens organisatie de regie. Het project werkt aan een platform dat ook toepassingen voor andere sectoren kan ontwikkelen.

Voor wie

Kantoorwerknemers van 55 jaar en ouder, in eerste instantie in de creatieve sector.

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website