Projectomschrijving

HOMEdotOLD: maakt ICT-gebruik gemakkelijk voor ouderen

Veel ouderen hebben moeite met sociale media, terwijl deze voorzieningen eenzaamheid kunnen verminderen. Vaak is computerervaring noodzakelijk en computerprogramma’s zijn niet altijd even gebruiksvriendelijk. Zeker niet als je er niet mee bent opgegroeid. Sociale mediagebruik via een tv-toestel met een gewone afstandsbediening, is dan een uitkomst.

Hoe het werkt

HOMEdotOLD heeft aanvullende diensten voor televisietoestellen ontwikkeld. Ouderen kunnen met de vertrouwde afstandsbediening op hun tv gebruik maken van de interactiviteit van sociale media. Bijvoorbeeld beeldbellen met familie en vrienden of op de persoon toegespitste informatie ontvangen. Of een slimme agenda waar gemachtigde personen in kunnen kijken en schrijven. De applicaties hebben een makkelijke interface die uitgebreid is getest met oudere gebruikers. De beeldbelapplicatie en de ‘pointer afstandsbediening’ zijn daadwerkelijk op de markt gebracht als opties voor de Philips Smart TV.

Wat het oplevert

Een tv en afstandsbediening hebben ouderen al en schrikt daarom niet af. Gepersonaliseerde en intuïtieve toepassingen op een gewone tv verbeteren de maatschappelijke betrokkenheid en zorgen voor meer sociale contacten. De kwaliteit van leven én de levensvreugde van ouderen verbeteren daardoor. Ook worden afstanden met naasten en andere vertrouwde personen makkelijker overbrugd. Technologie maakt het mogelijk preventieve zorg en ondersteuning in de eigen omgeving te bieden. Zo kunnen ook ouderen zonder computerervaring de voordelen van moderne ICT ervaren.

Voor wie

Voor thuiswonende ouderen die zich eenzaam voelen, maar moeite hebben om via sociale media te communiceren. En voor mantelzorgers die ook op afstand contact willen onderhouden.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website